Taban blev fritidsledare och fick mer kompetens

När Taban kände att hon behövde mer kompetens i sitt arbete med att hjälpa barnen med speciella behov, bestämde hon för att utbilda sig. Här är hennes story om hur det gick med hennes utbildning och hur hon använder sina nya kunskaper i sitt arbete.

Cady Utbildningar

När Taban kände att hon behövde mer kompetens i sitt arbete med att hjälpa barnen med speciella behov, bestämde hon för att utbilda sig. Då valde hon att läsa hos Cady, och fick den kompetens som hon behövde. Här är hennes story om hur det gick med hennes utbildning och hur hon använder sina nya kunskaper i sitt arbete.

Behövde öka sin kompetens

Taban flyttade från sitt hemland till Sverige i 2012. Efter att ha gått på SFI och sedan gymnasium kände hon att hon behövde mer kompetens för att kunna arbeta säkert med det hon gillar, alltså med barn som har speciella behov.

Hennes mål var att få en kompetensutveckling. Hon ville få en utbildning, få en bättre lön och även få med det svenska språket med sig så att hon inte glömde av det.

När hon hade läst färdigt Svenska 3 slog covid-19 till och då blev många utbildningar på distans. Hon ansökte till flera utbildningar, men fick inte plats eller så uppfyllde hon inte kraven då hon saknade betyg i Engelska. Hon hade inte ork eller tid att sitta och plugga upp engelskan, utan behövde utbilda sig snabbare.

Taban blev rekommenderad av en kollega

Innan hon började leta efter utbildningar så praktiserade hon och det gav henne arbetslivserfarenhet, men Taban kände att hon ändå behövde en utbildning. Hon letade runt på nätet och såg Cadys distansutbildning till fritidsledare med inriktning socialpedagogik.

När hon visade hennes kollega som hade jobbat i mer än 20 år och frågade efter tips, så fick hon veta att hennes kollega hade också studerat hos Cady. Och då rekommenderade kollegan varmt Taban till att läsa hos Cady. Och inte nog med det, så finns det ytterligare en kollega som läser nu till socialpedagog hos Cady som Taban själv har rekommenderat till Cady.

”Man känner sig trygg om man rekommenderar någon annan. Om jag inte fick hjälp och kände mig trygg och säker skulle jag inte rekommendera andra.” säger Taban.

Taban blev färdigutbildad i drygt 1 år

När Taban läste sin distansutbildning till fritidsledare med inriktning socialpedagogik, så jobbade hon även heltid. På dagtid arbetade hon som specialpedagog och var ett extra stöd för barn med speciella behov i klasserna 1 – 6. När hon slutade som extrastöd för dagen, så fortsatt hon med att jobba på fritids under eftermiddagen innan hon gick hem för att sedan plugga på kvällarna.

Dessutom har hon två barn hemma, så det var fullt rulle under tiden som hon studerade. Med Cadys flexibla upplägg fick hon anpassa sina studier utifrån hennes livssituation, och det funkade mycket bra för henne.

Under utbildningen så fick hon bra stöd och hjälp av Cadys personal, både lärare och andra stödpersonal i administrationen.

”Jag är jättenöjd med Cady och alla av mina lärare. Jag känner att alla var lika trevliga, snälla och hjälpsamma. När jag gjorde mitt slutarbete fick jag bra resultat och feedback from läraren.” Taban fortsätter med att säga att ”Man känner sig säker när man utbildar sig hos Cady. Man känner sig trygg med lärarna och även kontorspersonalen. Alla som jobbar där hjälper till när det behövs. Alla är så trevliga när man har frågor eller svårigheter.”

Taban var även glad för att kunna delta i Studiestugan, Cadys online webbmöte för studiehjälp som finns en gång i veckan. ”Det underlättade jättemycket för mig när jag hade svårigheter eller frågor kring mina studier. Jag kunde prata med någon direkt och få bra hjälp.”

Kunde läsa i lugn och ro utan stress

Det som Taban gillade mest med Cadys upplägg är att hon kunde läsa i lugn och ro i sin takt utan någon stress eller press. Det var ingen som tjatade på henne om att saker behövde lämnas in, utan hon gjorde det när det passade henne.

”Man bestämmer vilken tid man vill studera och det blir mindre stress. Och för mig så fick jag mer koncentration för att kunna läsa. Det var positivt med denna utbildning. Jag tycker om den!”

Hennes faktiska studietid utan pauser var sammanlagt ungefär 1 år. Hon tog några pauser och reste tillbaka till sitt hemland under sommaren, så räknade inte in dessa som studietid. Och då när hon läste så tog hon det lugnt och jobbade i sin takt utan att någon stressade henne. Hon kämpade på mycket bra, men tanke på att hon även arbetade samtidigt 8 timmar om dagen och tog hand om sina 2 barn.

När hon fick beröm för hennes insats, sa Taban att ”Man är stark och gör vad man behöver göra. Jag kunde inte sluta att arbeta under tiden, utan behövde fortsätta för att kunna försörja mig och min familj.”

Har fått hjälp av sin nya kunskap i arbetslivet

Hon gör inte riktigt det hon har utbildat sig till, alltså fritidsledare, men hon har ändå fått mycket nytta av kunskapen som hon har fått i sin utbildning. Än så länge har hon inte fått en löneförhöjning, men hoppas på det då hon ändå har utbildat sig och fått mer kunskap att ta med sig till jobbet.

Då hon har arbetat med barn med speciella behov i 3 år, blev hon jätteglad att läsa delkurserna om socialpedagogik och fritid. Hon fick mycket kunskap som hon inte hade innan om hur hon ska kunna hantera barn på ett bra sätt samt planera och lösa problem.

”Du kan inte bara gå till biblioteket och låna böcker. Utan du behöver en utbildning för att veta vad du läser är rätt kunskap för det du ska jobba med.” säger Taban.

Då hon redan arbetade inom yrket så fick hon validera bort praktiken, och då behövde hon inte göra den delen av utbildningen. Och det gick fort! Inom 2 timmar var hennes ansökan godkänd, och det blev hon riktigt glad för.

”Men en utbildning är det lätt att utveckla både sig själv och även sitt arbete. När jag var färdig kände jag mig stolt med intyget som jag fick. Det kändes bra att jag hade gjort någonting för mig själv.”
Läs mer om Fritidsledare med inriktning socialpedagogik

Beställ mer information


Beställ information

Fyll i formuläret om du vill komma i kontakt med Cady Utbildningar och veta mer om deras utbildningar.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.