Vidareutbildning för key account manager

Vidareutbildning för key account manager

En key account manager arbetar som försäljare med ansvar för företags nyckelkunder, det vill säga de kunder som är särskilt viktiga. Key account managers återfinns ofta inom industri och på andra stora företag, men också på IT-företag och på banker. Det är väldigt viktigt att du som key account manager har ett sinne för affärer och är kunnig inom branschen du arbetar i. Ofta är processerna långa och du behöver vara tålmodig och förtroendeingivande.

Förslag på vidareutbildning för dig som key account manager

För att bli en riktigt duktig key account manager måste du ha kunskap inom branschen du arbetar. Om du arbetar med försäljning av avancerade IT-lösningar kan det vara bra att läsa en utbildning inom IT för att öka din förståelse för det du säljer. Förutom kunskap om din egen produkt bör du dessutom ha god kännedom om den bransch kunden är verksam inom.

En key account manager behöver vara duktig på att formulera sig och anpassa talspråket efter vem mottagaren är. Genom att vidareutbildas inom presentationsteknik och retorik är det möjligt för key account managers att nå ännu större framgångar. För att bli en riktigt bra säljare behöver du utöver detta också ha goda kunskaper inom affärsutveckling, förhandlingsteknik, mötesteknik och ekonomi.

Om du som key account manager vill ta din karriär till nästa nivå och bli teamledare kan en ledarskapsutbildning passa dig. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs där du får fördjupa dig inom exempelvis konflikthantering eller coachande ledarskap. Du kan även välja att läsa en utbildning för att bli säljchef på din arbetsplats.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Inom större företag ordnas ofta internutbildningar för key account managers. Om du känner att det finns utvecklingsområden som inte täcks in av internutbildningarna kan det vara bra för key account managers att vidareutbildas ytterligare.

Om du som key account manager funderar på att vidareutbildas kan det första steget vara att tala med din chef för att höra om det finns något särskild policy för kompetensutveckling. Kanske kan du få ledigt i några dagar för att delta i utbildningen eller få den finansierad av arbetsgivaren.

Om du känner dig osäker på vilken slags utbildning som skulle passa just dig kan du höra om din chef har tips på utvecklingsområden eller om dina kollegor har deltagit i en utbildning som var särskilt lärorik.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer det på fem till tio års sikt råda en medelgod arbetsmarknad för key account managers. Arbetsförmedlingens bedömning är att efterfrågan kommer att öka under de kommande åren men att antalet key account manager också kommer att öka.

Hur framtidsutsikterna ser ut varierar dock beroende på den bransch du arbetar inom. I takt med att mer avancerade lösningar skapas ställs också högre krav på dig som key account manager. Med god produktkunskap och dokumenterad försäljningsutbildning är det lättare för dig som key account manager att stå ut på arbetsmarknaden.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom försäljning, inköp och marknad
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser