Praktisk journalistik, grundkurs

Längd
104 timmar
Pris
37 000 SEK Momsfri
Nästa kurstillfälle
16 september, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Längd
104 timmar
Pris
37 000 SEK Momsfri
Nästa kurstillfälle
16 september, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Kursen är bokningsbar via arrangörens hemsida 🤗

Kursbeskrivning

journalistik

Praktisk journalistik, grundkurs

Lär dig skriva för att bli läst. Du skriver, intervjuar, redigerar, gör research och publicerar. Du får kunskap om dagens journalistik, journalistens uppgift och redskap samt väg till publicering. Du jobbar praktiskt från grunden och får publicera dina texter i en webbtidning.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

16 september, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm

Innehåll

Under kursen betonas det journalistiska hantverket, liksom det praktiska arbetet. Du får skriva, diskutera, göra om och utvecklas.  Som journalist måste du behärska de grundläggande redskapen som används inom journalistiken, oavsett plattform. På kursen får du därför en allmän introduktion till den journalistiska arbetsmetoden, inte på specifika publiceringsformer. Du får feedback på ditt arbete från kursledare med gedigen erfarenhet av journalistik och kommunikation. De två huvudlärarna följer gruppen hela terminen. Gästföreläsare håller i enskilda kursmoment.

Grundkursen innehåller två huvudmoment, en skrivdel och en presentationsdel:

Skrivdelen behandlar reporterns olika arbetsuppgifter. Du börjar med att skriva notiser och kortare artiklar. Nästa steg blir att hitta egna nyheter och skriva nyhetsartiklar. Under terminen får du arbeta med olika slags texter, göra personporträtt, skriva referat, reportage och fördjupade nyhetsartiklar. Du tränar på att intervjua och göra research till dina artiklar och du får öva på att skriva för webben.

I presentationsdelen går vi igenom redigering och publicering. Att redigera innebär att sätta rubriker, skriva bildtexter och bearbeta texter. Du lär dig se helheten där rubrik, text och bild ska harmoniera. Publicering handlar om hur du publicerar dig på bästa sätt, oavsett om det är i pappersform eller på webben.

Litteratur och material

Du behöver själv införskaffa boken Vi, skuggorna Ett Sverige du inte känner till av Elinor Torp. Övrigt kurs- och övningsmaterial ingår. 

Förkunskaper

Gymnasieutbildning och goda kunskaper i svenska. Erfarenhet av att skriva, liksom viss skrivkunskap, välkomnas men är inget krav. Du behöver ha datorvana och en bärbar dator.

Undervisningsform

Kursen i journalistik är en termins- och deltidskurs. Du går en dag i veckan under sammanlagt 13 veckor. Kurstillfällena består av föreläsningar, praktiska moment, skrivövningar, gruppövningar och diskussioner. Skriv- och arbetsövningar utförs mellan kurstillfällena. Du får återkoppling på ditt arbete från kursledarna, individuellt eller i grupp.  Kursens inriktning är det praktiska arbetet, inte teori och litteraturstudier. Lärarna har gedigen erfarenhet av journalistik och kommunikation och är yrkesverksamma på området.

En dag i veckan under sammanlagt 13 veckor innebär cirka 6 timmars schemalagd undervisning dagtid i veckan. Räkna med att lägga ned motsvarande antal timmar på hemarbete mellan kurstillfällena. Observera att det ärobligatorisk närvaropå lektioner och föreläsningar.

Målgrupp

För dig som vill ha en god grund i journalistiskt skrivande eller utbilda dig till journalist. Du kanske har en bakgrund som kommunikatör, informatör, marknadsförare eller webbredaktör och vill utveckla ditt skrivande – eller helt enkelt vill utbilda dig till journalist.

Video

Kursledare

Jon Hansson är journalist med långt förflutet på Aftonbladet, där han arbetat både som reporter och redigerare, såväl på Aftonbladets nyhetstidning som olika magasin. Numera frilansjournalist med fokus på mat och dryck. Jon började som lärare på Poppius 1992. 

Examen, diplom m.m.

Godkänd och intyg på avslutad kurs

Alla godkända kursdeltagare får ett intyg efter genomgången kurs. För att bli godkänd behöver du närvara på kursen och lämna in alla uppgifter och övningsartiklar på utsatt tid. Du får inte vara frånvarande från undervisningen mer än två kurstillfällen (16 studietimmar). Observera att det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar. Förlorade lektioner kan inteinhämtas vid senare tillfälle.

Folkuniversitetet Stockholm
Kungstensgatan 45
113 59 Stockholm

Folkuniversitetet

Vi har hundratals yrkesrelaterade kurser och utbildningar som gör din tid på jobbet mer givande, förverkligar dina framtidsplaner eller flyttar dig till en ny lönenivå. Helt enkelt höjer ditt attraktionsvärde på arbetsmarknaden. Folkuniversitetet startade redan 1933 då en grupp studenter...

Läs mer om Folkuniversitetet Stockholm och visa alla utbildningar.

Highlights