Förebygg och bemöt utagerande beteenden inom demensvården

Durewall institutet AB, Distans (+1 orter)
Längd
1 dag
Nästa kurstillfälle
Kontakta oss för mer information se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Längd
1 dag
Nästa kurstillfälle
Kontakta oss för mer information se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Förebygg och bemöt utagerande beteenden inom demensvården

Inom demensvården kan det ibland uppstå situationer som känns obehagliga eller
t o m hotfulla. Personer med demenssjukdom kan i takt med att sjukdomen utvecklas börja bete sig annorlunda än tidigare. Beteenden som kan vara utmanande och stressande för personen själv och andra omkring dem.  Utbildningsdagen ger dig en ökad förståelse för vad som kan utlösa beteendet och i vilka situationer det kan uppstå.

Alla människor är i behov av att få uppmärksamhet, bli sedda och
bekräftade för den de är. Därför ingår det som en stor och inledande del i våra
utbildningar att prata om förståelse, värdighet, autonomi och integritet
och vad det kan innebära att känna sig begränsad, både i miljö men också av t ex
en kognitiv funktionsnedsättning. För att bemötandet skall vara förutsägbart  för personen, men också för personalen så krävs det att vi har ett gemensamt förhållningssätt i arbetsgruppen.

Utbildningen som ger dig verktyg att använda direkt i arbetet. Du lär dig vad ett lågaffektivt förhållningssätt innebär i praktiken. Både vid förebyggande bemötande och vid en fysisk situation. Fokus ligger på att förebygga genom bemötande, kommunikation och kroppsspråk. För att skapa en lugn och trygg miljö så behöver vi bättre förstå vilka underliggande behov ett beteende kan vara uttryck för, och hur vi med ett lågaffektivt/konfliktdämpande bemötande kan förebygga och minska utmanande situationer.

Företagsanpassad utbildning.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

Kontakta oss för mer information

  • Öppen utbildning
  • Distans

Målgrupp

En utbildning för dig som jobbar inom äldreomsorg. 

Kursinnehåll

  • Kort presentation av föreläsare och kursdeltagare. Förväntningar på dagen

  • Probleminventering. Vilka situationer upplever kursdeltagarna som utmanande? Denna diskussion ligger till grund för de olika övningarna under dagen då vi använder faktiska situationer från kursdeltagarnas vardag.

  • Orsaker – Hur och varför uppstår hotfulla eller utagerande situationer inom demensvården/äldreomsorgen ?

  • Personligt bemötande och trygghetsskapande förhållningssätt vid demens

  • Talet och kroppsspråkets betydelse – Hur kan jag förebygga att en utagerande situation uppstår med hjälp av det egna bemötandet, verbalt, dvs tal och tonfall  och med kroppsspråket? Vilken roll har jag i mötet med den boende?

  • Handkunskap. Hur använder jag mina händer som ett positivt redskap ? Vad förmedlar mina händer ? Hur och var kan jag ta i en person för att minska risken för att skapa obehag eller smärta.

  • Mjukt självskydd: Ibland kan man som personal bli utsatt för fysiska situationer.  T ex. grepp i kläder eller hår, nyp, slag eller att den boende får tag i föremål som kan vara farliga för personen själv eller omgivningen. Vi övar på hur man kan skydda sig i dessa situationer utan att göra illa eller kränka den boende. Scenariobaserade övningar med fokus på ett mjukt och värdigt bemötande.

    Under utbildningen går vi igenom teori om bakomliggande orsaker, praktiska metoder och övningar som kan underlätta vardagen. Vi lägger även tid för diskussion och lärande mellan deltagarna. Utbildningens fokus är att förebygga genom bemötande, kommunikation och kroppsspråk. Skulle en handgriplig situation uppstå får du kunskap i att skydda dig, vid t ex hår-eller klädtag, slag eller knuffar. Utan att på något sätt kränka eller skada den boende/vårdtagaren.

Efter utbildningen kommer du ha förutsättningar för att kunna agera lugnt och tryggt i en utmanande situation, genom att ha fått större förståelse för underliggande orsaker och verktyg för att hantera olika situationer. De nya kunskaperna och färdigheterna är direkt omsättningsbara i det dagliga arbetet.

Kursens syfte

Målet med utbildningen är att du skall få kunskaper i vilka mekanismer som utlöser en utagerande/hotfull situation, samt hur man med hjälp av kroppsspråk, förhållningssätt och bemötande kan undvika och bemöta dessa beteenden.

Att ge övning i att hitta strategier för att undvika utagerande/våldsamma situationer genom att skapa trygghet för och visa hänsyn till vårdtagare eller andra berörda.

Om en fysiskt hotfull situation ändå uppstår har du ha fått kunskaper för att kunna skydda dig själv, din kollega eller andra personer utan att orsaka smärta eller kränka personen i affekt. Empati, etik, omvårdnad och respekt löper som en röd tråd genom dagen. Utbildningen bygger på ett lågaffektivt bemötande och ett mjukt självskydd.

I våra utbildningar varvar vi teori och praktik. Det finns givetvis också utrymme att anpassa innehållet efter era specifika behov och önskemål.

Tid & plats

Grundutbildningen omfattar en dag. Lämpligt med uppföljning och repetition med en halv dag varje år. Genomförs som skräddarsydd utbildning på plats hos er.

Kursintyg: ingår

Kursmaterial: inbundet och illustrerat kursmaterial ingår

Pris: Vi lämnar gärna en offert för en utbildning på plats hos er

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Förebygg och bemöt utagerande beteenden inom demensvården, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,6

Baseras på 230 recensioner
Skriv en recension
4/5
Naheed Ahmad
13 dec 2023

Jag fick lära mig mycket nya saker, allt var bra

5/5
Temesghen Tesfu
13 dec 2023

Man lär sig mycket av det, hur ska man undvika konflikter

5/5
Shabana Baloch
13 dec 2023

mycket uppgivande lärorikt plus bra teknik. 100 procent redan har börjat jobba med .

Durewall institutet AB
Box 5243
402 24 Göteborg

Våra utbildningar gör skillnad. 

Durewall Institutet är ett väletablerat nationellt kunskaps- och utbildningscentrum inom bl a förflyttningskunskap, bemötande och självskydd.Som Sveriges äldsta och mest erfarna utbildningsverksamhet inom arbetsmetodik erbjuder vi utbildningar och kompetenshöjande insatser.Vi genomför öppna utbildningar, instruktörsutbildningar och föreläsningar i hela Sverige. Vi genomför även...

Läs mer om Durewall institutet AB och visa alla utbildningar.

Highlights