Bolagsorganen – om beslutsfattande, kompetensöverskridande och rättsföljder

BG Institute, i Stockholm (+1 orter)
Längd
Heldag
Pris
9 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
16 december, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Längd
Heldag
Pris
9 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
16 december, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Från 9 900 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Välkommen till vår nya heldagskurs om bolagsorganens beslutsfattande och om kompetensöverskridande i aktiebolagsrätten. Föreläsare är experten Jessica Östberg, docent och universitetslektor med tidigare erfarenhet som advokat.

Bestämmelserna i aktiebolagslagen om de beslutande bolagsorganen syftar bl.a. till att skapa en effektiv bolagsstyrning. De är således praktiskt viktiga. Samtidigt innefattar flera av reglerna en hel del tolkningssvårigheter och tillämpningsproblem. Överträdelser av regelverket bli kännbara för bolaget respektive dess aktörer, eftersom beslut respektive rättshandlingar kan bli ogiltiga under vissa förutsättningar och skadeståndsansvar för såväl aktieägare som styrelseledamöter och verkställande direktören aktualiseras. Vissa regler är också sanktionerade med straffansvar. Kursen behandlar centrala bestämmelser rörande bolagsorganens beslutsfattande respektive vad som gäller vid kompetensöverskridande. Fokus läggs på de frågor som bedöms som praktiskt viktiga och svårtillämpade. Frågor som behandlas är bl.a.: Vad innebär vinstsyftet i praktiken? Hur förhåller sig vinstsyftet till hållbarhetsfrågor och under vilka förutsättningar kan det avtalas bort? Vad gäller ifråga om deltagande/närvarorätten på bolagsstämman? I vilken utsträckning kan majoritetsreglerna sättas ur spel genom en reglering i bolagsordningen? Vad gäller vid fel i kallelse? Vilka frågor är nulliteter och hur ska den så kallade kausalitetsprincipen tillämpas? Var går gränsen för styrelsens respektive verkställande direktörens kompetens och vad gäller vid behörighets- respektive befogenhetsöverskridande? Hur ska jävsreglerna tillämpas i praktiken? Under vilka förutsättningar kan skadeståndsansvar respektive straffansvar aktualiseras? Kursen har ett praktiskt anslag. Flera praktikfall diskuteras och senaste praxis behandlas.

Som kursdeltagare får du kunskap om:

  • Gränserna för bolagsorganens beslutsfattande
  • Klanderinstitutet
  • Behörighets- respektive befogenhetsöverskridande
Syfte: Syftet är att ge goda kunskaper om bolagsorganens beslutsfattande inklusive kompetensöverskridande och rättsföljder

Målgrupp:

Advokater, juridiska rådgivare, bolagsjurister och revisorer Nivå/förkunskaper: Grundläggande kunskaper i bolagsrätt

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

16 december, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm

16 december, 2024

  • Onlineutbildning
  • Distans

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Bolagsorganen – om beslutsfattande, kompetensöverskridande och rättsföljder, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
BG Institute
Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...

Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Highlights