Förhörsteknik som arbetsredskap

Fakultetskurser, i Stockholm
Längd
6 timmar
Pris
8 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
26 april, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Längd
6 timmar
Pris
8 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
26 april, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Från 8 900 SEK exkl. moms / person

Beskrivning av: Förhörsteknik som arbetsredskap

Förhörsteknik som arbetsredskap

Den ofta viktigaste informationskällan vid kvalificerat utredningsarbete är förhör (intervju) med människor som har något relevant att tillföra. Om dessa förhör genomförs professionellt blir resultatet ofta fullständig och tillförlitlig information; om förhören är undermåliga blir resultatet det motsatta. Om man möter personer som är villiga att verkligen försöka berätta vad de vet, är det viktigt att ha kunskap om så kallademinnesunderlättande intervjutekniker. Om man möter personer som är mindre samarbetsvilliga och/eller eventuellt har något att dölja, är det viktigt att ha kunskap omstrategiska förhörstekniker. Dessa strategiska förhörstekniker bidrar till att man som förhörsledare placerar sig själv i en bättre position för att bedöma utsagors tillförlitlighet och personers trovärdighet.

Kursen syftar till att ge djupgående beskrivningar av de intervju- och förhörstekniker som har stöd i den senaste vetenskapliga forskningen, att förmedla hur man intervjuar/förhör på ett effektivt, men samtidigt etiskt försvarbart, sätt.

Beskrivningar av grundläggande teoretiska bakgrundsantaganden varvas med belysande och konkreta exempel från faktiska fall.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

26 april, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm
  • Svenska

17 oktober, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm
  • Svenska

Målgrupp

Kursen vänder sig till alla yrkesgrupper som bedriver utredningsarbete där man möter människor som har något att berätta. Det kan gälla utredare och handläggare inom t ex Försäkringskassan, Tullverket, Migrationsverket och Miljöförvaltningen. Kursen är relevant för polis, åklagare, advokater, men också för de som arbetar med rekrytering, att utreda misstanke om skatte/ekobrott samt försäkringsbedrägerier.

Kursinnehåll

  • Minnespsykologi med relevans för intervju och förhör
  • Frågeteknik
  • Minnesunderlättande intervjutekniker
  • Vad utmärker strategiska interaktioner?
  • Strategiska förhörstekniker
  • Att värdera en muntlig utsaga (kriterier för tillförlitlighet)

Föreläsare

Pär-Anders Granhag är professor vid Psykologiska institutionen på Göteborgs universitet. Pär-Anders har under 20 års tid forskat om bland annat lögndetektion och vittnesmål. Han har vidare utbildat praktiserande jurister inom förhörsteknik och lögndetektion i 15 års tid, bland hans uppdragsgivare finner vi FBI, FN, Polishögskolan och LAPD. 

Pär-Anders har publicerat närmare 200 artiklar om lögndetektion och vittnesmål. Han är även författare och utgivare av fem böcker, bland annat "The detection of deception in Forensic Contexts" (Cambridge University Press, 2004) och "Forensicpsychology in context: Nordic and International approaches" (Willan Publishing, 2010). 

Plats

Kursen hålls hos Fakultetskurser på Funckens gränd 1 i Gamla stan, Stockholm. 

Investering

I kursavgiften ingår frukost, lunch, fika och kursdokumentation. Moms tillkommer.

Examen, diplom m.m.

Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan inom samma företag/organisation.
Våra kurser följer det som framgår av Advokatsamfundets riktlinjer 2.1 för professionell vidareutbildning.
Kursintyg erhålls efter genomförd utbildning.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Förhörsteknik som arbetsredskap, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Fakultetskurser
Funckens gränd 1
103 11 Stockholm

Fakultetskurser

Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...

Läs mer om Fakultetskurser och visa alla utbildningar.

Highlights