Utbildning inom nudging

Behöver du en knuff i rätt riktning?

Vill du lära dig mer om människans beteende och hur man kan förändra vilka val vi gör? Nudging handlar om att ge människor en knuff i rätt riktning mot mer hållbara val. Här hittar du utbildningar inom nudging.
Visar 1-2 av 2 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-2 av 2 träffar

Mer om utbildning inom nudging

Vill du lära dig förstå människans beteende och hur detta kan påverkas? En utbildning i nudging ger dig kunskap om hur du kan använda vetenskapliga studier inom beteendekonomi för att förutsäga och förändra beteendet hos din målgrupp. På detta sätt kan du uppnå mer hållbara val utan att tillämpa regler och pekpinnar. Du lär dig vilka verktyg som kan användas och varför detta är så effektivt. Vidare får du lära dig att identifiera vilka underliggande faktorer som påverkar beslutsfattandet och hur du, med enkla medel, kan påverka vilka val som görs.

När du utbildar dig inom nudging får du lära dig hur du kan skapa förändring på individnivå som gör skillnad för ett företag men även för samhället i stort. Med hjälp av nudging kan du påverka människor att göra mer hållbara val och skapa en positiv trend som förhoppningsvis gör skillnad på lång sikt.

Under utbildningen får du lära dig om olika verktyg och metoder för att kunna jobba med nudging i din organisation. En viktig del inom nudging är hur du designar valmiljöer som leder till önskat beteende. 

Vad är nudging?

Nudging handlar om att förstå hur människor agerar och analysera beteenden. Utifrån detta kan man hjälpa människor med en knuff i rätt riktning när de står inför ett val. Eftersom vi människor inte alltid är helt rationella så kan vi hjälpa till att göra “rätt val” genom att designa beslutsmiljöer. Genom att göra det lättare att följa en regel kan vi uppnå ett mer ekonomiskt, hälsosamt och hållbart resultat. 

Richard Thaler och Cass Sunstein skrev om nudging 2008 men intresset växte sig större i samband med nobelpriset i ekonomi 2017

Nudgingprocessen

En utbildning i nudging tar avstamp i beteendedesign. Här kan du följa hur denna process ser ut:

  1. Identifiera och kartlägg problemet
  2. Sätt smarta mål längs vägen
  3. Utgå från beteenden och ställ frågor
  4. Eliminera hinder och gör det “rätta valet” enkelt
  5. Hitta rätt trigger för målgruppen
  6. Belöna rätt beteende, bygg relation och se till att knyta an känslomässigt.

Exempel på nudging

Det klassiska exemplet på nudging är en målad fluga på insidan av en pissoar för att få män att inte kissa bredvid. Det var starten för nudging och sedan dess finns det såklart många framgångsrika exempel. Små skillnader som kan ge stora förändringar. För att tydliggöra vad nudging kan innebära i praktiken kommer här några exempel:

  • Erbjuda mindre tallriksstorlek för att minska matsvinn
  • Placera frukt vid kassalinjen istället för godis
  • Ange gröna elavtal som standard vid nytecknande
  • Försvåra rökning genom att hänvisa till bestämda rökrutor
  • Alltid visa vegetariska lunchalternativet överst
  • Måla fotspår på trottoaren för att visa vägen till närmsta papperskorg
  • Skylta frukten på affären med “Ekologiska” och “Besprutade” för att tydliggöra skillnaden

Risker med nudging

Nudging är en balansgång då man inte vill att denna knuff i rätt riktning ska upplevas som manipulerande. Det finns en inbyggd skepsis till att någon ska bestämma vad vi ska göra och lura oss in i något. Därför är det viktigt att det utformas på rätt sätt utan att det upplevs som att handlingsfriheten begränsas.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨