Compare utvecklar "testbädd i verkligheten" för framtidens digitala välfärdstjänster

2015-06-16 COMPARE Karlstad

Bilden: En "testbädd i verkligheten" handlar om att fylla det 'svarta hålet' i utvecklingskedjan för nya digitala välfärdstjänster.

Stiftelsen Compare Karlstad har beviljats 7,5 MSEK i stöd till projektet Nordic Digital Health Center (NDHC) - "en testbädd i verkligheten för att med framtidens informationsteknologi pröva, testa och utveckla nya arbetssätt och processer i offentliga verksamheter". EU:s strukturfond bidrar med 3,75 MSEK medan resterande del är medfinansiering från Region Värmland, Landstinget Värmland, Karlstads kommun och Karlstads universitet.

"NDHC är ett stort förprojekt inför ett ännu större huvudprojekt kring framtidens digitala välfärdstjänster – och ett strategiskt viktigt projekt i vår satsning på att bli den sammanhållande länken i den digitala omställning som nu pågår i Digitala Värmland”, säger Göran Österman som är (avgående) verkställande tjänsteman på Compare.

Samtidigt blir projektet ett stort och viktigt avstamp för den förnyelse Compare nu står inför med ny ledning och vidgat fokus – från IT-Karlstad till Digitala Värmland, enligt Göran Österman. Han lämnar nu ansvaret för Compare efter mer än 15 år som verkställande tjänsteman för att bli ansvarig på heltid för uppbyggnaden av etableringsprojektet Business Wermland: "Därför känns det extra skönt att med NDHC som bas få lämna över ett Compare med stabil ekonomi och spännande affärsutvecklingsprojekt som Compare-företagen kan dra nytta av".

Stort projektprogram i tre faser

"Beslutet i EU:s strukturfond innebär att vi nu får möjligheter till och resurser för att gå vidare med denna breda regionala satsning på en testbädd för framtidens digitala välfärdstjänster", förklarar Ulf Lidberg som är projektledare på Compare.

Hela projektprogrammet för NDHC består av tre faser - en förstudiefas (genomfört 2014), ett förprojekt (den nu beviljade finansieringen för januari 2015 – juni 2016) och ett huvudprojekt (enligt planerna augusti 2016 – december 2019). Tanken är också att parallellt driva ett eller två svensk-norska Interreg-projekt inom området.

NDHC står nu inför en tuff utmaning att snabbt få igång projektet, enligt Ulf Lidberg.

  • Steg 1 är att identifiera och etablera kontakter med lämpliga samarbetspartners - regionala, nationella och internationella aktörer (organisationer, företag, projekt och/eller andra initiativ inom området);
  • Steg 2 är att i samverkan med dessa aktörer identifiera och analysera lämpliga områden för utveckling inom ramen för NDHC (arbetspaket) och utifrån detta prioritera och bedöma förutsättningarna för att lyckas med dessa;
  • Steg 3 är att identifiera och stärka kontakter med lämpliga samarbetspartners inom de prioriterade delprojekten (arbetspaketen) och utifrån detta etablera arbetsgrupper, ta fram projektplaner och ansvarsfördelning för dessa i huvudprojektet.

"Testbädd i verkligheten" för framtidens digitala välfärdstjänster

Syftet med NDHC-projektet är att i Värmland bygga upp en unik "testbädd i verkligheten" för framtidens digitala välfärdstjänster - en testbädd för att pröva, testa och utveckla nya arbetssätt och processer i offentliga verksamheter kopplat till innovationer, utveckling och utvärdering av informationstekniska lösningar.

"Ytterst handlar det om fylla det 'svarta hålet' i utvecklingskedjan för nya digitala välfärdstjänster", fortsätter Ulf Lidberg: "Det råder ingen brist på idéer. Bristerna, eller hindren, uppstår när idéer ska omsättas i praktiken till att bli nya arbetssätt eller produkter".

Det ”svarta hålet” är gapet mellan prototypfas och användning genom att man oftast saknar en möjlighet att testa prototyper eller koncept i en verklig miljö utan är hänvisad till en labbmiljö (i bästa fall) eller vanligtvis bara ett antagande "att det kommer att fungera".

Hur ska testbädden se ut och fungera i verkligheten?

Testbädden är tänkt att bli som "ett samhälle i miniatyr" med operativa verksamheter i kommuner, landsting och andra samhällsnyttiga tjänsteproducenter i form av sjukhus, vård- och omsorgsenheter, akutverksamheter, hemtjänst, skola/utbildning, social-, äldre-, och barnomsorg etcetera. Verksamheterna kommer att ställas till förfogande för att i "skarpa miljöer" utveckla, testa och verifiera lösningar för framtidens digitala samhälle - det vill säga innovationer, idéer och tekniklösningar utifrån problem och behov som identifieras i verksamheterna.

Vad betyder detta för Compare-företagen?

Compare-företagen - liksom andra företag och aktörer i branschen - kommer att få tillgång till utvecklingssamarbeten, ökade affärsnätverk och gemensamma affärsmöjligheter genom att kommuner, landsting och andra samhällsnyttiga verksamheter driver utveckling och samtidigt öppnar upp sina verksamhetsmiljöer i en rad olika testmiljöer. Genom bred och öppen samverkan kring innovation, kunskapsskapande, affärsutveckling och samhällsservice - inte bara regionalt utan också över landsgränsen till Norge - kommer ett stort antal skarpa test- och utvecklingsprojekt att skapa "spinoffs" inom många olika verksamhetsområden.

Varför Compare - och hur ska projektet bemannas?

Arbetet organiseras av Compare som projektägare och huvudaktör under uppbyggnaden av projektet. Compare har tidigare visat sin förmåga som projekthus och framgångsrik samverkanslänk mellan näringsliv, offentlighet och akademi - bland annat genom CBIC-projektet och Compare Testlab som lett fram till dagens Nordic Medtest (numera ett etablerat och nationellt kompetenscenter för test och kvalitetssäkring av e-hälsotjänster).

Projektet kommer att ha 8-9 projektanställda i olika sysselsättningsgrader för projektledning, utvecklingsledning, verksamhetsspecialister och andra stödtjänster för administration, ekonomi och kommunikation. 

"Ytterst handlar det nu om att snabbt forma ett projektteam med både bred och djup specialistkompetens inom såväl digitala tekniklösningar som verksamhetskunnande inom välfärdstjänster - och vi behöver ett team som kan börja jobba redan efter sommaren", konstaterar Ulf Lidberg.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨