Beräkna klimatpåverkan i värdekedjan enligt GHG-protokollets scope 3

Aktuell Hållbarhet Utbildning, i Stockholm (+1 orter)
Längd
1 dag
Pris
10 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
30 maj, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Längd
1 dag
Pris
10 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
30 maj, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Från 10 900 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Det blir allt mer fokus på att företag ska ta ett helhetsgrepp kring klimatpåverkan och även inkludera leverantörsled, kunder och användare. Att göra beräkningar utanför den egna verksamheten är dock mer komplicerat. Denna utbildning handlar om hur du beräknar era utsläpp av växthusgaser i verksamhetens värdekedja i enlighet med standarden Greenhouse Gas Protocols scope 3. Vi går igenom hur du identifierar utsläppen, väljer vad beräkningarna ska omfatta och hur du beräknar och redovisar resultatet. Du får även tillgång till verktyg för att du själv ska kunna göra beräkningar.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

30 maj, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm

Målgrupp

UTBILDNINGEN RIKTAR SIG TILL:
Dig som har generell kunskap om klimatberäkningar enligt Greenhouse Gas Protocol.

Kursinnehåll

UTBILDNINGEN GÅR IGENOM:

  • Grunderna i standarden Greenhouse Gas Protocol med tyngdpunkt på scope 3
  • Hur du identifierar utsläpp i hela värdekedjan och vad som är tillräcklig omfattning för att beskriva er verksamhets klimatpåverkan
  • Hur du samlar in dataunderlag och vilken data som är nödvändig
  • Hur du beräknar utsläppen
  • Risker och möjligheter med förändrade regelverk, teknikskiften och kundkrav
  • Mallar och verktyg som du själv kan använda för att göra beräkningar av klimatpåverkan i leverantörs- och användarled.

Upplägg

PROGRAM

9.00 Välkomnande och introduktion

9.15 GHG-protokollet och scope 3
Vi går igenom grunderna för att beräkna klimatpåverkan och standardens principer. Vi bekantar oss med begreppen scope 1, 2 och 3 med fokus på scope 3.

10.00 Kartläggning av dina väsentliga utsläpp i hela värdekedjan
För att kunna genomföra en klimatberäkning med rimliga resurser måste någon typ av avgränsning göras. Vi lär oss att identifiera verksamhetens betydande utsläpp och vad som är en tillräcklig omfattning för att beskriva verksamhetens klimatpåverkan.

10.30 Grupparbete och kaffe
Utifrån data från verkliga case får du göra överslagsmässiga beräkningar och identifiera dina väsentliga utsläppskällor i värdekedjan.

11.00 Strategi för datainsamling

  • Vilken data behövs för de väsentliga utsläppskällorna?
  • Vilka källor som finns för information, till exempel leverantörer, produktutvecklare, ekonomi- och HR-avdelning, behöver du involvera?
  • Vilka omvandlingsfaktorer behövs och var hämtas dessa?

Teoripass som ligger till grund för eftermiddagens övningar.

12.00 Lunch

13.00 Beräkning av utsläpp i scope 3
Genomgång av hur du gör beräkningar av utsläpp i scope 3.

13.45 Gruppövning case
Kursdeltagarna får välja delar (kategorier) av scope 3 att fördjupa beräkningarna i, till exempel inköpt material, användning av såld produkt, tjänsteresor eller inköpta transporter, och sedan genomföra beräkningar.

14.30 Genomgång, diskussion och förberedelse inför ytterligare fördjupningscase

15.00 Fika

15.15 Grupparbete – fördjupningscase
Kursdeltagarna arbetar vidare med grupparbetet med fler kategorier och fördjupning av de som beräknades tidigare under eftermiddagen. Avslutas med diskussion.

16.15 Risker och möjligheter – mervärdet av att arbeta med sin värdekedja
Många företag har sina största utsläpp hos sina leverantörer och kunder. Förändrade regelverk, teknikskiften, kundkrav och direkta fysiska konsekvenser av klimatförändringen medför både risker och möjligheter. Exempel på detta kan vara politiska styrmedel för att fasa ut fossildrivna fordon, fallande priser för förnybar elproduktion, ökade krav på ekologiskt producerade varor och påverkan av försämrade skördar i länder som drabbas hårt av klimatförändringarna.

16.45 Summering av dagen

17.00 Kursen avslutas

Kursens mål

MÅL MED UTBILDNINGEN:
Att ge deltagaren kunskaper och färdigheter i grunderna för standarden Greenhouse Gas Protocol och hur man praktiskt tar fram aktuellt dataunderlag och beräknar klimatberäkningar i scope 3.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Beräkna klimatpåverkan i värdekedjan enligt GHG-protokollets scope 3, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,1

Baseras på 68 recensioner
Skriv en recension
4/5
Kursdeltagare
21 nov 2023

I mitt fall känner jag att den kunde varit lite längre, :) mycket att ta in och lära sig förstå. Jag har gått kurs scope 1, 2 innan så mycket av begreppen kände jag igen. Bra...

Visa mer
4/5
Kursdeltagare
21 nov 2023

Jag lärde mig mycket nytt och fick framförallt mer förståelse för avgränsningarna mellan de olika delarna av Scope 3, uppströms, nedströms osv. Trevligt att träffa andra kurs...

Visa mer
4/5
Kursdeltagare
21 nov 2023

Mycket bra! Täckte det stora och förväntade. Visade på komplexiteten, många frågor återstår. Om man skulle önskat mer så hade det varit viss möjlighet att gå in på mer specifi...

Visa mer
Aktuell Hållbarhet Utbildning
Stockholm

Aktuell Hållbarhet Utbildning

Aktuell Hållbarhet Utbildning är Sveriges största och ledande leverantör av utbildningar för proffs och beslutsfattare inom miljö och hållbarhet. Vår idé och vårt uppdrag är att förse dig med uppdaterad kunskap, eftertraktad kompetens och inspiration som för dig och din...

Läs mer om Aktuell Hållbarhet Utbildning och visa alla utbildningar.

Highlights