Beroendeterapeut med KBT-inriktning

KBT Svealand, i Örebro
Längd
1 år
Pris
62 000 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
22 augusti, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Längd
1 år
Pris
62 000 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
22 augusti, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Från 62 000 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Utbildning – Beroendeterapeut med KBT-inriktning

Missbruk, idag kallat skadligt bruk och beroende är ökande problem i samhället som medför konsekvenser på flera områden. I den så kallade missbruksutredningen gjordes en skattning som visar att totalt 780 000 personer över 18 år har ett missbruk eller beroende av alkohol i Sverige och att det finns ca 29 500 personer med problematisk narkotikaanvändning.

I socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård 2014 betonas vikten att använda den vård som är mest lämplig för olika beroenden och missbruk. KBT (kognitiv beteendeterapi) är en av de psykosociala insatser som har det starkaste stödet i forskningen. De nationella riktlinjerna betonar att mer resurser ska fördelas på de mest verksamma behandlingsmetoderna.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

22 augusti, 2024

  • Öppen utbildning
  • Örebro

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till socialtjänst, behandlingspedagoger, verksamma på behandlingshem eller inom öppenvården, psykologer och psykoterapeuter som vill fördjupa sin kompetens inom missbruks- och beroendevård. Personal inom offentlig sjukvård eller privata aktörer, samt 12-stegsinriktade terapeuter som vill ha kompetens inom KBT.

Kursinnehåll

I utbildningen ingår bland annat följande moment

  • Anknytningsteori
  • Bedömningsinstrument, dokumentation, upprättande av behandlingsplan
  • Depression, ångest
  • Kognitivt förhållningssätt
  • Fysiologi och farmakologisk behandling
  • MI (motiverande samtal) och MET (motivational enhancement therapy)
  • Sokratisk dialog
  • Traumabehandling
  • Lagstiftning
  • Spelberoende
  • Ledarskap och att arbeta med grupper
  • Anhörig/medberoende
  • Återfallsprevention

Upplägg

En del föreläsningar är gemensamma med grundutbildningen i KBT (steg-1) och en del föreläsningar och utbildningsdagar är specifika för utbildningen till beroendeterapeut. Du behöver som student vara på plats i Örebro en dag varannan vecka vilket gör det möjligt att jobba parallellt med utbildningen. Utbildningen är på halvfart och litteraturstudier görs i egen takt inför föreläsningar och seminarier. Praktik/auskultation ingår i utbildningen under termin två där du får möjlighet att integrera teorin med praktik.

Behörig att söka är den som

  •  Fyllt 25 år vid utbildningsstart
  • Har fullgjort orienteringskurs i KBT á 50 timmar. (behöver inte vara klar vid ansökan)

Urval sker genom

  • Sökandes tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet
  • Personlig intervju (sker per telefon alternativt på plats i Örebro). Antagningsbesked skickas ut en vecka efter intervjuerna.

Kursledare

Leg läkare, leg psykologer, leg psykoterapeuter, alkohol&drogterapeuter, kbt-terapeuter och andra som är kliniskt verksamma inom missbruks- och beroendevård.

Examen, diplom m.m.

Efter utbildningen kan du komplettera med två terminer på grundutbildningen i KBT vilket ger dig examination som steg 1-terapeut. För den som är utbildad steg 1 med KBT-inriktning ges utbildningen på kvartsfart under ett år.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Beroendeterapeut med KBT-inriktning, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 5 recensioner
Skriv en recension
5/5
Andreas Berglund
23 mar 2023
Mycket bra utbildning

Är i grunden socionom och arbetat med missbruksbehandling sedan 5 år tillbaka. Kan inte annat än hylla denna utbildning. Jag har en HELT ny förståelse för behandlingsarbete efte...

Visa mer
5/5
Ulf Inggårde
19 jun 2018
Hög klass!

Jag kan verkligen rekomendera Beroendeterapeut med KBT-inriktning. Patrik och Petra håller ihop det med sin erfarenhet och kompetens. Det är genomgående hög kvalitet på föreläsa...

Visa mer
5/5
Camilla
14 jun 2018

Otroligt bra upplägg på utbildningen, grymma föreläsare och jätte bra att man pluggar i mindre grupp så att man verkligen får tid och möjlighet att processa fram kunskapen. Kan ...

Visa mer
KBT Svealand
Skäpplandsgatan 1 c
70346 Örebro

KBT Svealand är ett utbildningsinstitut och terapicenter som erbjuder utbildning och behandling inom kognitiv beteendeterapi och kognitivt förhållningssätt. KBT Svealand Utbildningsinstitut erbjuder orienteringskurser, grundutbildning i kognitiv beteendeterapi (steg 1), Beroendeterapeut med KBT-inriktning, ledarskapsutbildningar, uppdragsutbildningar och handledning i kognitiv beteendeterapi och...

Läs mer om KBT Svealand och visa alla utbildningar.

Highlights