Psykisk ohälsa hos medarbetare

Psykologiakademin, i Stockholm (+1 orter)
Längd
2 dagar
Pris
9 995 - 13 995 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
13 november, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Längd
2 dagar
Pris
9 995 - 13 995 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
13 november, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Psykisk ohälsa hos medarbetare – chefens ansvar och möjligheter

Det pratas sällan om psykisk ohälsa på jobbet trots att ångest, oro, stress och nedstämdhet är de vanligaste orsakerna till sjukskrivning. Som chef är det lätt att bli överväldigad och känna att det är svårt att veta vad man ska göra när medarbetare drabbas av psykisk ohälsa. 

Som chef kan du bidra till att motverka sjukskrivning och påskynda en återgång till arbetsplatsen. Men vad behöver man som chef veta om psykisk ohälsa för att på bästa sätt kunna hjälpa medarbetare i livets svåra stunder? Ofta innefattar ett bra bemötande och en bra hjälp många svåra samtal. Därför är det viktigt att vara bra på dessa. Chefen behöver också lära sig känna igen tidiga tecken på psykisk ohälsa och hur man sedan bäst stöttar medarbetare när de har de svårt.

Under denna tvådagarsutbildning får du ta del av konkreta verktyg och metoder för att förebygga, upptäcka och åtgärda psykisk ohälsa hos medarbetare. Du får också ta del av kunskaper som hjälper att hålla reda på vad som ingår i ditt ansvar som chef och vad som bör överlåtas åt sjukvården.

Efter avslutad kurs kommer du att känna dig tryggare i situationer där medarbetare drabbas av psykisk ohälsa. Du kommer lättare se de första tecknen och veta hur du ska stötta och stödja på bästa sätt. Du kommer att känna dig bekväm i att hålla svåra samtal, veta vad som är ditt ansvar och vad du ska hänvisa vidare till andra aktörer.

HYBRIDKURS – FYSISK ELLER DIGITAL NÄRVARO

Kursen hålls i lokaler i centrala Stockholm och det går att delta både på plats eller via webben med full interaktivitet. Du kan därför välja att delta på plats i Stockholm eller online. Exakt lokal meddelas ca en månad innan kursstart. 

Oavsett om du är fysiskt närvarande eller deltar digitalt på distans finns samma möjlighet att interagera och kommunicera med kursledare och kurskamrater.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

13 november, 2024

 • Öppen utbildning
 • Stockholm

13 november, 2024

 • Onlineutbildning
 • Distans

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som arbetar som chef med personalansvar eller som i framtiden kommer att göra det.

Kursinnehåll

 • Lär dig känna igen tidiga tecken på psykisk ohälsa.
 • Ta del av psykologisk kunskap om hur du på bästa sätt lyfter svåra saker under samtal.
 • Hur skapar man psykologisk trygghet på arbetsplatsen. Vad säger forskningen?
 • Hjälp medarbetare att hitta sin inre motivation. När man har det svårt är det lätta vara fast i negativa känslor. Då är det bra att ha verktyg för att kunna lyfta blicken och tydliggöra vad som är viktigt och använda detta för att kunna motivera sig till förändring.
 • Hur ska du göra i situationer när medarbetaren inte vill se problemet? Lär dig att med samtalsfärdigheter få ovilliga medarbetare att ta emot hjälp de behöver.
 • Vilket är arbetsgivarens formella ansvar i dessa situationer? Som chef är det viktigt att ha kunskap om de formella reglerna i situationer där medarbetare drabbas av psykisk ohälsa.
 • Hur ser en bra rehabprocess ut när det gäller stress och utmattning? Få med dig verktyg och struktur för att lyckas med återgång i arbetslivet.

Investering

9 995 kr exkl. moms för deltagande online.

13 995:- exkl moms för deltagande på plats

LITTERATUR

Ingen obligatorisk litteratur ingår. Deltagarna får alla presentationer som används under kursen.

Under kursen rekommenderas litteratur som deltagarna kan fördjupa sig i efter avslutad kurs.

Kursledare

Kursen leds av erfarna psykologer, med lång erfarenhet av att utbilda ledare inom en mängd branscher och organisationer. Kursledarna har god förståelse för de situationer och utmaningar som möter dig som har personalansvar. Teori och föreläsningar varvas med praktiska övningar, som utgår från din yrkesvardag. 

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad kurs får du ett signerat intyg, som kan användas för ditt CV.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Psykisk ohälsa hos medarbetare, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Psykologiakademin
Igeldammsgatan 26
112 49 Stockholm

Om Psykologiakademin

Psykologiakademin vill verka för att personal som arbetar inom skola och med socialt arbete får ta del av evidensbaserade metoder inom KBT-fältet. Vi vill ge metoder och verktyg som deltagarna kan tillämpa i den egna arbetsvardagen. Vi vet att en...

Läs mer om Psykologiakademin och visa alla utbildningar.

Highlights