Visa utbildning.se som: Mobil

Förhörsteknik som arbetsredskap

Fakultetskurser
Kort om utbildningen
6 timmar
7 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2021-10-07 09:30 - Stockholm
Stockholm
Öppen utbildning
Kommande starter
Stockholm
7 900 SEK
2021-10-07

Stockholm
7 900 SEK
2022-03-23

Beskrivning av: Förhörsteknik som arbetsredskap

Förhörsteknik som arbetsredskap

Förhörsteknik som arbetsredskap

Den ofta viktigaste informationskällan vid kvalificerat utredningsarbete är förhör (intervju) med människor som har något relevant att tillföra. Om dessa förhör genomförs professionellt blir resultatet ofta fullständig och tillförlitlig information; om förhören är undermåliga blir resultatet det motsatta. Om man möter personer som är villiga att verkligen försöka berätta vad de vet, är det viktigt att ha kunskap om så kallademinnesunderlättande intervjutekniker. Om man möter personer som är mindre samarbetsvilliga och/eller eventuellt har något att dölja, är det viktigt att ha kunskap omstrategiska förhörstekniker. Dessa strategiska förhörstekniker bidrar till att man som förhörsledare placerar sig själv i en bättre position för att bedöma utsagors tillförlitlighet och personers trovärdighet.

Kursen syftar till att ge djupgående beskrivningar av de intervju- och förhörstekniker som har stöd i den senaste vetenskapliga forskningen, att förmedla hur man intervjuar/förhör på ett effektivt, men samtidigt etiskt försvarbart, sätt.

Beskrivningar av grundläggande teoretiska bakgrundsantaganden varvas med belysande och konkreta exempel från faktiska fall.

Målgrupp

Kursen vänder sig till alla yrkesgrupper som bedriver utredningsarbete där man möter människor som har något att berätta. Det kan gälla utredare och handläggare inom t ex Försäkringskassan, Tullverket, Migrationsverket och Miljöförvaltningen. Kursen är relevant för polis, åklagare, advokater, men också för de som arbetar med rekrytering, att utreda misstanke om skatte/ekobrott samt försäkringsbedrägerier.

Kursinnehåll

  • Minnespsykologi med relevans för intervju och förhör
  • Frågeteknik
  • Minnesunderlättande intervjutekniker
  • Vad utmärker strategiska interaktioner?
  • Strategiska förhörstekniker
  • Att värdera en muntlig utsaga (kriterier för tillförlitlighet)

Föreläsare

Pär-Anders Granhag är professor vid Psykologiska institutionen på Göteborgs universitet. Pär-Anders har under 20 års tid forskat om bland annat lögndetektion och vittnesmål. Han har vidare utbildat praktiserande jurister inom förhörsteknik och lögndetektion i 15 års tid, bland hans uppdragsgivare finner vi FBI, FN, Polishögskolan och LAPD. 

Pär-Anders har publicerat närmare 200 artiklar om lögndetektion och vittnesmål. Han är även författare och utgivare av fem böcker, bland annat "The detection of deception in Forensic Contexts" (Cambridge University Press, 2004) och "Forensicpsychology in context: Nordic and International approaches" (Willan Publishing, 2010). 

Plats

Kursen hålls hos Fakultetskurser på Funckens gränd 1 i Gamla stan, Stockholm. 

Investering

I kursavgiften ingår frukost, lunch, fika och kursdokumentation. Moms tillkommer.

Examen, diplom m.m.

Kursen omfattar 6 kvalificerade kurstimmar. Kursintyg delas ut till deltagarna efter genomförd utbildning.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Förhörsteknik som arbetsredskap, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Fakultetskurser

Fakultetskurser

Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...


Läs mer om Fakultetskurser och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter till Fakultetskurser

Fakultetskurser

Funckens gränd 1
103 11 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Förhörsteknik som arbetsredskap!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 736 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Förhörsteknik som arbetsredskap från Fakultetskurser, fyll i dina uppgifter: