Majoritets- och minoritetsmissbruk i aktiebolagsrätten

BG Institute, i Stockholm (+1 orter)
Längd
Heldag
Pris
9 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
20 november, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Längd
Heldag
Pris
9 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
20 november, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Från 9 900 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Välkommen till vår nya heldagskurs om majoritets- respektive minoritetsmissbruk i aktiebolagsrätten. Föreläsare är experten Jessica Östberg, docent och universitetslektor med tidigare erfarenhet som advokat.

En central aktiebolagsrättslig princip är den så kallade majoritetsprincipen. Principen främjar en effektiv bolagsstyrning och förvaltning. Samtidigt förekommer det inte alltför sällan att majoriteten missbrukar sin makt till skada för bolaget eller minoriteten. Aktiebolagslagen innehåller därför regler som syftar till att skydda minoriteten mot maktmissbruk, såsom regler om kvalificerad majoritet för vissa beslut, den så kallade generalklausulen och likhetsprincipen, samt vissa så kallade minoritetsrättigheter, t.ex. insynsrätten och rätten till minoritetsutdelning. Majoritetsmissbruk kan även strida mot aktieägares lojalitetsplikt i främst fåmansbolag och i vissa fall angripas med stöd av principen om rättsmissbruk. Det förekommer dessvärre att minoritetsskyddsreglerna missbrukas till skada för bolaget respektive majoriteten. Även minoritetsmissbruk kan i vissa fall strida mot aktieägares lojalitetsplikt respektive angripas med stöd av principen om rättsmissbruk. Kursen behandlar ingående centrala delar av minoritetsskyddet i aktiebolagslagen, däribland insynsrätten och särskild granskning, vinstsyftet, generalklausulen och likhetsprincipen samt tvångslikvidation vid kvalificerat majoritetsmissbruk. Vidare behandlas aktieägares lojalitetsplikt i främst fåmansbolag och principen om rättsmissbruk. En diskussion förs kring hur majoritets- respektive minoritetsmissbruk kan stoppas respektive sanktioneras. Kursen har ett praktiskt anslag. Flera praktikfall diskuteras och senaste praxis behandlas.

Som kursdeltagare får du kunskap om:

  • Centrala delar av minoritetsskyddet i aktiebolagslagen
  • Aktieägares lojalitetsplikt i främst fåmansbolag
  • Principen om rättsmissbruk
  • Ansvarsfrågor och sanktioner vid majoritets- respektive minoritetsmissbruk
Syfte: Syftet är att ge goda kunskaper om majoritets- respektive minoritetsmissbruk, inklusive sanktionsfrågor.

Målgrupp:

Advokater, juridiska rådgivare, bolagsjurister och revisorer Nivå/förkunskaper: Grundläggande kunskaper i bolagsrätt

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

20 november, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm

20 november, 2024

  • Onlineutbildning
  • Distans

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Majoritets- och minoritetsmissbruk i aktiebolagsrätten, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
BG Institute
Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...

Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Highlights