Häktning i brottmål

Fakultetskurser, i Stockholm
Längd
6 timmar
Pris
8 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
21 november, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Längd
6 timmar
Pris
8 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
21 november, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Från 8 900 SEK exkl. moms / person

Beskrivning av: Häktning i brottmål

Häktning är det mest ingripande av de straffprocessuella tvångsmedlen och förekommer i mycket stor utsträckning. God kännedom om reglerna är därför av vikt för samtliga domstolsaktörer. I kursen går vi igenom bl.a. beviskrav, straffskalor, de särskilda häktningsskälen, proportionalitet, ungdomar och häktning vid huvudförhandling och dom och EKMR:s praktiska betydelse.

Efter genomgången kurs kommer deltagaren att ha haft nytta av sina kunskaper när han eller hon är involverad i ett brottmål där häktning förekommer, exempelvis vid häktningsförhandling, när handläggningsfrågor dyker upp och vid huvudförhandling.   

I priset för kursen ingår boken ”Häktning” som är skriven av kursens föreläsare.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

21 november, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm
  • Svenska

Målgrupp

Kursen vänder sig till advokater, åklagare och domare men kan vara av värde även för poliser, socialsekreterare eller övriga med behov av förståelse för häktning som straffprocessuellt tvångsmedel. Även journalister med behov av att känna till mer om ämnet skulle kunna ha nytta av kursen.

Föreläsare

Simon Andersson är jur. dr. i processrätt samt universitetslektor vid Stockholms universitet samt post doc vid Uppsala universitet.

Simon har mångårig erfarenhet av undervisning på juristlinjen och för praktiskt verksamma jurister, bland annat om bevisprövningar för Migrationsverket och för Domstolsverket. Simon har även varit kursföreståndare för specialkurserna Migrationsrätt och Förundersökning på juristlinjen vid Stockholms universitet.

Simon har publicerat böcker och artiklar främst inom ämnet straffprocess. Sedan hösten 2018 genomför han ett forskningsprojekt om förvar i utlänningsärenden vid Uppsala universitet. Han disputerade 2016 med avhandlingenSkälig misstankesamt är medförfattare till senaste upplagan av bokenPrövning av migrationsärenden (Norstedts Juridik 2018). 

Simon har tidigare arbetat som biträdande jurist på advokatbyrå.

Lars Holmgård är lagman vid Värmlands tingsrätt. Lars har tidigare varit rådman vid olika värmländska tingsrätter före sammanslagningen.

Han har skrivit flera böcker och artiklar, bl.a. böckerna Notariebrottmål, Notarietvistemål och, tillsammans med Jan Wallgren, God man, förvaltare och förmyndare samt Bevisning i brottmål.

Boken Bevisning i brottmål behandlar bevisfrågor som aktualiseras vid domstolars handläggning av brottmål. Författaren har en mångårig erfarenhet av dömande i brottmål och blandar sina praktiska erfarenheter med vetenskapliga ståndpunkter.

Elias Cansu "Tidigare domarutbildad vid Svea hovrätt, idag arbetar jag som bolagsjurist. Är medförfattare till boken Häktning (Norstedts, 2023)"

Plats

Fakultetskurser - Funkens gränd 1 i gamla stan

Tid & plats

Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan inom samma företag/organisation.
Våra kurser följer det som framgår av Advokatsamfundets riktlinjer 2.1 för professionell vidareutbildning.
Kursintyg erhålls efter genomförd utbildning.

Investering

I kursavgiften ingår kursmaterial, bok, frukost, fika och lunch. Moms tillkommer.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Häktning i brottmål, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Fakultetskurser
Funckens gränd 1
103 11 Stockholm

Fakultetskurser

Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...

Läs mer om Fakultetskurser och visa alla utbildningar.

Highlights