Visa utbildning.se som: Mobil

Musikjuridik

Fakultetskurser
Kort om utbildningen
6 timmar
7 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2021-09-28 09:30 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm

Beskrivning av: Musikjuridik

Kursen ämnar ge en inblick i kommersiella och legala frågor inom musikbranschen. Här hanterar jurister inte enbart avtal och lämnar traditionell juridisk rådgivning: i många fall har juristen en central roll i att strukturera affärsupplägg. Sett från kreatörers perspektiv utgör de ihop med personliga managers (som har ett ansvar för helheten) och business managers (som sköter ekonomin) det närmsta "teamet". Även inom övriga delar av värdekedjan har jurister ofta en viktig roll och den s.k. "Business Affairs" funktionen är etablerad och sitter ofta i eller rapporterar till ledningen.

Kursen har lagts upp för att ge dess deltagare en insikt och grundläggande kunskap i de olika delar som en musikjurist bör behärska. Den ämnar vara relevant både för dig som är verksam, eller vill bli verksam som, jurist inom musikbranschen. Den ska även vara relevant för dig som hanterar frågor kring användande av musik eller bara har anledning att komma i kontakt med eller är allmänt intresserad av musikbranschen från en jurists perspektiv.  

Vi inleder kursdagen med en översyn av de olika aktörerna inom musikbranschen. Främst som en följd av streaming har musikbranschen genomgått en renässans och från att ha setts som en bransch i kris pekar idag de flesta kurvor uppåt. Men man ser även att de traditionella strukturerna utmanas av nya aktörer.

Därefter tittar vi närmare på de olika rättigheter som finns inom musik och hur man avtalar om (överlåter respektive licensierar) dessa rättigheter. Vi går även igenom de mest frekvent förekommande avtalen (artistavtal, förlagsavtal, producentavtal mm). Den största delen av många musikjuristers vardag kretsar kring royalties: hur de beräknas och hur man vill att det ekonomiska utfallet av framtida försäljning av musik ska bli. Med praktiska exempel från diverse avtalstyper kommer vi att gå igenom hur intäktsflöden ser ut och hur man förhandlar om royalties och andra ekonomiska villkor. Frågor om tolkning av royaltyklausuler behandlas även de närmare.

Ett särskilt avsnitt ägnas även åt upphovsrättsorganisationer samt rätt att använda musikrättigheter med utgångspunkt i olika typer av användning av musik i kommersiella sammanhang. Här behandlas även frågor med konkurrensrättslig anknytning.

Under kursdagen går vi även igenom ett antal mer utpräglade immaterialrättsliga frågor som uppkommer inom musikbranschen. Detta görs framförallt kring intrång i musik ur olika perspektiv, men även om artister och musik som varumärken.

Sverige benämns ofta som det tredje största landet i världen för musik sett till hur mycket musik som exporteras. Musikbranschen är i allra högsta grad internationell och som verksam jurist behöver man förstå de skillnader som finns mellan framförallt Europa, Storbritannien och USA.  Av denna anledning kommer vi genomgående att belysa de viktigaste skillnaderna jämfört med dessa länder.

 • Översyn av de olika aktörerna inom musikbranschen
 • De olika rättigheter som finns i musik och hur man avtalar om (överlåter respektive licensierar) dessa rättigheter
 • Royalties och andra ekonomiska villkor
 • Upphovsrätt och konkurrens. Användning av musik i kommersiella sammanhang
 • Immaterialrättsliga frågor. Intrång i musik, artister (och musik) som varumärken
 • Skillnader i musikbranschen ur ett internationellt perspektiv

Målgrupp

För dig som är verksam eller vill bli verksam som jurist inom musikbranschen. Men även för dig som hanterar frågor kring användande av musik eller bara har anledning att komma i kontakt med eller är allmänt intresserad av musikbranschen ur ett juridiskt perspektiv.

Kursinnehåll

 • Översyn av de olika aktörerna inom musikbranschen
 • De olika rättigheter som finns i musik och hur man avtalar om (överlåter respektive licensierar) dessa rättigheter
 • Royalties och andra ekonomiska villkor
 • Upphovsrätt och konkurrens. Användning av musik i kommersiella sammanhang
 • Immaterialrättsliga frågor. Intrång i musik, artister (och musik) som varumärken
 • Skillnader i musikbranschen ur ett internationellt perspektiv

Föreläsare

Jerker Edström är delägare på Bird & Birds kontor i Stockholm och leder kontorets grupp för Media, Underhållning och Sport. Han är specialiserad på rådgivning inom immaterialrätt, bolagsrätt och kommersiell avtalsrätt. Jerker biträder regelbundet klienter i upphovsrättsliga ärenden inom och utom domstol i intrångs- och ansvarsfrågor samt vid förhandlingar av licensavtal och klarering av rättigheter. Jerker anlitas även frekvent av musikindustrin där han företräder klienter inom hela näringskedjan för musik: kreatörerna (artister, upphovsmän och producenter), skivbolag, musikförlag, arrangörer av konserter och evenemang och digitala musikbolag.

Richard Wessman disputerade 2002 vid Stockholms universitet med en avhandling, Varumärkeskonflikter (Norstedts Juridik 2002), om varumärkets skyddsomfång. Richard har undervisat och forskat i immaterialrätt vid universiteten i Uppsala och Stockholm. Han arbetar på Advokatfirman Vinge med rådgivning och processer inom områdena för immaterialrätt, avtalsrätt och skadeståndsrätt.

Plats

Funckens gränd 1 i Gamla stan, Stockholm

Investering

6 900 kr inklusive frukost, lunch, fika och kursdokumentation. Moms tillkommer.

Examen, diplom m.m.

Kursen uppfyller Advokatsamfundets krav på professionell fortbildning av advokater och omfattar 6 kvalificerade kurstimmar. Kursintyg delas ut till deltagarna efter genomförd utbildning.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Musikjuridik, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 4,8

Baseras på 28 recensioner.

Kajsa Johansson
Jag gick kursen Musikjuridik hos Fakultetskurser och allting var jättebra uppstyrt. Extremt professionella föreläsare. Fint läge med kurslokal i Gamla Stan och bra lunch!
Kursdeltagare
Mycket bra
Kursdeltagare
Mycket bra och matnyttigt.

Fakultetskurser

Fakultetskurser

Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...


Läs mer om Fakultetskurser och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter till Fakultetskurser

Fakultetskurser

Funckens gränd 1
103 11 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(4,8)
Baseras på 28 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 736 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Musikjuridik från Fakultetskurser, fyll i dina uppgifter: