Visa utbildning.se som: Mobil

För dig som vill jobba som maskinförare

Jobbet som maskinförare är varierat. Det finns många olika maskiner som kräver en maskinförarutbildning, men din arbetsplats, vilket material du hanterar och i vilka situationer du arbetar kan påverka vilken utbildning du behöver.

Din arbetsgivare har enligt lag ansvar för att anställda har dokumenterade och praktiska kunskaper i att framföra sitt fordon. Om du vill jobba som maskinförare behöver du alltså ha ett utbildningsintyg eller yrkesbevis, men vilken utbildning som krävs för det fordon du ska framföra kan variera. Det finns flera olika utbildare på området som vanligtvis har avtal med TYA (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd). TYA:s främsta arbete är att sträva efter säkra arbetsplatser där alla som jobbar har rätt kompetenser för att utföra sitt arbete på ett tryggt sätt. Maskinförarutbildningar finns för flera olika fordon, där några vanliga är:

 • Hjullastare
 • Grävmaskin / grävlastare
 • Lastbilsmonterad kran
 • Mobilkran
 • Väghyvel
 • Teleskoplastare
 • Betongpump

Hitta en maskinförarutbildning

Olika vägar till utbildning för maskinförare

Maskinförarutbildningar finns på flera olika områden. Du kan gå en utbildning redan på gymnasiet om du läser ett program eller en inriktning som tillåter det. Det finns även utbildningar på komvux. Är du redan yrkesverksam eller vill du utbilda dig för att kunna söka arbete? En del företag erbjuder arbetsplatsförlagd utbildning för den maskin du ska hantera. Hör med din arbetsgivare om du är osäker.

Det är inte alla maskintyper som kräver att du har gått en maskinförarutbildning. I vissa fall kan det räcka att du har ett truckkort. Enligt Arbetsmiljöverket räcker det med truckkort för ”självgående arbetsutrustning avsedd att med gaffelarmar eller andra lyftaggregat med liknande funktion, lyfta, sänka och bära gods inom ett begränsat område och huvudsakligen användas på plana och hårdgjorda underlag”. Truckkorten finns i fyra olika grupper: A, B, C och D – du kan läsa mer om dem här.

Så, vad lär du dig på en maskinförarutbildning?

Maskinerna som ingår i maskinförarutbildningarna är stora och avancerade. Vanligtvis utbildar du dig för en maskin i taget, men i vissa fall kan flera utbildningsintyg inkluderas i en och samma utbildning. Förutom att du lär dig att manövrera maskinen lär du dig viktiga delar som säkerhet och underhåll. En förare med rätt kunskaper jobbar mer effektivt och bidrar dessutom till att minska personskador inom yrkesområdet.

Vanligt innehåll i en utbildning:

 • Att utföra säkerhetskontroller av maskinen
 • Daglig tillsyn och underhåll
 • Uppbyggnad och arbetssätt
 • Övningskörning
 • Arbetsmiljölagen och trafiklagstiftning
 • Slutprov (i de kurser som erbjuder utbildningsintyg enligt TYA)

Hjullastarkörkort

Hjullastarutbildning är ett vanligt segment inom maskinförarutbildningar. Som hjullastarförare arbetar du ofta med att flytta grus, sand och jord på byggen. Du kan även arbeta med att lasta, bära och lossa gods. Precis som i alla maskinförarutbildningar är säkerhet och manövrering viktiga delar i utbildningen för hjullastare. Du lär dig dessutom att framföra fordonet på ett miljömedvetet och effektivt sätt. 

Ta hjullastarkörkort

På de flesta arbetsplatser krävs det att hjullastarföraren har slutfört en grundutbildning för hjullastare och erhållit ett så kallat utbildningsintyg från TYA eller Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN). Efter 30 månaders dokumenterad erfarenhet ska intyget bytas ut mot ett yrkesbevis hos BYN eller TYA. Om du har 30 månaders dokumenterad erfarenhet men inget utbildningsintyg kan du avlägga ett kompetensprov. Vid godkänt resultat får du ett yrkesbevis.

Informationen i den här guiden är en sammanfattning av Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnds information om maskinförarutbildning. För mer information kontakta utbildningsarrangören för den utbildning du är intresserad av eller läs mer på TYA.

Källor: tya.se och byn.se

Senast uppdaterad: 31 mar 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-11-17

YKB – vad, hur och varför?

Med en YKB-utbildning håller du dig på rätt sida av lagen när du kör person- och godstransporter. Här får du veta mer om yrkeskompetensbevis och vilken YKB-utbildning du bör ha.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Allt du behöver veta och utbildning inom Arbete på väg (APV)

För att öka säkerheten för alla som arbetar i trafiken har Trafikverket tagit fram kompetenskrav för Arbete på väg (APV). Här kan du läsa mer och hitta rätt utbildning inom APV!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Transport- och fordonsguiden

För dig som arbetar med transport och fordon är det viktigt att ha rätt utbildning för att arbeta säkert. Transport- och fordonsguiden består av fristående artiklar som berör utbildning och säkerhet inom bland annat Arbete på väg, truck och transport av farligt gods.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!