Visa utbildning.se som: Mobil
EBR ESA elsäkerhetsanvisningarna

Vad är ESA? – vi reder ut begreppen

Har du svårt att fatta grepp om ESA? Vi förstår dig. ESA står för Elsäkerhetsanvisningarna, vilket låter mer komplicerat än vad det är. ESA är den branschpraxis för elsäkerhet som gäller för dig som arbetar som installatör eller montör. Svårare än så, är det inte!

EBR:s elsäkerhetsanvisningar, ESA, uppdateras och revideras fortlöpande för att förbättras och kvalitetssäkra innehållet i syfte att få till en mer elsäker arbetsmiljö. Förändringarna baseras på erfarenheter, kända problem och inrapporterade olyckor för att ständigt förbättra arbetssäkerheten för personal som arbetar där elektrisk fara förekommer. Energiföretagen Sverige har en arbetsgrupp med branschrepresentanter som kontinuerligt arbetar och tolkar dessa frågor.

Arbetsmiljölagen och Elsäkerhetsverkets föreskrifter anvisar att alla som arbetar där det finns elektrisk fara ska ha utbildningen för att kunna hantera riskerna associerat med detta arbete. Elsäkerhetsutbildning i ESA är en sådan utbildning som elnätsbranschen har utvecklat för att möta de kraven.

För att få arbeta med och nära el gäller det att du har korrekt kompetens för just det arbete som du kommer att utföra. Det finns fler publikationer och utbildningar inom EBR:s elsäkerhetsanvisningar som omfattar olika inriktningar av elarbete.

EBR:s elsäkerhetsutbildning i ESA nyttjar följande publikationer:

EBR ESA Grund och EBR ESA Arbete: utbildningen gäller de yrkesroller som ämnar att bli elektriskt fackkunniga personer som arbetar i eller nära elektriska anläggningar. Observera dock att man behöver tillgodogöra sig mer erfarenheter av den specifika anläggningen innan man kan kalla sig för fackkunnig.

EBR ESA Instruerad person: utbildningen gäller för icke-elektriskt fackkunniga personer som arbetar i eller nära elektriska anläggningar.

EBR ESA Industri och Installation: utbildningen gäller för arbeten i industriella elanläggningar och elinstallationer i bostäder och kontor.

EBR ESA Röjning i ledningsgata – skog: utbildningen gäller för avverknings- och röjningsarbeten vid elektriska ledningsgator. Kallas även ESA Röj.

EBR ESA Vattenvägar – Vattenkraftens säkerhetsanvisningar: utbildningen gäller för arbete med vattenkraft.

EBR:s elsäkerhetsutbildning i elsäkerhetsanvisningarna, ESA

Elsäkerhetsanvisningarna (ESA) ligger till grund för utbildningarna som bedrivs både som öppna kurser och webbkurser. Webbkurserna finns även på engelska. Du hittar EBR:s utbud av elsäkerhetskurser här.


Giltighetstid för dina ESA-kunskaper

Intyg för EBR:s ESA-utbildningar gäller i 3 år. Därefter behöver du genomgå en repetitionsutbildning för att förnya dina kunskaper.

Elsäkerhetsanvisningarna är en del av EBR-systemet

EBR, ElnätsBranschens Riktlinjer, bedrivs i Energiföretagen Sveriges regi och leds av EBR kommittén där elnätsföretag, Svenska kraftnät, arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer är representerade. EBR är en branschpraxis som utvecklas av branschen för branschen. EBR:s elsäkerhetsanvisningar, ESA arbetas fram med sakkunniga från elbranschen och sakkunniga från Energiföretagen.

Senast uppdaterad: 28 mar 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-06-16

Hur hanterar ni krisen?

Hur rustade är ni för att möta krisen när det värsta händer? I Sverige ska alla företag ha beredskap och rutiner för krishantering. Här berättar tre företag om hur de tänker kring krishantering. En av dem är chefen på växlingskontoret som i juli 2016 utsattes för väpnat rån.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-09-24

Konflikthantering inom skolan – så bemöter du hotfulla situationer

Jobbar du inom skolan och har stött på utagerande beteenden? Här får du ta del av expertens bästa råd och grunden till en konfliktdämpande metod – så att du som lärare eller skolpersonal ska kunna hantera utagerande beteende på bästa sätt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-06-08

Truckkort – allt du behöver veta

Ska du ta truckkort men är osäker på exakt vilket kort du ska ta? Eller undrar du vilka truckar som hör till vilket körkort? Svaren på allt detta och mycket mer får du lära dig i vår stora guide om truckkort.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!