Utbildningar i interaktionsdesign

Lever du för effektivitet och användarvänlighet?

Utbilda dig inom interaktionsdesign och lär dig skapa lätthanterliga appar och hemsidor med fokus på användaren. Du utgår från användarens behov för att skapa en positiv upplevelse på ett effektivt och hållbart sätt.
Visar 1-2 av 2 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-2 av 2 träffar

Mer om interaktionsdesign

Som interaktionsdesigner (även kallat UX-designer) anpassar du interaktiv teknik för att göra det så enkelt som möjligt för användaren. Genom att utbilda dig till interaktionsdesigner lär du dig hur du kan underlätta för människan att leva och arbeta med tekniken i vardagen. Målet är att användaren ska ha en positiv upplevelse, enkelt kunna hitta information och smidigt kunna utföra olika uppgifter. Besökarens upplevelse av en digitala tjänst är en viktig pusselbit i relationsbyggande och för intrycket av organisationen.

Effektivitet och användarvänlighet är två nyckelord när det kommer till interaktionsdesign. När man pratar om interaktionsdesign hör man ofta ordet User Experience (UX). UX är ett brett begrepp som innefattar allt från affärsutveckling och marknadsanalys till relaterade tjänster som support och kundservice. Som UX-designer är det en viktig egenskap att kunna förstå hur saker hänger ihop, utgå från användarens behov och förena detta med verksamhetens mål.

Begreppet interaktionsdesign

Under senare delen av 1990-talet började begreppet interaktionsdesign användas mer frekvent. I dagens samhälle med allt mer avancerad informations- och interaktionsteknik blir kraven på användarvänlighet högre. Begreppet innefattar att förstå teknikens möjligheter och människans behov, såväl som fokus på upplevelser, estetik och innovation.

Utbildning inom interaktionsdesign och UX

Det finns många utbildningar för dig som är intresserad av interaktionsdesign. Varje utbildning kan ha sitt eget unika innehåll, men vanligtvis lär du dig hur du kan genomföra olika digitala projekt. Genom tydlig layout, enkla flöden och väl genomtänkta mönster skapar du ett hållbart och effektivt sätt att vägleda användaren genom den digitala produkten. Du lär dig hur du jobbar med användbarhet genom hela processen – bland annat ingår att analysera slutanvändare, planera och genomföra test av användarflöden och utvärdering av slutprodukten. Utöver det kommer du även lära dig designmönster och principer för hur en designprocess kan se ut.

En del utbildningar har större fokus på teknik och programmering medan andra till större del fokuserar på design och grafik. Under en utbildning till interaktionsdesigner varvas ofta teori med praktiska uppgifter så att du får en bra grund att stå på. Interaktionsdesign är en viktig del i ett företags verksamhet och affärsnytta. Utbildningarna vänder sig till dig som vill utveckla webbtjänster, appar och system med hög upplevd kvalitet och användarvänlighet. 

Jobba som interaktionsdesigner

Som interaktionsdesigner kan du antingen arbeta relativt självständigt eller så är ni ett team med olika specialistkunskaper. Här nedan följer några exempel på vad du kan ha för arbetsuppgifter efter avslutad utbildning:

  • Ta fram olika designförslag och kunna redogöra för hur du tänkt med de olika alternativen.
  • Intervjua användare från målgruppen för att lära känna deras behov.
  • Anpassa befintliga digitala produkter eller skapa nya. Det är ofta en fördel att komma in tidigt i processen.
  • Ta fram interaktiva prototyper. Presentera, visualisera och klargöra det användargränssnitt du valt.
  • Genomföra användartester och sammanställa resultatet. 
  • Kontinuerligt arbete med dokumentation för utvecklingsarbetet.
  • Kvalitetssäkra utvecklingsarbetet och visa att designlösningen uppfyller kraven för både användaren och verksamheten.
Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨