Vidareutbildning för ekonomiassistent

Det är viktigt att ekonomiassistenten är noggrann, initiativrik, har god samarbetsförmåga och tycker om att arbeta med siffror. 

Vidareutbildning för ekonomiassistent

Beroende på arbetsplatsens storlek varierar ekonomiassistentens arbetsuppgifter. Vanligt är dock att ekonomiassistenten arbetar med löner, företagets bokföring samt skatter. Det är viktigt att ekonomiassistenten är noggrann, initiativrik, har god samarbetsförmåga och tycker om att arbeta med siffror.

Förslag på vidareutbildning för dig som ekonomiassistent

Det är väldigt viktigt att du som ekonomiassistent har goda datakunskaper, både för textbehandling och för dataprogram som används exempelvis vid bokföring. Utbildningar inom språk eller personal- och lönefrågor ökar också din konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Det kan även vara fördelaktigt att bredda din kompetens inom redovisning.

För ekonomiassistenter som vill ta ett större ansvar på arbetsplatsen kan utbildningar inom projektledning eller ledarskap vara lämpliga. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs där du får fokusera på exempelvis coachande ledarskap eller konflikthantering.

I vissa perioder kan ekonomiassistentens arbete vara stressigt och du behöver kunna arbeta fokuserat även under tidspress. Om du som ekonomiassistent skulle vilja bli bättre på att hantera stressiga situationer kan en kurs inom personlig effektivitet eller stresshantering vara något för dig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som ekonomiassistent vill vidareutbildas kan ett första steg vara att diskutera detta med din chef.  Din chef kan kanske ge dig tips på utbildningar om du känner dig osäker på vad du ska välja eller berätta om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy kanske du kan få hjälp med finansiering av utbildningen eller få möjlighet att läsa en utbildning på arbetstid.

Det finns vidareutbildning för ekonomiassistenter runt om i Sverige och även på distans. Utbildningarnas längd varierar, du kan välja allt ifrån en kortare kurs på 1-2 dagar eller en längre utbildning som ger dig ett diplom eller certifikat som verifierar dina kunskaper.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens arbetskompass råder det hård konkurrens om tjänsterna som ekonomiassistent både på lång och på kort sikt.

Tidigare var det vanligt att ekonomiassistenten endast hade gymnasial ekonomiutbildning, men idag är ekonomiassistent ett vanligt första arbete för personer med högskole- eller universitetsutbildning inom ekonomi. Genom att vidareutbildas i rollen som ekonomiassistent och bredda de egna kunskaperna ökar möjligheterna för den som vill byta arbetsplats.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]

« Alla yrken A–Ö
« Tillbaka till alla yrken inom ekonomi
« Tillbaka till Karriärguidens startsida


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser