Diplomerad Färgsättare

Längd
91 timmar
Pris
22 950 SEK Momsfri
Nästa kurstillfälle
13 september, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Längd
91 timmar
Pris
22 950 SEK Momsfri
Nästa kurstillfälle
13 september, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Kursen är bokningsbar via arrangörens hemsida 🤗

Kursbeskrivning

färgsättare

Diplomerad Färgsättare

I denna kurs får du kunskaper så att du kan jobba som färgkonsult i färg- eller tapethandel, som färgkunnig och med orientering i ljussättning inom belysningsbranschen eller som inredare, möbelsäljare, formgivare, egen företagare eller liknande. Du kanske redan är i någon av dessa branscher och vill förnya eller fördjupa kunskaperna. Då kan det här vara en utbildning för dig.

Kursen varvar teori, med egna uppgifter och workshops. Du kan under kursens gång bygga upp din egen portfolio med uppdrag inom färg- och ljus. Du kommer att få utföra färgsättningsprojekt till olika företag, hotell och privata hem.

Vi anser att färg och ljus hänger tätt samman och därför kommer vi inte bara ta upp färgsättning med färglära, färgseende och färgkommunikation. Vi kommer också ha ett studieblock där du lär dig att föreslå rätt belysning till rätt plats. Du får kunskap i viktiga tekniska begrepp så som Lux, CRI och Kelvin samt kunskap i hur man kan analysera olika rum för att för skapa en god belysning

Vidare lär du dig att färgsätta med utgångspunkt från kundens behov, men också att hitta harmonier och att kunna göra estetiska val utifrån olika situationer och förutsättningar. Vi kommer att diskutera hur man kan förhålla sig till hållbarhet och bra funktion när det både gäller färg och ljus.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

13 september, 2024

 • Öppen utbildning
 • Stockholm

Innehåll

 • Färgsättningskunskap, metoder och principer
 • Färglära med NCS Natural Colour System
 • Ljussättning, tekniska begrepp och analysmetoder
 • Att kombinera färg och ljus
 • Färgpsykologi och trender
 • Färgers betydelser, historik och sammanhang

Digitalt

 • 3D ritningar
 • 2D ritningar
 • Presentationsteknik
 • Moodboards

Övrigt

 • Studiebesök
 • Workshops
 • Eget case
 • Trendspaning
 • Bygga portfolio
 • Kursen avslutas med ett diplomarbete som efter godkännande leder till diplom.

Litteratur och material

Studiebesök och en del av materialet ingår i kursavgiften. Utöver det tillkommer det materialkostnader. Du får en materiallista samt en genomgång av denna när utbildningen startar. Egen dator och bärbar mus med skroll att koppla till din bärbara dator krävs för att genomföra kursen.

Förkunskaper

För att tillgodogöra dig kursen väl bör du ha god datorvana och kunskap i Officepaketet. Vi kommer att arbeta både digitalt och analogt. Du behöver ha egen bärbar dator för att kunna genomföra kursen.

Undervisningsform

Utbildningen har en yrkesorienterad karaktär och är en modern utbildning där vi arbetar med programvaror och digitala verktyg. Du behöver inte lära dig alla verktygen, men får tips om vilka programvaror du kan inrikta dig på beroende på förkunskaper och bransch. Kunskap i Officepaketet är dock ett grundkrav. Kursen bygger på aktiv närvaro av dig. Vi varvar teori med praktiska övningar. Gästföreläsare har vi vid flera tillfällen med expertkompetens inom färg- och ljus. Vi kommer att ha flera studiebesök bland annat på hotell. Vi rekommenderar att du avsätter några timmars hemarbete per vecka för repetition och fördjupning. Utbildningen avslutas med ett diplomarbete som bedöms. Kursen ges på fredagar 10.00 – 16.00.

Utbildningen ger en grundförståelse för färg och ljus och hur de samverkar. Du kommer att öka förståelsen hur färg och ljus hänger ihop. Vi går igenom belysningsbegrepp och funktioner samt reder ut skillnaden mellan allmänljus, arbetsljus och accentljus. Vi går igenom hur man analyserar ett rum för att skapa god belysning. Teorin omsätts sedan till praktisk kunskap genom workshops.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som har ett stort intresse av färg, ljus, form och design. Förmodligen arbetar du redan inom färg och måleri, belysningsbranschen eller med inredning, mode och trender eller så är du nyfiken på hur man kan jobba med färg och ljus professionellt. Kursen kan ses som ett komplement till andra form-/design- eller inredningskurser med specialinriktning mot färg och ljus.

Kursledare

Pernilla Ström är inredningsarkitekt och har en masterutbildning i estetiska vetenskaper från Stockholms universitet och kurser i arkitektur, färg och ljus från KTH och Konstfack. Hon har lång erfarenhet av färgsättning genom sitt arbete med färgkartor och koncept till företag som Svenska Bostäder, Botkyrkabyggen, SKB, Stockholmshem och Familjebostäder. Hon har inrett och färgsatt hotell, skolor och kontor.

Folkuniversitetet Stockholm
Kungstensgatan 45
113 59 Stockholm

Folkuniversitetet

Vi har hundratals yrkesrelaterade kurser och utbildningar som gör din tid på jobbet mer givande, förverkligar dina framtidsplaner eller flyttar dig till en ny lönenivå. Helt enkelt höjer ditt attraktionsvärde på arbetsmarknaden. Folkuniversitetet startade redan 1933 då en grupp studenter...

Läs mer om Folkuniversitetet Stockholm och visa alla utbildningar.

Highlights