SE HIT! 😀 Sista chansen att ansöka till SSE MBA-stipendiet 2024, värt 645 000 kr. Årets ansökan stänger fredag 2024-05-31.

Digital tillgänglighet för team

Zington Academy, Rikstäckande
Längd
1 dag
Nästa kurstillfälle
Hör gärna av er för mer information se detaljer
Utbildningsform
Företagsanpassad utbildning
Längd
1 dag
Nästa kurstillfälle
Hör gärna av er för mer information se detaljer
Utbildningsform
Företagsanpassad utbildning
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Digital tillgänglighet för agila team

Från 28 juni 2025 omfattas även företag och inte bara offentliga aktörer av lagkrav på tillgänglighet i tjänster och produkter. I den här kursen fokuserar vi på digital tillgänglighet.

Ni får lära er vad tillgänglighet är och hur ni enkelt kan testa om er webbplats eller app har tillgänglighetsproblem. Vi går igenom principerna för tillgänglig design och förklarar hur de internationella standarder vi följer i Sverige är uppbyggda och vilka kriterier din webbplats eller app måste leva upp till. Vi dyker ner i en del detaljer kring HTML5, CSS och WAI-ARIA, samt förklarar varför er SEO blir bättre när ni arbetar med tillgänglighet i fokus.

I några praktiska övningar får ni testa att granska er webbplats eller apps tillgänglighet. Vi visar även hur ni bygger strukturer som är tillgängliga för tekniska hjälpmedel som tangentbord, skärmläsare, ögonstyrning, eller andra hjälpmedel.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

Hör gärna av er för mer information

 • Företagsanpassad utbildning
 • Sverige

Varför välja Zington Academy?

Centralt läge

Yrkesverksamma kursledare

Utbildningsinnehåll framtaget i samarbete med näringslivet

Målgrupp

 • Agila utvecklingsteam med tvärfunktionella roller, exempelvis produktägare, testare, utvecklare, designers och affärsutvecklare.
 • Er som arbetar med nyutveckling eller förvaltning av produkter och tjänster.
 • Ett team bestående av enbart utvecklare, designers eller testare.

Förkunskaper och material

Ta med dator! För att delta i kursen behövs inte några förkunskaper, men vi rekommenderar att hela utvecklingsteamet medverkar samtidigt. Upp till två team kan gå vid samma kurstillfälle. Kursmaterial ingår för samtliga kursdeltagare.

Kursinnehåll

Under en heldag kombinerar vi teori med praktiska övningar och interaktion.

Vi går igenom följande:

 • Grundläggande kännedom om tillgänglighet och inkluderande design
 • Övergripande genomgång av standarderna WCAG 2.1 och EN 301 549
 • Varför vi måste – och vill – jobba med tillgänglighet
 • Hur ni som team kan jobba med tillgänglighet i fokus
 • Vem i teamet tar ansvar för vad
 • Prova olika användares tekniska hjälpmedel
 • Granska med automatiserade verktyg och manuella tester

Efter genomförd kurs har ditt team:

 • En förståelse för vad digital tillgänglighet innebär i praktiken
 • Kunskap om WCAG 2.1 och andra internationella standarder
 • Vilka behov som finns hos olika användare
 • Koll på ansvarsfördelningen, vem i teamet har vilket ansvar
 • Idéer om hur ni kan systematisera arbetet med tillgänglighet

Kursledare

Patriks Vuorela, Senior utvecklare
Patrik är en senior utvecklare med över 20 års erfarenhet av program- och systemutveckling. Han är en trogen förespråkare av tillgänglighet och har arbetat med tillgänglighetsanpassning redan 2005 för tex Botkyrka kommun och senast i uppdrag på H&M. Han är social, noggrann, van att kommunicera med kravställare och verksamhet och har arbetat i flertal storskaliga webbprojekt där en av hans styrkor är att omsätta krav till väl fungerande tekniska lösningar.

Isabella Koniakowski, UX-designer
Isabella är en nyfiken och engagerad UX-designer med flera års erfarenhet som gillar att reda ut komplexa processer för att hitta förändrings- och förbättringspotential. Hon är en pedagogisk och skicklig facilitator som gärna delar med sig av sina insikter och sin kunskap inom research, design och tillgänglighet. Hon motiveras av att förbättra användarnas upplevelser, oavsett vilka förutsättningar de har. Tidigare har hon arbetat med komplexa system, användargränssnitt, medarbetarportaler och fintech.

Lene Jonsson, Produktdesigner
Lene är produktdesigner med starkt engagemang för tillgänglig och inkluderande design. Med 9 år som designer finns en bred erfarenhet inom flertal plattformar och branscher (e-handel, streaming, produkt, bank m.m). Samt en fördjupad förmåga att sätta sig in i komplexa bransch-specifika utmaningar. Hon har även ett starkt intresse för design system, tvärfunktionellt samarbete samt utveckling och innovation. Att tillgängliggöra digitala tjänster breddar och öppnar dörrar för nytänk och kreativitet som hjälper alla användare.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Digital tillgänglighet för team, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Zington Academy
Birger Jarlsgatan 9
111 45 Stockholm

Välkommen till Zington Academy - din utbildningsdestination inom IT, design och management. Som en digital helhetspartner med djup kunskap inom dessa områden, är vi stolta över att presentera vårt utbildningsinitiativ. På Zington Academy erbjuder vi kvalificerade kurser som ger dig...

Läs mer om Zington Academy och visa alla utbildningar.

Highlights