Tandsköterska utbildning

Specialisera dig inom tandvård

Som tandsköterska jobbar du ofta i vårdteam tillsammans med tandläkare och tandhygienister. Hitta din vidareutbildning inom yrket här.
Visar 1-2 av 2 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-2 av 2 träffar

Som tandsköterska behöver du ha god hand om patienterna som besöker tandvårdskliniken. Ett pedagogiskt och empatiskt förhållningssätt är viktigt för dig som bemöter patienter varje dag. Du jobbar även mycket med förebyggande tandvård genom att ge information om tandhygien och munhälsa.

Ett besök på tandvårdskliniken kan vara en jobbig upplevelse för en del människor. Tandsköterskan är många gånger patientens första kontakt. Ofta jobbar du som tandsköterska med att bemöta patienterna i telefonsamtal, i väntrummet eller i receptionen. Därför är det viktigt att du lyckas skapa en stämning där patienten känner sig trygg. Genom god service och bra kommunikation kan du se till att varje patient får en bättre och tryggare upplevelse. 

Varför gå en utbildning som tandsköterska?

Inom tandvården finns många områden att specialisera sig inom, det finns också alltid anledning att utvecklas i sin yrkesroll. Som tandsköterska jobbar du med mycket patientkontakt, såväl genom administration som assistans vid behandlingar och undersökningar. Du har också ofta en nyckelroll i hanteringen av olika instrument som används i behandlingsrummet genom att ha ansvar för uppdukning, sterilisering och rengöring av instrument och ytor.

Genom en utbildning för tandsköterskor kan du bredda och fördjupa dina kompetenser för att till exempel utföra vissa behandlingar som tandläkaren delegerar. Du kan också utföra förberedelser och uppföljning i och med specifika behandlingar och kirurgiska ingrepp som tandläkaren eller tandhygienisten utför. 

Eftersom din yrkesroll innebär mycket patientkontakt kan du gå en utbildning för att lära dig mer om service och bemötande, hur du ska kommunicera med olika människor samt hur du hanterar stress på arbetsplatsen.

Hur ser en utbildning för tandsköterskor ut?

Som utbildad tandsköterska kan du gå en vidareutbildning inom specifika områden som till exempel ortodonti (tandreglering), käkkirurgi eller pedodonti (barntandvård).

Att utbilda dig till tandsköterska motsvarar cirka 1,5 års heltidsstudier på yrkeshögskola. Därefter finns många andra utbildningar som kan passa dig som är yrkesverksam som tandsköterska. Utbildningen kan variera i längd och omfattning beroende på utbildningens inriktning och upplägget hos utbildningsarrangören.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Ida utbildade sig till sitt dröm...
Cady Utbildningar

Idas framtida vision var att arbeta som HR-specialist, här berättar hon hur hon utbildade sig till sitt drömyrke på distans. Läs hela intervjun här!

Läs mer
Eva bytte karriär till undersköt...
Cady Utbildningar

Efter att ha jobbat på kontor i princip hela sitt yrkesliv ville Eva Nihlén byta karriär och börja jobba med människor istället. Här berättar hon varför Cadys undersköterskeutbildning verkligen passade henne. Läs hela intervjun här!

Läs mer