Internationell arvsrätt – särskilt EU:s arvsförordning

BG Institute, i Stockholm (+1 orter)
Längd
Heldag
Pris
9 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
20 september, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Längd
Heldag
Pris
9 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
20 september, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Från 9 900 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Kursen kommer att gå igenom ett arvskifte i dess delar från arvsplanering och upprättande av testamenten till bouppteckning, kvarlåtenskapsförvaltning och arvskifte. Inriktningen är på de särskilda frågor som uppstår när det finns en anknytning till ett eller flera andra länder.

Vi kommer under kursen att gå igenom vilka frågor man måste tänka på när man upprättar ett testamente (eller annan rättshandling för dödsfalls skull) och det finns krav på att det ska gälla i flera länder samt vilka möjligheter som den internationella anknytningen kan skapa. Kan man komma undan regler om laglott genom att välja ett annat lands lag? Vi kommer också att behandla frågor om hur bouppteckning och kvarlåtenskapsförvaltning ska ske i fall med internationell anknytning. I vilken utsträckning är vi behjälpta av det europeiska arvsintyg som skapats genom EU:s arvsförordning? Hur gör man en bouppteckning om utländsk lag är tillämplig på arvet och kommer Skatteverket att registrera den? Hur hanterar man den omständigheten att det finns tillgångar i flera länder? Vilken betydelse har det om det är EU-länder eller inte? Vad gäller i Storbritannien efter Brexit? När det slutligen kommer till att skifta arvet är naturligtvis frågan enligt vilket lands lag detta ska ske och vilken betydelse lagvalet har. Ser arvsrätten mycket annorlunda ut i andra länder? (Spoiler alert: ja, särskilt vad gäller efterlevande makes rätt och laglottsskyddet.) Om det uppstår tvist, vid vilket lands domstolar ska den slitas? I vilken utsträckning gäller utländska avgöranden i Sverige? Kan man ”forumshoppa”? Som deltagare får du kunskap om
  • Arvsplanering i internationella situationer.
  • All rättspraxis från EU-domstolen avseende EU:s arvsförordning.
  • Hur ska jag agera som boutredningsman om det finns tillgångar i flera länder?
Målgrupp Kursen vänder sig till dig som är advokat, jurist, domstolsjurist samt till dig som i övrigt kommer i kontakt med familje- och arvsrätt i ditt dagliga arbete. Nivå Grundläggande kunskaper i svensk arvsrätt underlättar förståelsen. Syfte med utbildningen En överblick och introduktion till det regelverk som gäller för arv och testamente i internationella situationer och en uppdatering avseende senare rättspraxis. Efter genomgången kurs ska du kunna upprätta ett testamente som du vet gäller inte bara i Sverige.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

20 september, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm

20 september, 2024

  • Onlineutbildning
  • Distans

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Internationell arvsrätt – särskilt EU:s arvsförordning, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
BG Institute
Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...

Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Highlights