Visar 1-8 av 8 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-8 av 8 träffar

Vad gör en anläggningsskötare? 

Som anläggningsskötare inom brandlarm ansvarar du för brandsäkerheten i en byggnad, på en arbetsplats eller annan verksamhet. Du ansvarar för att genomföra kontroller, dokumentation och andra prövningar av systemen på ett effektivt sätt. Det ingår även i dina uppgifter att agera snabbt och korrekt vid ett brandlarm eller vid fel- och frånkopplingar av byggnadens brandlarmanläggning. 

Varför finns det anläggningsskötare? 

Varje byggnad med en brandlarmanläggning ska alltid ha två utbildade anläggningsskötare som företaget själva valt ut enligt “SBF 110 Regler för brandlarm”. Med anläggningsskötare som har rätt kunskap och utbildning minskar risken för onödiga larm. Det gör även att viktiga resurser kan användas där de faktiskt behövs. Att det finns en välfungerande och korrekt brandlarmsanläggning kan både rädda liv men också bidra till att minska eventuella kostnader vid brandskador.

Eftersom regelverk och olika standarder ständigt förändras är det rekommenderat av SBF (Brandskyddsföreningen Sverige) att du som anläggningsskötare genomför en uppdateringsutbildning vart femte år. Många utbildningsarrangörer utfärdar dessutom ett intyg som är giltigt i fem år, vilket innebär att du behöver gå en ny utbildning för att få ditt intyg förnyat. 

Vad behöver en anläggningsskötare för utbildning? 

Idag ställs det omfattande krav på dig som är anläggningsskötare för en brandlarmanläggning. Det är viktigt att du har både teoretisk och praktisk utbildning.  

Utbildningar för anläggningsskötare genomförs oftast under 1-2 dagar. Efter genomförd utbildning ska du som ansvarig bland annat ha kunskap och kännedom kring förebyggande brandskyddsarbete, lagar och regler, kontroll och underhåll. Du ska även veta hur du systematiskt behöver arbeta för att minska risken för onödiga larm över tid. 

De flesta utbildningarna till anläggningsskötare passar även personer som har ett övergripande ansvar för brandlarmanläggningar till exempel fastighetsansvariga, förvaltare eller brandskyddsansvariga. Ska du däremot verka som anläggningsskötare för en sprinkleranläggning krävs en separat utbildning som fokuserar mer på till exempel sprinklersystemets funktion och vanliga fel som kan uppstå. 

Utbildning för anläggningsskötare inom brandlarm på distans

Genom att välja en utbildning till anläggningsskötare inom brandlarm på distans kan du slippa resa för att delta på utbildningen. Vissa arrangörer erbjuder även företagsanpassade utbildningar som går att genomföra helt på distans. 

Visa utbildningar till anläggningsskötare på distans

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨