MBA-blogg med Maria Smith

MBA-stipendiaten Maria Smith började i slutet av januari 2019 Executive MBA-programmet (eMBA) på Handelshögskolan i Stockholm. Vi har nu fått äran att ta del av hennes resa och kommer nedan fylla på med nya frågor och svar efter hand. Varsågod och läs! 

MBA-blogg

På bilden: Paul Seimann, Maria Smith, Lars Strannegård (rektor), Sara Shafi Hansson och Caroline Siewerthsdotter Björkman

Efter examen, en tillbackablick på MBA-programmet

Efter 18 utmanande månader har Maria nu gått i mål och tagit sin examen från Handelshögskolan i Stockholm. Hon berättar om vad hon lärt sig under sin tid på MBA-programmet och vad hon tar med sig, men också hur undervisningen påverkades av situationen med Covid-19. 

Hur gick det med utbildningen under utbrottet av Covid-19, gick det bra att ställa om till distans?

Våra sista skolveckor blev snabbt omställda till heldigital respektive hybriddigital undervisning. Handelshögskolan var riktigt snabba på att anpassa upplägget och det gick bra att ta till sig kunskap även på detta nya sätt. Däremot var vi nog många som verkligen saknade att ses fysiskt, dagarna och kvällarna blir ju faktiskt ännu bättre när man får möjlighet att hänga tillsammans med alla fantastiska människor som man lärt känna under programmets gång.

Vad är det främsta du tar med dig från utbildningen?

De senaste två åren har varit extraordinära på många sätt. På en personlig nivå har den fyllts med lärdomar om till exempel Gordons tillväxtmodell, Double Diamond och Y-modellen - men jag har också lärt känna mig själv än mer samt utvidgat mitt nätverk med massa fantastiska människor från klassen. Under MBA-programmet har jag haft möjlighet att få ny kunskap och utmana mig själv men jag har också byggt ett ”smörgåsbord” av verktyg som jag verkligen förstår och kan använda i praktiken.

Har du något exempel på hur du haft användning av utbildningen i ditt arbete idag?

Jag har använt både nya kunskaper och lärdomar i mitt arbetsliv idag. Några saker som jag tagit med mig är:


Lärdom 1: Vikten av att verkligen lyssna in och dra nytta av feedback – eller som en holländsk professor sagt: "Att lyssna är mycket mer än att låta någon prata medan man väntar på en chans att svara". Under programmet fick vi i praktiken se syftet och möjligheterna som kommer med att lyssna och ta in feedback, något som borde vara ett kärnelement i arbetsvardagen. Det är få av oss som verkligen lyssnar och tar in feedback. Det är vanligare att argumentera eller förklara sin åsikt istället för att acceptera någon annans. Om feedback används på ett bra sätt kan det vara ett viktigt verktyg för att driva på förbättringar och föra utvecklingen framåt.

Lärdom 2: Ringa in problemet! Undvik att ge rätt svar på fel fråga. Vi människor hamnar lätt i lösningsläge och vill gärna hoppa direkt till lösningen. Men det medför en risk att man utvecklar en lösning som löser icke-problem. MBA-utbildningen hjälpte mig att inse vikten av att istället spika problemdefinitionen först. Det låter lätt i teorin, men jag har också lärt mig att det är en utmaning att hålla ett öppet sinne angående lösningen. Ett exempel är att jag, för att kunna välja rätt bland smörgåsbordet av olika modeller och verktyg som vi har lärt oss, först måste spika vilken typ av problem jag står inför.

Lärdom 3: Allt handlar om människorna runt omkring dig! Olika perspektiv och infallsvinklar gör det så mycket roligare och bättre. Flera gånger under MBA-programmet var det tydligt att ett nytt perspektiv eller ny kunskap från någon i klassen, gruppen eller projektgruppen var det som hjälpte oss att komma vidare. Min MBA-klass består av fantastiska människor med olika bakgrund, kunskap och personligheter. Det har varit riktigt inspirerande att lära känna alla och nätverket kommer att vara livet ut. Inte minst alla kvinnor i klassen är otroligt inspirerande och kloka personer, fantastiskt!

Jag är så tacksam att jag fick detta stipendium från Di.se, utbildning.se och SSE Executive Education och därmed fick möjlighet att genomföra en lång, spännande, engagerande, ibland tuff men otroligt givande läranderesa!

MBA-ansökan och antagningskrav

Hösten är igång och även andra terminen av MBA-programmet

Sommaren är förbi och Maria har nu startat hennes andra termin på Handelshögskolan i Stockholms MBA-program. Mycket har hänt sedan sist, de har påbörjat nya spännande kurser och Maria har kommit igång i sin nya roll som generalsekreterare på Axfoundation. 

Hur ser dina förväntningar på höstterminen ut?

Under vår skolvecka i augusti så firade vi att vi var halvvägs in i programmet. Det känns otroligt häftigt samtidigt som det är lite vemodigt, det går otroligt snabbt och även om det stundtals är tufft tidsmässigt så måste jag påminna mig att verkligen ta vara på allt jag lär mig samt alla människor jag lärt känna.

Denna del av programmet är otroligt fullmatad då vi har flera parallella projekt i grupp som löper samtidigt som skolveckor och tentor avlöser varandra. Men hösten ska bli oerhört spännande – om några veckor åker vi till Kalifornien och Stanford för en vecka med fokus på strategi, marknadsföring etc. Ska bli kul att åka iväg tillsammans och få känna på entreprenörskapet i Silicon Valley kombinerat med tung akademisk kunskap från Stanford.

Vad är du mest taggad på i utbildningen just nu?

Våra specialiseringar har startat och jag är otroligt taggad för "Innovation & Entrapreneurship" som jag valt att inrikta mig mot. Vi hade en strålande start på kursen där vi under en lunch fick formera våra team och ta oss an en första uppgift. Den handlade om att skapa en innovativ prototyp av lego, pitcha den för övriga deltagare och testa dess prestanda. Bilden nedan säger allt!

Prototyp

Känner du att du kunnat omsätta dina nya kunskaper i praktiken?

Min inlärningskurva är otroligt brant just nu, inte bara kopplat till MBA-programmet utan även kopplat till min nya roll som generalsekreterare på Axfoundation som jag började för fyra veckor sedan. Jag stormtrivs och är otroligt glad över möjligheten att få arbeta med så engagerade samt drivna människor.

Jag har redan haft stor nytta av mina kunskaper från MBA-utbildningen, bland annat kostnadsuppföljning från "Accounting" och insikter om mig själv/ledarskap via "LeadershipLive". Jag tycker inte att man ska vara rädd att byta tjänst mitt i ett MBA-program utan snarare se det som ett perfekt tillfälle att via MBA:en få ett bra stöd!

Vill du veta mer om Marias stipendium?

 

Efter första terminen på MBA-programmet

Första terminen har gått och intrycken har varit många. Maria har varit i Riga, lärt sig mängder av nya saker och även hoppat på en ny utmaning. Hon är numera generalsekreterare på Axfoundation, där hon kommer fortsätta arbetet med sina hjärtefrågor, miljö och hållbarhet. 

Hur har den första terminen på MBA-programmet varit?


Om jag med några få ord summerar den första terminen på eMBA-utbildningen så har det varit väldigt lärorikt, intensivt och utvecklande. Vi har nu genomfört fyra av tio skolveckor samt är färdiga med kurserna Affärsjuridik och Ekonomi. Över sommaren har vi tenta i Redovisning respektive Finans och sen är även de kurserna avklarade (i alla fall om man klarar tentorna!).

Förutom dessa kurser så har vi även spår som löper som en röd tråd genom hela utbildningen och det är Hållbarhet/CSR samt Ledarskap. Dessutom startar flera otroligt spännande kurser upp som till exempel Strategi, Marknadsföring och våra individuella specialiseringar. Det förändringsprojekt vi ska driva parallellt med utbildningen drar också igång vilket gör att det finns mycket att se fram emot!

Att summera allt jag lärt mig hittills går inte men jag kan konstatera att det är inom de, för mig, nya ämnena som den brantaste lärokurvan varit. Den pedagogiska förmågan hos våra föreläsare och kursledare är imponerande! Att jag, som tidigare ratat finanssidorna i tidningen för att de kändes så tråkiga, på så pass kort tid har lärt mig att mer eller mindre älska dem för att jag äntligen förstår vad som står, kunde jag aldrig tro.  

Har du upplevt några riktiga aha-upplevelser under första terminen? I så fall, vilka?


Det finns så mycket som jag lärt mig, några exempel är att jag nu förstår mer om hur olika finansiella rapporter (kassaflöde, balans- och resultaträkningar) hänger ihop och insikt i innebörden av olika finansiella nyckeltal och vad de egentligen betyder. Måste dock erkänna att jag också fått en större förståelse för hur mycket jag fortfarande inte kan eller begriper mig på, men det är så det ska vara när man lär sig nya saker.

Du berättade att du såg fram emot studieresorna utomlands – har ni åkt iväg på någon sådan? Vad var dina intryck?


Vi har varit i Riga och det var en givande resa, inte minst för att vi i klassen fick möjlighet att lära känna varandra än mer. När det gäller den baltiska marknaden har jag erfarenhet från att arbeta tillsammans med kollegor från ICAs verksamhet Rimi Baltic, men efter resan har jag fått en djupare inblick i Lettlands finansiella situation samt de likheter och olikheter som finns jämfört med Sverige. Jag lärde mig också att ABBA fungerar även på lettiska karaokebarer men att inhemska artister är mer populära bland lokalbefolkningen, mer än så berättar jag inte om det! 😊

Se alla eMBA-program

Bästa tipsen för en MBA-stipendieansökan

Ansökan till MBA-stipendiet öppnar den 25:e mars. Därför undrar vi självklart, vad är dina bästa tips för en vinnande ansökan?

Jag la en del tid på min MBA-ansökan och det visade sig vara väl investerade timmar. En bra ansökan tycker jag är personlig och speglar den du är, samtidigt som den också ger en bra bild över dina ambitioner med MBA-utbildningen. Utifrån detta så är mina bästa tips för en vinnande MBA-ansökan att:

  1. Vara tydlig med varför just du vill gå MBA-utbildningen samt vad du vill åstadkomma. Vad skulle en MBA-utbildning innebära för dig som person men också på ett större plan?
  2. Tänka igenom och förklara hur du kommer att bidra under själva utbildningen. Vad kan du dela med dig av till övriga utifrån dina unika erfarenheter och kompetenser?  
  3. Såklart också berätta vem du är och vad du åstadkommit hittills. Glöm inte att beskriva vad du är mest stolt över, både privat och professionellt.    
  4. Visa att det är ett genomtänkt beslut att genomföra en MBA. Att det finns medvetenhet och beredskap för den insats som krävs samt att du har stöd från sin chef samt nära och kära.

Även om det bara gått några månader sedan jag började min MBA-utbildning så vet jag att det är ett val och en resa som jag aldrig kommer ångra. Så det är bara att ta tag i saken och skriva din ansökan!  

Läs mer om MBA-stipendiet

Första intrycket av utbildningen

Vad är ditt första intryck? 

Jag har just landat hemma efter en otroligt intensiv och spännande vecka! Vi är drygt 50 personer i klassen som består av 19 olika nationaliteter och ca 40% kvinnor (vilket är mycket högre andel än tidigare år).

Jag slogs redan första dagen av hur positiva och vänliga alla är. Det tog inte lång stund innan jag också insåg att detta är riktigt kloka och kunniga personer som jag har mycket att lära av. Det var verkligen ingen mjukstart utan tempot har varit högt och det är tydligt att det kommer krävas både tid, energi och tankekraft för att genomföra. Ett exempel på detta är den cirka halvmeter (!) höga trave av kurslitteratur som vi fått under veckan.   

Vad har ni fått göra? 

Under veckan har vi börjat nosa på ämnena affärsjuridik, ledarskap, hållbarhet samt företagsekonomi. Föreläsningar har varvats med case-diskussioner, grupparbeten, övningar och debatter. På kvällarna har vi käkat middag tillsammans och även hunnit med en bowlingrunda. Lite extra var att vi, liksom alla andra studenter på handelshögskolan i Stockholm, fick träffa rektorn för att skriva in oss. En lång tradition på skolan som min grupp förevigade med en gruppbild såklart.

Vad ser du fram emot nu? 

Det känns så bra att vi äntligen är igång, jag har sett fram emot det sedan tidigt i höstas. Det är så många delar som jag ser fram emot, just nu längtar jag efter första träffen med min professionella ledarcoach samt att göra första grupparbetet tillsammans. Jag ser såklart också fram emot resorna till Riga, Silicon Valley och Hongkong för att få perspektiv från andra delar av världen samt lära känna mina MBA-kompisar än bättre.

Vem är snyggast i klassen?  

Jag väljer att svara som vi under veckan lärt oss ofta är svaret inom affärsjuridik - ”It depends on the context” (det beror på omständigheterna).

 Läs vår stora MBA-guide


Annonser