Nå framgång med självledarskap - 5 tips

Ta ägandeskapet över ditt eget liv! Självledarskap kan ge dig ökad frihet både på jobbet och privat. Vi listar fem tips på vad du behöver för att nå framgång med ditt självledarskap. 

Distansarbete, flexibla kontor och digitalisering är alla faktorer som bidrar till dagens allt mer föränderliga arbetsliv. Med stora förändringar ökar också utrymmet för självledarskap, något som kan ge dig ökad frihet både på jobbet och privat. Vi listar fem tips på vad du behöver för att nå framgång med ditt självledarskap.

Självledarskap handlar i grund och botten om dig. Det är en process som ger dig som medarbetare större ansvar för din tid och utveckling och som i förlängningen innebär att du leder dig själv. Att vara självledande innebär att du optimerar dig själv och tillvaratar dina resurser för att kunna styra dig själv mot dina mål – både professionellt och privat.

“Med självledarskap tar du som individ kommandot och leder dig själv i arbetslivet och privat genom att ta tillvara på din inre potential. Att känna dig själv, att lita på dig själv och att leda dig själv ökar din kapacitet och stärker dig. På så vis kommer du också att bidra mer privat, på jobbet – och i livet. Självledarskap skapar en 2.0 version av dig själv” – Framgångsakademin.

Inom självledarskap fattar du som individ beslut och agerar på de besluten utan att behöva stämma av med din chef. Du tar även eget ansvar över att säkerställa din kompetens både på kort och lång sikt samt att dina prioriteringar är rätt. 

Gå en utbildning i självledarskap

Semester för chefen? 

Absolut inte! Att använda självledarskap innebär inte att din chef kan luta sig tillbaka. För att du som medarbetare ska kunna få ut så mycket som möjligt av självledarskapet är det viktigt att din chef skapar tydlighet och förståelse i organisationen. Som medarbetare behöver du veta i vilken riktning ni som företag arbetar, vad det finns för ramar för självledarskapet, vad som är viktigast att prioritera och vad som värdesätts högst – snabbhet eller god kvalité? 

Självledarskap i privatlivet

Förutom att du genom självledarskap får lättare att sätta tydliga gränser mellan jobb och fritid finns det även forskning som visar att du enklare bygger meningsfulla relationer när du tar ägandeskap över ditt eget liv. Att arbeta med att utveckla ditt sätt att leda dig själv innebär även att du aktivt arbetar med att styra dina tankar, känslor och dina beteenden. Privat kan självledarskap ge dig redskap för att mer effektivt hantera din tid, förstå och hantera din stress samt öka din livskvalitet. 

Hur kan en utbildning i självledarskap se ut?

För att lyckas med självledarskap behöver du förstå hur du själv fungerar på djupet. Du behöver förstå vem du är. Du behöver både inse vad det är du strävar efter och även skaffa dig förmågan att ta dig dit. I en utbildning i självledarskap kan du bland annat få guidning i hur du bryter dåliga tankemönster och hjälp med att själv besvara vem och vad du behöver för att komma igång med ditt självledarskap. Du kan även få lära dig hur du tolkar dina tankar, slutar skylla på yttre omständigheter och hur du blir tydligare i kommunikationen till dig själv. 

En kurs i självledarskap handlar mycket om hur du jobbar med dig själv. Genom att lära känna dig själv och ta ägandeskap över ditt eget liv blir det även enklare att tillämpa självledarskapet på arbetsplatsen. Att lära sig självledarskap innebär mycket mer än att bara gå en kurs och sen sätta igång. Det är ett livslångt lärande där du ständigt utvecklar dig själv både på ett personligt men också privat plan. Vi har samlat 5 tips på vad du kan behöva jobba med för att lyckas. 

5 tips på vad du behöver jobba med för att lyckas med självledarskap

1. Kommunikation. För att lyckas med självledarskap är det viktigt att du jobbar med hur du kommunicerar – både med dig själv och med andra. Du behöver till exempel jobba med att öka din tydlighet för att i längden minska på antalet missförstånd. Att utveckla din kommunikation ger dig också fördelar som att enklare kunna samarbeta med andra samt ta och ge feedback som utvecklar dig själv och andra. Gå Christer Olssons utbildning och lär dig att förstå det vardagliga samspelet mellan människor.

2. Självinsikt. En grundförutsättning för framgångsrikt självledarskap är att ha god självinsikt. Du behöver vara medveten om dina brister och tillgångar för att förstå vad som driver dig framåt men också för att förstå vad som är dina utmaningar. Det betyder även att du behöver kunna ta ansvar för dina beteenden och handlingar samt förstå hur dessa påverkar omgivningen. Öka din självinsikt med Annika R Malmberg.

3. Mod. Att ta ägandeskap över ditt liv kan vara utmanande på flera sätt. Det kommer innebära ett större ansvar än vad du kanske känt att du tagit tidigare. Det kommer också innebära förändringar och framförallt en större strävan efter förändring. Så länge du gör det du vill förändra tillräckligt ofta och tillräckligt länge så kommer förändringar att ske. Gå en utbildning i personlig utveckling.


4. Motivation och målformulering. Nästan alla har ett mål, en mening eller något som motiverar oss. Däremot kan våra mål se väldigt olika ut. Inom självledarskap är det viktigt att identifiera vad du vill uppnå och vad som är viktigt för just dig. Att lära känna din egen beslutsprocess och skapa förståelse för hur du kan skapa verklig förändring är en viktig del på vägen mot självledarskap. Läs en utbildning i hur du uppnår dina mål.

5. Återhämtning.
Som en del av ditt självledarskap är det viktigt att förstå hur stress påverkar dig, både på kort och lång sikt. Vad är det som triggar din stress? Arbeta för att bli mer medveten kring hur du påverkas och hur du på bästa sätt kan hantera olika former av stress. Det är också viktigt att förstå hur du bäst återhämtar dig för att kunna fungera som ditt bästa jag. Gå en utbildning i stresshantering eller lär dig mer om hur din sömn fungerar


Påbörja din resa mot självledarskap här

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för hjälpa fler människor att hitta rätt kompetensutveckling. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Hon drömmer om att kompetensutveckla sig inom grafisk design. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om personlig utveckling och självledarskap. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för hjälpa fler människor att hitta rätt kompetensutveckling. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Hon drömmer om att kompetensutveckla sig inom grafisk design. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om personlig utveckling och självledarskap.

Annonser

Du kanske också är intresserad av: