Reportage från referenser

Monica Capontondi, företagssäljare

Monica

Monica har många år bakom sig som företagssäljare. -Mitt arbete går ut på att få två företag att vinna på att jobba med varandra. Coaching och försäljning är inte långt från varandra, säger hon.

En vän till Monica hade gått diplomutbildningen hos Akademi Coachstjärnan.
-Det var viktigt för mig att det var en utbildning som är gångbar internationellt, säger hon.
Hon ångrar inte sitt beslut.
-Lärarna är jättebra. Deltagarna på utbildningarna är fantastiska. Innehållet suveränt. Coachstjärnan står för ett coachande förhållningssätt, öppenhet och omtänksamhet. Härlig atmosfär och hög kunskapsnivå, säger Monica.

Monica ser sig som en facilitator som matchar människor och företag för att skapa förändringar till det bättre.
-Som säljare jobbar du mycket med inställningen att du kan förändra. Det handlar mycket om mental träning och att jobba med sitt personliga varumärke inifrån och ut, säger hon.

Efter många härliga år som säljare, Key Account manager, säljledare och verksamhetschef ville Monica jobba med individer som vill göra en karriärresa. För att få tydliga verktyg och instrument utbildade hon sig till coach.
-Det gav mer än så! Jag fick lära mig ett coachande förhållningssätt. Men jag fick också en utveckling som människa. Och jag har fått tydliga verktyg och en tydlig process för hur det verkligen går till, säger hon.
Att börja arbeta som coach har för Monica varit att ta det ännu ett steg längre.
-Jag har en stark drivkraft att bidra till personlig utveckling. Ändå dröjde det fyra år att förbereda mig för steget att bli coach och egen företagare, säger hon.
Under coachutbildningen fick hon också verktyg att bli en bättre coach.
-Jag har blivit tydligare mot mig själv och min omgivning. Vem jag är och vad står jag för. Vad andra kan hämta hos mig och vad de inte får hos mig, säger hon.

Cecilie Östby
Journalist och Coach

                                                                                                                                                      

Bengt Johansson, VD för Forsen projekt

Bengt

”Jag är själv är ansvarig för hur jag vill ha det.”

Bengt Johansson, VD för Forsen projekt, ville bli en bättre och mer coachande chef. På köpet förändrades han som person och fick en helt ny insikt om livet. – Det är en av de bästa kurserna jag har gått, för jag blev påverkad och förändrades som person. Jag har förändrat mitt beteende och har blivit mer harmonisk, säger han.

Det var viktigt när Bengt Johansson, som då var försäljningschef på Forsen Projekt, att gå en coachutbildning som hade ett gott renommé, stor erfarenhet och som hade haft många deltagare.
– Då blev Akademi Coachstjärnan det självklara valet, säger han. Under kursen blev Bengt överraskad över att det fanns andra sidor hos honom som människor uppskattade än de som han tidigare hade visat upp.
-Jag har fått en insikt om mina styrkor och blivit bättre på att lyssna på andra. När jag coachade upp inför diplomeringen sa examinatorn att det var en av de bästa coachningarna hon hade hört. Att jag har en förmåga att coacha och fånga upp och en förmåga att få folk att öppna sig. Det var väldigt kul att höra, säger han. En av vinsterna med kursen var att Bengt blivit en bättre chef både när det gäller hur personalen ska prestera och att hjälpa dem att sätta upp klara och tydliga mål. Men även på det personliga planet har vinsterna duggat tätt.
-Jag har också större insikt om mig själv. Jag har blivit mer ärlig och uppriktig. Jag skulle faktiskt vilja säga att jag blivit mer mogen och säkrare på vem jag är. Därmed har jag också blivit mer harmonisk och lugnare. Tidigare skulle jag göra 20 000 saker. Nu kan jag ta det mer lugnt och är mer hemma, säger Bengt.
Tidigare hade han en tanke om att en coach ska vara en som ger mycket tips och idéer. Den tanken har han fått överge.
-En stor lärdom är att jag själv är ansvarig för hur jag vill ha det och ta vara på de möjligheter som finns. Det handlar inte bara om att bli coach, utan att öppna upp hela sitt känsloregister.

Cecilie Östby
Journalist och Coach

                                                                                                                                                      

Lotten Jonsson, Näringslivssamordnare

Lotten

Lotten Jonsson, Näringslivssamordnare, 43 år.

Vilka kurser har du gått på Akademi Coachstjärnan?
ICF ackrediterad diplomutbildning, Coacha grupper.

Vad var du särskilt nöjd med på kurserna?
Egentligen allt i kombination. Jag skulle inte vilja vara utan någonting. Allt ifrån lärarna, undervisningen, de teroetiska avsnitten och övningarna med många olika människor. Det är den bästa kurs jag har gått! Det var väldigt inspirerande att se hur andra gjorde, hur andra ställde frågor. Den fantastiska känslan att någon lyssnar. Det är så ofta man pratar med människor som inte lyssnar. Stor lycka att känna det. Och att man får ge det tillbaka. Jag tror inte vem som helst kan bli coach. Om man inte är intresserad av människor från hjärtat är det waist of time.

Vad har du lärt dig om dig själv?
Jag är väldigt engagerad och passionerad och älskar att hjälpa andra att komma framåt. Tidigare körde jag deras bil och de satt i baksätet och kunde softa. Nu sitter jag i baksätet, är fortfarande med på resan, men håller inte i ratten.
Effekten är dels att jag orkar mer när jag kommer hem, dels att jag orkar med tuffare saker på jobbet på ett enklare sätt. När jag inte längre äger andras problem, får de istället ta sitt eget ansvar.
En annan, personlig vinst var att jag stannade upp och verkligen tittade på mina styrkor och kunde acceptera dem istället för att se det som något udda. Jag har ett högt tempo och har tidigare anpassat mig till andra. Nu har jag accepterat att det här är min fart, och jag kan föreslå för andra att möta mig istället för att alltid vara den som anpassar mig. Acceptera att jag är så här och att jag inte kan bli som någon annan. Ingen bättre än jag på att vara jag.

Cecilie Östby
Journalist och Coach

                                                                                                                                                  

Kent Lundgren, livsfilosof och professionell coach

Kent

”Coachingen gav mig legitimitet att lugna ned mig”

Kent Lundgren, livsfilosof och professionell coach, har alltid varit nyfiken och ställt frågor. Det är något han haft nytta av sin roll som coach. Drivkraften att ständigt få fram sina egna åsikter har han fått slipa bort.

Egentligen tre delar som Kent Lundgren har lärt sig under kurserna han gått på Akademi Coachstjärnan: ett coachande förhållningssätt, att coacha andra och att coacha sig själv. -Jag har lärt mig att blicka mer framåt och fråga mig själv ”vad har jag för mål just nu och hur skulle jag vilja ha det?”, säger han.
Kent Lundgren funderade länge över att flytta från Norrköping till Lund. Under coachutbildningen fattade han äntligen beslutet.
-Jag blev överraskad av att coachingen gav mig legitimitet att lugna ned mig. Att det blir på ett annat sätt då. När jag kan vara mer ödmjuk och ha en frågande, nyfiken attityd istället för att driva på, så händer det också mer inom mig och i omgivningen.
När Kent skulle välja utbildning blev de avgörande faktorerna att det var en ICF ackrediterad utbildning, priset och att kursen också gavs på helgerna.
-Kursen har en väldigt bra balans mellan teori och praktik. Jag har gått många andra kurser där det ofta är för mycket teori. Den praktiska tillämpningen behövs. Efter diplomeringskursen har jag också gått fortsättningskursen Mastery in coaching och kortkurser i ledarskapscoaching och gruppcoaching, säger Kent.
Nu är han också engagerad i Akademi Coachstjärnans nätverk för coacher som finns på flera orter.
-Det är väldigt konkret med föreläsningar och möjligheten att coacha andra och att själv bli coachad. Det är väldigt nyttigt att bli coachad själv. Livet flyter på och det finns inte så mycket tid till att reflektera. Och ibland kan det vara jobbigt att bli coachad också. Det är som ett motionspass, säger Kent.

Cecilie Östby
Journalist och Coach

                                                                                                                                                   

Ola Hilmersson, egen företagare viktcoach, Göteborg

Ola

Ola Hilmersson, egen företagare viktcoach, 44, Göteborg.

Vilken utbildning har du gått på Akademi Coachstjärnan?
Grundutbildningen till diplomerad coach, färdig 2010

Vad skulle du vilja säga till andra som letar efter kurser?
Akademi Coachstjärnan är verkligen jättebra och mycket personliga. Det personliga är viktigt för mig eftersom utbildningen så mycket handlar om den egna processen.
Det är en sån djungel där vem som helst kan kalla sig coach. Därför är det bra att du också kan bli certifierad enligt ICF hos Akademi coachstjärnan.

Vad har du lärt dig om dig själv under utbildningen?
Att jag kan få saker gjorda. Jag har tidigare haft ett mönster att jag gärna skjuter upp saker. Tidigare trodde jag att det bara var sån jag var. Men nu vet jag att jag kan göra saker utan att skjuta upp det. Bland annat startade jag upp min egen verksamhet och fick fart på den på allvar. Tidigare var jag anställd och hade företaget som hobby. När jag bestämde för att satsa fullt ut gick det väldigt fort.

Vad har du uppnått eller gjort under kursen?
Jag satte upp mål för mig själv inför utbildningen. En av de punkterna var att jag skulle bo tillsammans med kvinnan jag älskar. Jag träffade henne under tiden utbildningen pågick och nu i maj ska vi gifta oss!

Vad var du särskilt nöjd med på kursen?
Jag är särskilt nöjd med att min egen utveckling fick sån fart. Det var inte något jag hade förväntat mig. Min idé var ju att coacha andra. Jag kunde inte drömma om att det skulle bli en process för mig också.
Upplägget passade mig väldigt bra med teoretiska block och gruppövningar.

Vad ska du bygga vidare på av det du erfarit och lärt dig?
Jag kommer att gå jobb- och karriärkursen nu i vår. De färdigheter jag har lärt mig har jag också användning av i andra situationer – till exempel i förhållande till mina egna medarbetare och återförsäljare – där jag kan använda teknikerna och att ställa kraftfulla frågor.

Hur ska du hålla processen ”levande” framöver?
Jag är en utbildningsbenägen person och går hela tiden olika utbildningar.

Cecilie Östby
Journalist och Coach

                                                                                                                                                   

Inga-Lill Westring

Inga-lill

”Det var verkligen personlig utveckling i kvadrat”

Inga-Lill Westling är irriterad på sig själv att hon väntade i 2,5 år innan hon beslutade sig för att gå diplomutbildningen på Akademi Coachstjärnan.
-Jag förstod inte den enorma vinst jag skulle komma att göra och då inte minst på det personliga planet. Till exempel hur jag med enkla medel kommer över de hinder jag ser för att nå de mål jag vill uppnå. Fantastisk känsla!

Inga-Lill ser otroligt många utvecklingsområden med coaching och känner att det ger en trygghet att ha utbildningen som grund. Hon har själv en lärarexamen och ledarskapsutbildning.
-Jag känner mig ”bred” i det utbud jag kan erbjuda i olika sammanhang. Inga-Lill använder ett coachande förhållningssätt med enskilda elever i grundskolan och rena coachsamtal med pedagogerna i kommunerna. Även i föräldra- och elevgrupper finns nyttan med coaching.
-Jag har utvecklat en förmåga att stoppa energiförlusten när jag lyssnar på andra. Enorm skillnad i jämförelse med innan jag gick kursen. Verkligen! Det personliga ansvaret får ligga kvar hos den som äger bekymret. Jag kan stötta genom coachande frågor. Så givande, och underbart härligt att få delta som åskådare på en medmänniskas resa mot sina mål, säger hon.
En överraskande effekt av utbildningen var den snabba utveckling som skedde inom henne själv under den förhållandevis korta perioden.
– Det var härligt att jag åter fick smaka på en utvecklingsfas. Det är överraskande med- och motgångar i en ständig berg- och dalbana. I mitt arbete arbetar med andras utvecklingsfaser. Där är jag med min hjärna medveten om processen. Det var mycket nyttigt att jag på utbildningen fick känna processen i hjärtat, säger hon. En ständigt personlig utveckling och ökad insikt om sig själv präglade kursen, menar Inga- Lill.
-Det var verkligen personlig utveckling i kvadrat. När kursen var avslutad landade allt i ett stabilt lugn, säger hon och fortsätter.
-Fundera inte bara på att gå kursen hos Akademi Coachstjärnan. Gör det nu! Vinsten är ovärderligt hög! Jag själv är irriterad över att jag inte kom iväg när första tanken på detta dök upp, säger Inga-Lill.

Cecilie Östby
Journalist och Coach

                                                                                                                                                   

John Hillstierna, Kommunikationsstrateg, Danderyds sjukhus

John

Vilka kurser har du gått på Akademi Coachstjärnan?
ICF ackrediterad diplomutbildning

Hur kommer det sig att du valde att gå Akademi Coachstjärnan?
Jag har funderat på det i några år. Så började jag på Danderyds Sjukhus i maj. Då träffade jag en kollega som rekommenderade Coachstjärnan. Det har jag inte ångrat en sekund. Jag har fått alla mina intresseområden i ett. Allt kokar ned till coaching.

Vad skulle du vilja säga till dem som ska välja coachutbildning?
Jag skulle vilja rekommendera alla som vill förändra sitt liv att gå Akademi Coachstjärnans coachutbildning. Om du är ny i en viss roll har du mycket att vinna på att gå kursen, oavsett om du har planer på att bli coach eller inte. Du blir tydligare och lever mer i samklang med dina värderingar. Att hitta det som är viktigt för dig och göra det effektivt, istället för att ägna dig åt konflikter och tankar om saker som du inte kan göra något åt. Lägg inte energi på det du inte kan påverka.
Jag tror att coaching bara är i sin linda och att det inom en inte allt för avlägsen framtid kommer finnas fler annonser där man söker coacher till företag som en naturlig yrkesroll.

Vad har du lärt dig om dig själv?
Jag har blivit ännu mer intresserad av och noggrann med att använda rätt ord. Man kan alltid utgå ifrån att man missförstår varandra, frågan är bara hur mycket. Det har varit nyttigt att vara klient själv, för att veta hur man upplever det och vad man funderar över. Det är en övning i empati.
Jag slås också av hur likt coaching är andra saker jag har gjort tidigare som journalistik och psykologi. Även där handlar det om att ställa öppna frågor och att kommunicera. Att reflektera, vara tyst och vänta ut.
Jag har stor nytta av alla övningar jag lärt mig och det är också uppskattat av mina klienter. Det har varit till stor hjälp att jag fått lära mig hur olika människor lär sig vilka olika drivkrafter vi har. Det är till stor hjäp att kunna det för att kunna driva åt ett gemensamt mål.

Vad har du uppnått eller gjort?
Jag kan hjälpa mina klienter bättre med hjälp av de verktyg som jag har fått. Tidigare tog jag väldigt stort ansvar för mina klienter. Jag vill ju hjälpa. Men idag kan jag istället lämna över så att klienten själv tar ansvaret. Det är fortfarande något jag måste vara medveten om och slits ofta med frågan: ”kan jag göra något mer?” Jag har blivit bättre på aktivt lyssnande och att lyssna efter nyckelord. Överhuvudtaget har jag blivit bättre på att lyssna. Nu är jag ännu mer intresserad av coaching och vill gå fler kurser.

När blev du mest överraskad av dig själv?
Jag blev överraskad att jag kunde släppa min egen agenda så lätt. Tidigare har jag haft mycket fokus på min egen agenda, min egen lösning på klientens problem. Jag trodde jag skulle behöva jobba mer med det. Jag har ett mål att inte ha fördomar. Men precis som andra bildar jag mig snabbt en uppfattning om andra. Varje gång jag får döda en fördom blir jag så glad. Alla människor är så mycket mer än det man först ser.

Vad har förändrats i din relation till andra?
Jag är bättre på att lyssna och det blir nog mindre konflikter nu. Jag har en större acceptans för andra och en annan drivkraft. Det är inte längre viktigt att övertyga. Det är tydligt att andra är väldigt nyfikna på coaching och tycker att det är trevligt att prata när jag ställer coachande frågor: ”Om du kunde göra på något annat sätt, vad skulle du göra då?”

Vad var du särskilt nöjd med på kursen?
Vi hade en väldig öppenhet gentemot varandra i gruppen och trivdes väldigt fort med varandra.
Lärarna är väldigt kompetenta och engagerade som bidrar också till den goda stämningen och bra övningar. De har olika kvaliteter som kompletterar varandra. De ger bra feedback och förklarar enkelt. Förtroendeingivande.

Vad ska du bygga vidare på av det du erfarit och lärt dig?
Jag vill jobba vidare och kursen i gruppcoaching och ser fram emot mentorcoachingen (en del av certifieringsprocessen).
Jag har köpt och lånat massa böcker om coaching. Olika infallsvinklar. Psykologisk, NLP ledarskap. Olika perspektiv. Jag vill också bredda min kunskap om positiv psykologi. Även kursen i ledarskapscoaching vill jag gå.
Jag är en akademikernörd och vill fördjupa mig. När jag intresserar mig för ett ämne blir det mycket, både teoretiskt och praktiskt.

Hur ska du hålla processen ”levande” framöver?
Jag har en egen coach som just blev MCC – jätteduktig. Jag coachar själv hela tiden. Läser hela tiden. Jag har också en bok som jag antecknar i. En reflektionsbok över mitt eget lärande.

Cecilie Östby
Journalist och Coach

                                                                                                                                                   Läs mer om Akademi Coachstjärnan AB

Beställ mer information


Beställ information

Fyll i formuläret om du vill komma i kontakt med Akademi Coachstjärnan AB och veta mer om deras utbildningar.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.