Visar 1-4 av 4 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-4 av 4 träffar

Vad är en fordonsmonterad kran?  

Du som arbetar med tunga lyft vet att en kran ofta kommer väl till hands. En kran i sig kan vara mycket svår och otymplig att förflytta vilket har lett till att det finns fordonsmonterade kranar. Dessa används för att flytta tunga laster samtidigt som kranen enkelt kan förflyttas då den sitter monterad på en lastbil. Vill du börja arbeta med kranar och särskillt fordonsmonterad kran kommer du behöva utbilda dig så att du har rätt kompetens och certifiering.  

Vad ingår i en utbildning?  

Du kommer lära dig om yrket både genom teoretiska övningar men främst genom praktisk träning. Den teoretiska delen innefattar vanligtvis säkerhetsstandarder och regler, riskbedömning, lyftkapacitet, anslutning av lasten och underhåll av utrustning. De praktiska momenten innehåller körning av fordonet, inställning av kran, lyft och användning av kran och positionering av kranen.  

Vem bör gå en utbildning för fordonsmonterad kran? 

Alla personer som arbetar med en fordonsmonterad kran eller som planerar att arbeta med en måste vara utbildad inom området. Det är särskilt viktigt att vara informerad och kunnig inom säkerheten som rör tunga kranar. Konsekvenserna kan bli förödande. Kraven för att utbilda sig kan variera beroende på storlek på kranen och din erfarenhet. Du måste vara 18 år fyllda och inneha ett C-körkort. Utöver att lära sig om vilka säkerhetsföreskrifter som finns och hur du genomför tunga lyft med kran på ett säkert sätt ger en utbildning information gällande korrekt utnyttjande av utrustningen vilket sparar pengar på slitage och reparationer.  

Det finns flera olika typer av arbetsplatser som kräver att en eller flera personer är kunniga och utbildade för att hantera en kran som hanterar tunga lyft. Vanliga yrken är exempelvis:  

  • Kranförare – Arbetar ofta på anläggningar eller byggarbetsplatser och spelar en avgörande roll med sin kunskap och expertis inom tunga lyft.  
  • Takläggare – Använder kranen för att lyfta verktyg och material till taket. 
  • Trädgårdsarbetare – Det kan förekomma att trädgårdsarbetare kan lyfta sin kompetens med en utbildning inom fordonsmonterad kran. Som trädgårdsarbetare kommer det finnas flera tillfällen att lyfta tunga växter eller hela träd där en kran kommer vara nödvändig. 

Vilka utbildningar finns det? 

Du kan hitta och jämföra utbildningar i hela Sverige. Utbildningar arrangeras och genomförs med privata utbildningsarrangörer som erbjuder olika upplägg. Du som söker en grundläggande utbildning behöver ha åldern inne och ett C-körkort. Du som vill arbeta med tunga fordon och lyft måste skaffa ett Yrkesförarbevis (YKB).  Utöver grundläggande utbildningar finns även upplägg som kan skräddarsy utbildningen utefter ditt företag och anställdas behov.  

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨