Kursbeskrivning

Metodik för händelseanalys
”Vårdgivaren ska utreda händelser som har medfört en vårdskada eller hade kunnat göra det. Det framgår av patientsäkerhets-lagen (2010:659). Syftet med utredningen är att så långt som möjligt klarlägga händelseförloppet och orsakerna till det.” (Socialstyrelsen)
Detta är en utbildning i arbetsmetodik för internutredningar som benämns händelseanalyser och följer nära Socialstyrelsens och SKR:s anvisningar för hur sådana genomförs. Vi utgår från den manual som kan beställas från SKR.
Syftet med händelseanalyser är att i samband med vårdskada (eller motsvarande incident inom socialtjänsten) minska risken för att liknande händelser ska inträffa igen. Det kan också vara att begränsa konsekvenserna av sådana händelser. Åtgärder, återkoppling och dokumentation är också delar i utredningsarbetet.
Under de två kursdagarna presenteras samtliga moment i en internutredning – datainsamling, själva analysarbetet, rapportskrivande och återkoppling till berörda.
Vi kommer också att diskutera hur man kan genomföra de olika momenten på ett psykologiskt säkert sätt för alla berörda.
Genom en hemuppgift får man pröva att genomföra de centrala momenten utifrån en verklighetsbaserad fallbeskrivning.
Mer om Händelseanalys och om mig som utbildar finns att läsa på abrams.nu Där hittar du även kursprogrammet.
Mer om utbildningen, kursvärderingar och om utbildaren finns att ta del av på abrams.nu
Kommande kursstarter
Målgrupp
Utbildningen riktar sig till deltagare som arbetar med eller kommer att arbeta med internutredningar av tillbud/vårdskador eller incidenter. Exemplen kommer att vara hämtade från hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens verksamhetsområden, men metodiken som sådan är tillämplig inom alla s.k. klientorganisationer.
Kursinnehåll
- Om utredningsarbete, bakgrund till metodiken, variationer i roller (uppdragsgivare/uppdragstagare), omfattning och syften.
Vi presenterar och diskuterar noggrant de 7 delarna i arbetet med en händelseanalys:
- Beslut om att genomföra en analys
- Samla in data
- Beskriva händelseförlopp
- Identifiera bakomliggande orsaker
- Utarbeta åtgärdsförslag och metod för uppföljning
- Utarbeta slutrapport
- Besluta om åtgärder, uppföljning och genomförande av åtgärder
Upplägg
9-15.30 båda dagarna.
15 min paus varje timme.
Investering
Som uppdragsutbildning kostar denna utbildning 25 000 kr/heldag. Utbildningen är på två dagar. Se abrams.nu för mer information.
Kursledare
Utbildare är Daniel Abrams, leg. Psykolog.
Daniel har arbetat kliniskt med patienter inom vuxenpsykiatri och arbetade som utbildare och FoUU-ansvarig (forskning, utveckling, utbildning) i olika roller inom vuxenpsykiatrin 2000-2022. Han var även lärare på psykologutbildningen vid Göteborgs universitet under en följd av år (gruppsykologi, vetenskapsteori).
Mellan 2006 och 2022 genomförde han närmare 100 händelseanalyser av självmord och andra vårdskador, vilka använts som bilagor till lex Maria-anmälningar. Vissa av analyserna har gjorts i samverkan med andra myndigheter. Några har avsett arbetsskador i samband med hot- eller våldshändelser.
Examen, diplom m.m.
Deltagare får kursintyg om genomgången utbildning i händelseanalysmetodik.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,7
Tack för en jättebra och lärorik kurs. Jag tycker att du har ett bra upplägg som är pedagogiskt och lätt att följa med i. Bra att du hela tiden knyter an till verkliga exempel!
Tack för två dagar som kommer bli hjälpsamma för mitt fortsatta arbete!
Tusen tack! Det var bra att kursen utgick från den lagstiftning och författning som finns. Gav redskap för ett strukturerat arbete med att analysera händelser (det är lätt att d...