Visar 1-25 av 29 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-25 av 29 träffar
1
2

Mer om Hjärtstartarutbildningar

En hjärtstartare eller defibrillator är en apparat som är utvecklad för att ge en elektrisk chock. Den elektriska chocken har möjlighet att få ett hjärta som har stannat att börja slå igen. Om allt går väl startar chocken hjärtats eget signalsystem och hjärtat börjar slå som vanligt igen.

AED är den internationella benämningen på en defibrillator och står för Automated External Defibrillator. Det finns ett par olika exempel på hjärtstartare. Vissa är automatiska och andra manuellt opererade, men de helmanuella användas endast av utbildad sjukvårdspersonal. Men det kan med andra ord vara fördelaktigt att ha förståelse för flera olika varianter av AED/hjärtstartare.

Automatiska hjärtstartare skiljer sig från halvautomatiska med att när du använder de halvautomatiska måste du själv trycka på en knapp för att utsöndra den elektriska chocken som ska skaka hjärtat till normal rytm. Det är därför viktigt att förstå skillnaden på de olika modellerna så att du snabbt kan agera om det skulle behövas.

Innehållet i AED-utbildningar

Innehållet varierar lite beroende på vilken typ av kurs du väljer att gå, även om du alltid får lära dig något om hjärtstartare och hur du opererar en. Vissa kurser kombinerar hjärtstartare med första hjälpen och ger på så sätt bredare förutsättningar att hantera olyckan när den väl är framme!

I de allra flesta hjärtstartarkurser får du också lära dig hjärt- och lungräddning (HLR). Det är en metod för att starta ett stannat hjärta eller andnöd om ingen hjärtstartare skulle finns tillgänglig. HLR kan utföras helt utan apparater och verktyg.

Det finns också ett antal kurser som fokuserar eller inkluderar hur du ska hantera små barn och barn vars hjärta eller andning slutat fungera som normalt.

Nedan kan du läsa om några av de vanligaste kunskaperna du kan förvänta dig att ha med dig efter en slutförd utbildning.

  • Hur du hanterar en hjärtstartare, automatiska och halvautomatiska.
  • Hur du hanterar ett luftvägsstopp på vuxna.
  • Mun- mot mun-metoden.
  • Hjärtkompressioner, rytm och hur du ska trycka.
  • Kontroll av: livstecken, andnöd, hjärtstopp.
  • Hantering av situationen, vilken ordning du ska göra och prioritera saker.
  • Hur du behåller lugn i kritiska situationer.
  • Placering av medvetslös människa.

Ett stort hjärta kan rädda någons liv, gå en kurs inom AED/hjärtstartare.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
BIM  
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨