Vad är projektledning och vad gör en projektledare? 

Att arbeta i projekt är något de allra flesta har eller kommer att göra i arbetet. Men vad är projektledning, vad gör en projektledare och hur fungerar det egentligen?

Vad är projektledning?

Projektledning är precis som det låter – någon som leder ett projekt. Ett projekt kan vara stort som litet och fungerar att arbeta med inom många olika yrken, allt från kommunikation och IT till bygg och vård. Fördelarna med att arbeta i projektform är många. Du kan skräddarsy din projektgrupp med olika kompetenser som passar just ditt projekt. Men för att projektet ska bli framgångsrikt krävs det inte bara en grupp med olika kompetenser, det behövs en projektledare också.

Vad gör en projektledare?

Ja, vad gör man som en projektledare egentligen? En projektledare kan arbeta i många olika branscher – var helst det bedrivs projekt behövs en projektledare. Rollen kräver en bred kompetens och arbetsuppgifterna är många gånger spridda. Det är projektledarens uppgift att se till att projektet når sitt mål och håller sin budget. För att projektet ska kunna gå från idé till resultat behövs en bra och tydlig projektplan. Vem gör vad? När ska det göras? Hur ska projektet genomföras? Varför gör vi det? Är några frågor som kommer att behöva besvaras i din projektplan. Om du vill läsa mer om hur du på bästa sätt tar fram en projektplan kan du göra det här. 

Vill du utbilda dig till projektledare? Gå en projektledarutbildning!

Bra egenskaper för en projektledare

Men mer då? En projektledare måste vara en problemlösare, skicklig ledare och en fena på att planera. För att vara en bra projektledare behöver du bland annat egenskaper som:

  • Goda kunskaper i att kommunicera
  • Medveten om dina styrkor och svagheter
  • Förstå gruppen och olika personlighetstyper

Läs mer om vad som kännetecknar en bra projektledare här. 

Hur funkar det att arbeta i projektform?

Ett projekt är en process med start och ett slut, där du börjar med att sätta ihop projektgruppen och därefter leder teamet och i slutändan avvecklar gruppen. Projektet kräver god planering, bra resurser och en riskbedömning. För att ta projektet från idé till resultat kan det med fördel delas in i olika delar.

Ett projekts olika faser

  1. Idé - I idéfasen är det möjligt för beslutsfattarna att bedöma och prioritera projektidén.

  2. Förstudie - Syftet här är att analysera lönsamheten och förutsättningarna för projektet.

  3. Planering - Här väljer du projektmetoden och tar fram planen för hur målet ska uppnås.

  4. Genomförande - Projektet genomförs och projektledaren följer hela tiden upp aktiviteter och kostnader om något i planen skulle behöva revideras.

  5. Avslut - I den här fasen utvärderas arbetet, erfarenheterna tas upp och projektgruppen avvecklas.

  6. Effekt - I sista fasen säkerställs det att nyttorna verkställs och följs upp.


Vill du veta mer? Läs vår fullmatade guide där vi går igenom projektledarens roll, ansvar, möjligheter och utmaningar. Projektledarguiden är både för dig som drömmer om att arbeta som projektledare och för dig som redan har många års erfarenhet av yrket.

Ta mig till Projektledarguiden


Annonser