Bokföringsbrott i praktiken

BG Institute, i Stockholm (+1 orter)
Längd
Heldag
Pris
9 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
18 november, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Längd
Heldag
Pris
9 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
18 november, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Från 9 900 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Många som döms för bokföringsbrott har dömts på grund av att de varit oaktsamma, det vill säga de har inte känt till att eller när bokföringsskyldigheten åsidosatts. Okunskap är ingen ursäkt, tvärtom utsätter det dig för onödiga risker.

Bokföringsbrottets art som oaktsamhetsbrott ställer höga krav på dig som företagare, revisor/redovisningskonsult eller ekonomichef, där okunskap är inte är någon ursäkt, utan tvärtom utsätter det dig för onödiga risker.  Kursens syfte är att du skall slippa att hamna i situationer där du av ren oaktsamhet begår bokföringsbrott. Kursen innehåller en systematisk genomgång av bokföringslagen för att belysa de krav som uppställs på bokföringsskyldigheten i denna. Därutöver sker en grundlig genomomgång av bokföringsbrottets konstruktion om t ex;
  • Vem som kan bedömas vara ansvarig för att ett bokföringsbrott begås samt vem som kan vara medhjälpare.
  • De subjektiva och objektiva rekvisiten av bokföringsbrottet enligt 11 kap. 5 § brottsbalken.
  • Det så kallade effektrekvisitet, d.v.s. vilken omfattning och effekt felen/bristen i bokföringen måste ha för att ett bokföringsbrott ska anses begånget.
Ett flertal exempel kommer att visas för att exemplifiera olika former av bokföringsbrott samt för att visa vilka rutiner som krävs för att förebygga att bokföringsbrott, alternativt medhjälp till bokföringsbrott, begås av oaktsamhet. Kursen behandlar även brottet Försvårande av skattekontroll, 2 § skattebrottslagen, som är ett ekobrott som det ofta åtalas för i samband med misstanke om bokföringsbrott. Detta brott utgår från bokföringen men har syftet att skydda genomförandet av skatterevisioner. Som deltagare får du kunskap om: • Bokföringsskyldigheten enligt bokföringslagen • Hur ett bokföringsbrott uppstår • De vanligaste formerna av bokföringsbrott som lett till åtal • Vilka rutiner som krävs för att förebygga bokföringsbrott • Vem som ansvarar för bokföringen och hur vd/styrelsen etc kan skydda sig Målgrupp: Revisorer, redovisningskonsulter, ekonomichefer, redovisningschefer, skattejurister och andra som behöver känna till när bokföringen kan bli brottslig. Kursen vänder sig till de som arbetar praktiskt med eller ansvarar för företags bokföring och som i sin egenskap av företagsföreträdare, anställda samt redovisningskonsulter behöver känna till när bokföringen kan bli brottslig för att därmed kunna förebygga att hamna i sådana situationer av oaktsamhet. Kursen vänder sig även till sådana yrkesgrupper som granskar bokföring, till exempel externrevisorer och skatterevisorer. Kursens fördjupande karaktär ger dig en utmärkt verktygslåda för att se till dina egna intressen i din yrkesutövning. Nivå/förkunskaper: Denna kurs är en fördjupning av ämnet bokföringsbrott. Kursdeltagarna förutsätts därför ha grundläggande kunskap om vad ett bokföringsbrott är.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

18 november, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm

18 november, 2024

  • Onlineutbildning
  • Distans

Kursledare

Arbetat med ekobrottsutredningar i över 15 år hos Ekobrottsmyndigheten.

Har också lång erfarenhet som ekonomichef och koncernredovisningschef i det privata näringslivet samt skatterevisor hos Skatteverket.

Arbetar sedan 2012 vid Ekobrottsmyndigheten, Första ekobrottskammaren i Göteborg. Åklagare i Göteborg sedan 1995. Varit kursledare och undervisar internt inom Ekobrottsmyndigheten.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Bokföringsbrott i praktiken, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
BG Institute
Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...

Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Highlights