Hållbarhetsrapportering enligt CSRD & ESRS

Ramboll, i Göteborg (+2 orter)
Längd
2 dagar
Pris
19 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
2 oktober, 2024 (+4 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Längd
2 dagar
Pris
19 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
2 oktober, 2024 (+4 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Från 19 900 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

CSRD hållbarhetsredovisning

Förbered ditt företag för framtiden och stärk din position på marknaden genom att ligga i framkant inom hållbarhetsrapportering.

Med införandet av Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) står företagen inför en omfattande förändring i hur de rapporterar sitt hållbarhetsarbete.

Från och med 2024 är börsnoterade företag med fler än 500 anställda skyldiga att utarbeta en hållbarhetsrapport enligt de nya direktiven i CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Från 2025 utvidgas dessa krav till att även omfatta bolag med över 250 anställda, oavsett om de är börsnoterade eller inte. I nästa fas kommer även små och medelstora börsnoterade bolag att inkluderas.

CSRD innebär en markant förstärkning av kraven på hållbarhetsrapportering. EU-direktivet specificerar vilken typ av hållbarhetsinformation de berörda bolagen måste redovisa, samt hur denna information ska presenteras, i enlighet med de enhetliga ESRS-standarderna (European Sustainability Reporting Standards).

En betydande förändring är också införandet av det dubbla väsentlighetsperspektivet. Detta kräver att företagen rapporterar inte bara hur deras verksamhet påverkar människor och miljö, utan även hur olika hållbarhetsfrågor kan påverka företagets ekonomiska ställning. Detta dubbla perspektiv är avsett att ge en mer heltäckande bild av företagets påverkan, hållbarhetrisker, möjligheter inom hållbarhet, och relaterade finansiella effekter.

Det nya redovisningsdirektivet ställer dock inte enbart krav på rapportering utan innebär även en förflyttning gällande målstyrning, ansvar och uppföljning av hållbarhet inom organisationer, som kommer påverka både styrelse och högsta ledningen. Vidare bedöms de nya kraven få effekter vidare ut i värdekedjan, genom att berörda organisationer kommer kravställa sina underleverantörer men även banker och andra institutioner kommer skärpa sin kravbild avseende hållbarhet och transparent hållbarhetsinformation.

Kommande kursstarter

Välj mellan 4 kursstarter

2 oktober, 2024

 • Öppen utbildning
 • Stockholm

23 oktober, 2024

 • Öppen utbildning
 • Göteborg

12 november, 2024

 • Onlineutbildning
 • Distans

3 december, 2024

 • Öppen utbildning
 • Stockholm

Kursen ger dig

Vår tvådagskurs ger dig inte bara nödvändiga verktyg och kunskaper för att möta de nya kraven, utan också en strategisk fördel i att förstå och implementera hållbarhetsrapportering enligt de enhetliga ESRS-standarderna. Kursen är utformad för att ge deltagarna en grundlig förståelse av kraven i CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) och hur man rapporterar enligt de europeiska standarderna för hållbarhetsrapportering, ESRS (European Sustainability Reporting Standards).

Under kursen kommer vi även att fördjupa oss i det dubbla väsentlighetsperspektivet och genom praktiska övningar lära oss mer om kartläggning av värdekedjor och dubbel väsentlighetsanalys. Gemensamt tar vi oss även an ESRS-standarderna för att förbättra förutsägelsen för vad som ska rapporteras och på vilket sätt. Kursen kommer även att ha fokus på hur rapporteringskraven kan skapa förutsättningar för ett framåtriktat hållbarhetsarbete.

Kursen syftar inte bara till att förmedla teoretisk kunskap, utan även att utrusta kursdeltagarna med verktyg och förmåga att självständigt identifiera väsentliga frågor för deras egen verksamhet att rapportera om.

Ur kursens innehåll

 • Översikt över CSRD och dess syfte
 • Tidplan för införande – vilka behöver rapportera och när?
 • Övergripande genomgång av ESRS-standarderna, deras struktur och innehåll
 • Det dubbla väsentlighetsperspektivet och dubbel väsentlighetsanalys
 • Intressentinvolvering och dialog
 • Process för hållbarhetsrapportering
 • Hur vi nyttjar resultatet från den dubbla väsentlighetsanalysen och rapporteringskraven för att vidareutveckla hållbarhetsarbetet och våra strategier

Målgrupp

Kursen är öppen för alla men riktar sig särskilt till företag och organisationer som omfattas av de nya kraven på hållbarhetsrapportering och till dig som vill lära dig mer om kraven på hållbarhetsrapportering preciserade i CSRD.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Hållbarhetsrapportering enligt CSRD & ESRS, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 2 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Mikael Nilsson
26 apr 2024
Mycket bra utbildning

Bra upplägg på utbildningen och med bra innehåll.
Engagerade, kunniga och inspirerande kursledare.
Lokalen för utbildning var bra för ändamålet smidigt att vara granne med en ...

Visa mer
5/5
Emily Hansson, AAK
16 jun 2023
Lärorik och intressant!

Bra kursledare, bra mix av föreläsning/gruppövningar

Ramboll
Ramboll
Vädursgatan 6
412 50 Göteborg

Utbildning

Ramboll är en ledande samhällsrådgivare med 16 500 experter i 35 länder som designar framtidens städer och samhällen. Ramboll Utbildning är en del av Ramboll Sverige och erbjuder en mängd olika typer av utbildningar; E-learning, klassrumsutbildningar, distansutbildningar, företagsinterna utbildningar och...

Läs mer om Ramboll och visa alla utbildningar.

Highlights