”En god och säker arbetsmiljö är något av det viktigaste som finns”

Därför ska du gå en BAM-utbildning hos Branschutbildarna

Vi har pratat med Maria Solfeldt, konsult och kursledare för Branschutbildarna. Hon tar oss bakom kulisserna på utbildningen Bättre Arbetsmiljö – BAM, en praktiskt inriktad intensivkurs som under en dag går igenom vad lagstiftningen kräver av dig och ditt företag. Hon berättar om varför du ska gå utbildningen och vad du kan förvänta dig av den.

Maria har arbetat tillsammans med Branschutbildarna i runt tre år och har utbildat i såväl Bättre Arbetsmiljö – BAM som BAS P/BAS U. Maria berättar att arbetsmiljö är något av det viktigaste som finns och att en utbildning i det är relevant för alla yrkesverksamma. 

– Jag håller denna typ av utbildningar för att jag tycker att en god och säker arbetsmiljö är något av det viktigaste som finns. Arbetsmiljölagstiftningen är rätt omfattande och berör oss alla på ett eller annat sätt. Att gå en utbildning i BAM ger en god översikt över de krav som ställs på arbetsgivare, arbetstagare och skyddsombud i det dagliga arbetsmiljöarbetet.

En praktisk utbildning sparar tid och pengar

Branschutbildarnas utbildning i BAM är bara en dag lång. Vi frågade Maria hur hon lyckas lära ut både arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter på så kort tid. Maria förklarar att de under dagen går igenom arbetsmiljölagen och fördjupar sig i ett par av föreskrifterna.

– Vi går igenom vilka föreskrifter som finns, och tittar lite närmare på en del av dem. Syftet med denna del av utbildningen är att varje deltagare ska få en god inblick i vilka föreskrifter som finns och vilka som berör just dem. För att tydliggöra tillämpningen av föreskriften har vi praktiska övningar och diskussioner.

Till utbildningen

Ingen kursdeltagare är den andra lik

Enligt Maria är kursdeltagarna från vitt skilda bakgrunder. Såväl titel och bransch som arbetslivserfarenhet och förkunskap varierar mycket.

– Kursdeltagarna varierar från alltifrån vd:s, ledningsgrupper, chefer, arbetsledare, blivande skyddsombud och konsulter till medarbetare vars chefer vill lyfta arbetsmiljöarbetet. Branscherna varierar också mycket. I mina grupper har jag exempelvis haft: Bygg, tillverkande industri, fastighetsförvaltare, gruvnäringen, logistik, livsmedelsföretag, rena tjänsteföretag samt personer inom vård och omsorg. Även arbetslivserfarenheten varierar. En del går utbildningen för att fräscha upp gamla kunskaper, några är helt nya på området.

Kursdeltagarnas feedback är uppmuntrad, välkommen och essentiell

Vi bad Maria berätta lite mer om kursens upplägg.

– Vi börjar med att gå igenom arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen. Sedan går vi igenom SAM och gör lite praktiska övningar. Därefter genomför vi riskbedömningar och sedan tittar vi på Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Vi avslutar dagen med OSA och pratar även här om stress, en viktig del i arbetsmiljöarbetet.

Vidare förklarar Maria att hon och Branschutbildarna värderar kursdeltagarnas åsikter oerhört högt, och ser därför till att utbildningen är under ständig utveckling.

– Genom åren har vi genomfört kursutvärdering och fått mycket goda omdömen både i Malmö, Göteborg och Stockholm. Vi är alltid lyhörda för den feedback vi får och utvecklar ständigt utbildningen.

Kursen kan skräddarsys till den som önskar en företagsanpassad utbildning. Maria berättar att de då väver in företagets egna rutiner i utbildningen och anpassar övningarna efter företagets verksamhet.

Vilka är de tre viktigaste kunskaperna man tar med sig från utbildningen? 

  1. Att arbetsmiljö ställer krav på både arbetsgivare och arbetstagare.
  2. Att arbetsmiljö är allas ansvar.
  3. Att jobba med arbetsmiljön är livsviktigt! 

Läs mer och anmäl dig

Vilka är Branschutbildarna?

 

VARFÖR VI GÖR DET VI GÖR

Människorna som utför arbetet är ditt företags största tillgång. En god arbetsmiljö gör arbetsplatsen mer attraktiv och bidrar till färre sjukskrivningar, minskad personalomsättning, lägre kostnader och högre kvalitet. En väl fungerande arbetsmiljö är till stor del avgörande för hur din personal mår.

VÅR VISION

Oavsett om du är liten eller stor, stark eller svag, gammal eller ung ska våra kurser och utbildningar ge lite mer för pengarna än förväntat. Vår uppgift är att leverera arbetsmiljökunskap på ett pedagogiskt och lättsamt sätt. Vårt mål är att du får ett mervärde i form av större trygghet, säkerhet, glädje och framgång till din organisation, ditt team eller ditt företag. Välkommen till oss på Branschutbildarna.Läs mer om Branschutbildarna

Beställ mer information


Beställ information

Fyll i formuläret om du vill komma i kontakt med Branschutbildarna och veta mer om deras utbildningar.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.