Visa utbildning.se som: Mobil

Bra ledaregenskaper – 8 egenskaper du bör ha som chef

Vad som definierar ett bra ledarskap är subjektivt. Vi har alla olika åsikter om vad ett bra ledarskap innebär, det finns dessutom olika krav på vad bra ledarskap är beroende på företag och bransch. Dock kan vi alla känna igen ett bra ledarskap när vi ser det. Det finns några allmänna men väsentliga egenskaper som alla bra ledare bör ha.

Kunna delegera

Att kunna delegera arbetsuppgifter till anställda eller hela avdelningar är bland den viktigaste egenskapen du kan utveckla i rollen som ledare. Ju fler uppgifter du har, desto lägre blir den övergripande kvaliteten på ditt arbete. Kom ihåg talesättet "man kan inte göra allt men alla kan göra något. En bra ledare vet att man uppnår höga resultat med hjälp av andras människors kompetens.

God kommunikativ förmåga

Det är viktigt att beskriva de uppgifter som ska utföras på ett klart och koncist sätt. Korrekt information från första början underlättar arbete och minskar risken för missförstånd. Dessutom är det vitalt att samtliga anställda i organisationen vet att du som ledare arbetar mot ett större mål. Det är ditt jobb som ledare att kommunicera ut visionen för företaget. Att arbeta för en vision är mycket mer inspirerande än att arbeta för egen vinning och detta kommer återspeglas i företagets resultat. Detta är en viktigt beståndsdel i många strategi- och förändringsutbildningar.

Ärlig

Dina anställda är företagets ansikte utåt – och i vissa fall en reflektion av dig själv. Det är upp till dig som ledare att sätta nivån för ärlighet och etiskt beteende, både externt som internt. Om en anställd gjort bort sig, är det viktigt att hen känner sig trygg nog att erkänna sitt misstag istället för att försöka svepa det under mattan. När du som ledare föregår med gott exempel och ärligt visar upp dina misstag kommer ditt team våga följa efter.

Självsäker

Det kan komma perioder när du känner en oro för företagets framtid och allt inte går enligt uppsatt plan eller mål. I dessa tider är det viktigt att inte drabbas av panik. Det är en del av ditt jobb som ledare att släcka bränder och se till att motivationen hålls vid liv. Motgångar är en del av livet och det är viktigt att försäkra alla att det kommer att vända, så länge ni håller fokus på målet. Att kunna hantera dynamiken mellan gruppmedlemmarna i både med- och motgångar är en viktig förmåga för en ledare. Vill du lära dig mer om hur grupper påverkas och utvecklas kan en UGL-kurs passa.

Engagerande

Som ledare förväntar du dig antagligen att ditt team arbetar hårt, men det är då viktigt att du ställer samma krav på dig själv. Det finns inget mer motiverande än att se chefen arbeta lika hårt eller hårdare än alla andra. Genom att visa engagemang kommer du inte bara få respekt, du kommer också att inspirera andra att visa samma energi och driv.

Positiv och humoristisk

När man inte riktigt når målet och stressen stiger är det lätt hänt att relationerna på jobbet blir negativt påverkade. Motivationen är starkt förknippad med produktiviteten och i rollen som ledare är det din uppgift att visa en positiv energi även (och kanske framförallt) under motgångar. Humor är ett verktyg som kan användas för att uppmuntra de anställda och bidra till att skapa en god arbetsmiljö där dina anställda ser fram emot att spendera sin arbetsdag.

Kreativ

Att vara kreativ som ledare innebär att du ser möjligheter där andra ser problem. Problem har sällan en enkel lösning. Ibland blir du tvungen att tänka utanför den berömda boxen för att leda framgångsrikt, och det är just där din kreativitet kommer att visa sig.

Inspirerande

Visionen, en ofta enorm drivkraft. Att inspirera de anställda är en bra egenskap om du vill att de ska nå framtida mål. Kortsiktiga mål må sporra för stunden. Men för att få till långsiktig framgång behöver du måla upp en vision för dina anställda att sträva efter. Kom även ihåg att uppmärksamma dina medarbetares engagemang och ge beröm för deras insatser. 

Hur utvecklar jag mina ledaregenskaper?

Förhoppningsvis har du blivit inspirerad att utveckla ditt ledarskap efter att ha läst den här artikeln. Men det kan vara svårt att själv veta hur man ska omsätta inspirationen i handling. Här kan en ledarskapsutbildning hjälpa dig att ta dig vidare till nästa nivå. Under en utbildning får du praktiska verktyg för att utveckla ditt ledarskap och kunskap som gör dig tryggare i din framtida eller nuvarande ledarroll.

Vill du lära dig mer om ledarskap? I vår ledarskapsguide hittar du läsvärda tips. Bland annat om hur du hanterar en ny chefsroll, hur du motiverar dina anställda eller hur du gör för att avancera till en chefsposition.

 

Ta mig till Ledarskapsguiden!

 

Aktuella kurstips inom ledarskap

 Ledarskapsutbildning – få insikter och konkreta verktyg

Gå en ledarskapskurs med en av Sveriges bästa utbildningsledare. Intuagera bjuder in till två härliga, utvecklande och stimulerande dagar. Teori blandas med vardagens verklighet

Vill du läsa mer om ledarskap? 

Vi har skrivit ihop en matig ledarskapsguide med massor av tips och information för dig som är intresserad av ledarskap. I den kan du läsa om allt från tips för nya chefer till hur du går tillväga för att motiveraa dina medarbetare.

Ta mig till ledarskapsguiden!

Senast uppdaterad: 29 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-04

6 bra egenskaper en coach måste ha

Vilka egenskaper måste du ha för att vara en bra coach? För att bli framgångsrik krävs det tid och tålamod. Dessutom behöver du grundläggande färdigheter som kan ta dig från det ordinära till det extraordinära. utbildning.se har listat 6 egenskaper som en bra coach måste ha.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!