Finansiella modeller i konsten

2010-11-08 Handelshögskolan i Stockholm

Konstnärerna Simon Goldin och Jakob Sennebys presenterar i samarbete med Konsthall C kvällen 10 november den konstnärliga produktionen Nordenskiöldsmodellen hos IFL vid Handelshögskolan i Stockholm.

”De finansiella modellerna har haft en enorm betydelse för hur vårt samhälle utvecklats de senaste fyrtio åren. Se bara hur Black & Scholes skapade optionsmarknaderna, eller hur kassaflödesmodellen påverkat aktiemarknaden. Konsten har möjlighet att säga oss något ytterligare om hur modellerna bygger vår värld”, säger Peter Hägglund, VD för IFL vid Handelshögskolan i Stockholm.

Om Nordenskiöldsmodellen
Akt 1 utgår från ett historiskt öde där svensk kolonialhistoria, uppbyggnaden av finansiell statsapparatur och utopisk mysticism förenas. Med detta som berättelsens fond tas vi via tre scener in i vår tids utveckling av matematiska modeller för spekulation och finansekonomins formande av marknaden.



I Nordenskiöldsmodellen: Akt 1 bjuds publiken in till öppna repetitioner. Med hjälp av den brittiska pjäsförfattaren Pamela Carter orkestrerar konstnärsduon Goldin+Senneby en föreställning där modellen som producent av kunskapsfält och upprätthållare av begreppsvärldar, kopplas samman med imaginära grepp som spekulation, utopi, magi och teatralitet. Scen #1 och #3 utspelar sig på IFL vid Handelshögskolan i Stockholm, en plats där företagsledare vidareutbildar sig, medan scen #2 tar formen av en guidad busstur till Stockholmsbörsens mittpunkt.

"I do hope and expect that within a few years money will be like dross"

(från August Nordenskiölds ofullbordade traktat, A Plain System of Alchymy, 1779).

För ytterligare information kontakta:

Peter Hägglund, VD IFL vid Handelshögskolan i Stockholm, +46 8 586 175 01, peter.hagglund@ifl.se

Kim Einarsson, curator och verksamhetsledare, Konsthall C, 08-604 77 08, info@konsthallc.se

Om IFL vid Handelshögskolan i Stockholm
IFL vid Handelshögskolan i Stockholm är en av Europas största och ledande aktörer inom ledarskaps- och affärsutveckling samt ekonomi och finans. Med den akademiska forskningen som grund och nära samarbete med marknaden erbjuder vi ett brett urval av öppna program för chefer och ledare samt anpassade program för företag och organisationer. IFL vid Handelshögskolan i Stockholm rankas av Financial Times som en av Europas främsta skolor för vidareutbildning och finns idag representerad i länderna runt Östersjön och Norra Europa samt i flera av världens främsta nätverk för ledarskapsutveckling. www.ifl.se.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨