Framgångshantering mer effektivt än krishantering?

2009-03-06 Talentum HR

En färsk rapport från Talentum HR och Sveriges HR Förening pekar bland annat på att organisationer har mycket att vinna på att gå från att diskutera problem till att istället diskutera lösningar.

För rapportens räkning har ett antal forskare inom HR och organisationsutveckling intervjuats. I tider då allt fler organisationer tvingas varsla och skära ned är målet att se hur organisationer kan lära av framgångsrikt arbete. Forskarna har fått till uppgift att ta fram framgångsfaktorer - vad som skapar framgång inom sina respektive områden.

- Under en lågkonjunktur när mycket förändras är det viktigare än någonsin att fatta kloka beslut för verksamhetens utveckling och inte minst hanteringen av personalfrågorna. Det finns naturligtvis inget "facit" för hur man ska göra och situationen är olika för olika företag och organisationer.

Att uppmärksamma framgångar är dock svårare för många av oss än att uppmärksamma problem. Med andra ord: det krävs medvetenhet och målmedvetenhet för att fokusera på framgång, lära av framgång och göra framgång till en vana, säger Annika Lagerhorn som skrivit rapporten.

Omorganisationer och andra förändringsprojekt stöter ofta på patrull. Enligt en av forskarna som intervjuas i rapporten, Freddy Hällsten vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, kan det bero på att förändringar av i kultur, värderingar och attityder kan ta lång tid och går kanske inte att förändra i den mån man tror. En bättre utgångspunkt kan vara att som första steg hitta det som är bra i den kultur som finns nu och bygga vidare på det. Andra forskare i rapporten, såsom Birgitta Södergren och Carin Eriksson Lindvall vid Uppsala universitet samt Agneta Nilsson från IT-universitetet vid Göteborgs universitet, betonar att det är viktigt att också fokusera på lösningar så att inte all energi går åt till att definiera och utreda problem.

Kort om innehållet i rapporten:

  • Svensk forskning om vad som ger framgång vid förändringsarbete, omställning, projektorganisering och ökad rörlighet.
  • Svensk forskning om hur man kan använda konkreta metoder såsom lösningsfokuserat förhållningssätt och appreciative inquiry, för att kunna gå från ett problemfokus till att diskutera lösningar.
  • Vikten av att hitta en balans mellan problemorientering och fokus på lösningar.

Personaldagen den 18 mars
Rapporten i sin helhet kommer att presenteras på Personaldagen den 18:e mars och anordnas av Talentum HR i samarbete med Sveriges HR Förening. För mer information besök: http://www.talentumhr.se/seminarier/. Journalister som utan kostnad vill besöka Personaldagen, vänligen kontakta Åsa Sjöberg, Pressansvarig på Talentum HR.


För mer information och bilder besök:
www.newsdesk.se/pressroom/talentum_hr

 

För mer information kontakta:
Annika Lagerhorn, frilansande skribent och konsult
Tel: 08-31 07 66
Mobil: 070-753 49 96
E-post: annika@lagerhorn.com

Åsa Sjöberg, Pressansvarig Talentum HR
Tel: 08-505 128 25
Mobil: 0766-20 28 25
E-post: asa.sjoberg@talentumhr.se

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨