Yrkesförarutbildning

Kör så det ryker

Vill du ratta fordon med yrkesmässig skicklighet? Tycker du om att köra bil? Då kanske du skulle passa bra för en yrkesförarutbildning. Med rätt utbildning öppnas dörrarna till många härliga chaufförsyrken.
Visar 1-4 av 4 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-4 av 4 träffar

Mer om yrkesförarutbildningar

Det är många som tycker det är skönt att köra bil, som är trygga bakom ratten även när det är stressigt och tätt med trafik. Om du är en av dessa är det inte konstigt att du hittat hit. Att bli yrkesförare passar inte alla, men att det finns olika typer av chaufförer är en viktig samhällsfunktion för många människor – speciellt utanför Sveriges största städer och för de som bor på landsbygden.

Det är inte alla som på egen hand kan ta sig dit de behöver och som är i behov av någon som kör dem. Det kan vara äldre som inte känner sig trygga att själva manövrera ett fordon längre. Det kan också handla om de som saknar körkort, eller andra människor som till exempel har ett handikapp som hindrar dem från att ta sig längre sträckor utan hjälp. Det är lätt att ta för givet hur viktigt det är att bussar går och att annan transport som taxi eller färdtjänst finns för att underlätta resandet för människor.

Det är förstås inte bara detta som du som yrkesförare kan arbeta med. Om du inte vill jobba inom tjänsteresande så kan du köra gods eller virke. Utan yrkesförare som transporterar råvaror skulle det bli svårt att gå till närbutiken och handla något. Även där behövs det regelbundna transporter för att vardagen ska fungera smidigt.

 

Yrkesförarutbildningar

Att vara yrkesförare behöver inte alltid vara relaterat till just bilkörning även om det är betydligt vanligare och andra utbildningar mer specialiserade. Truckförare är ett exempel, men man kan också argumentera för att spårvagnsförare, lokförare och liknande också är en form av yrkesförare. Vissa av dessa utbildningar kan förstås vara mycket längre och mer komplicerade, men det är främst bilkörning man menar när man talar om yrkesförare.

För dig som  är yngre och kanske behöver dig ett första- eller extrajobb är truckförare  ett klassiskt jobb som studenter ofta tar som extra inkomstkälla för sitt tunna CSN-bidrag. Det är också ett riktigt bra sätt att skaffa dig arbetslivserfarenhet tidigt i din karriär oavsett om du vill jobba med logistik i framtiden eller inte.

Yrkesförarutbildningar är på så sätt högst anpassade efter vad du ska göra, vilket fordon du manövrerar och vilken miljö du behöver anpassa dig till. Oavsett om det är en YKB (yrkesförarkompetensbevis) eller ett truckkort du vill ha så är valet ditt

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨