Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

5 saker du aldrig ska göra som projektledare

Vi har tagit fasta på de fem saker du aldrig bör göra som projektledare. Känner du någon som har lagt sig till med dessa vanor, eller är det till och med så att du själv känner dig träffad?

Vad gör en projektledare? Kortfattat är en projektledare den centrala rollen i ett projekt som kräver struktur och samarbetsförmåga. Exakt vad som ingår i rollen varierar något beroende på projekt, bransch och vad du och din projektgrupp kommit överens om. 

Vi har gjort en djupdykning i projektledaryrket för att kunna ge dig en träffsäker lista på de tabun som finns inom yrket. Vi har dessutom intervjuat ett antal projektledare som delat med sig av sina erfarenheter av vad de tycker är det värsta en projektledare kan göra. 

Vill du undvika fler vanliga misstag? Gå en projektledarutbildning och få reda på de vanligaste fallgroparna och nycklarna till framgång.

1. Att försöka lösa allt själv

Du kommer snabbt att inse att dagen inte har timmar nog om du försöker lösa projektets alla moment på egen hand. Som projektledare är det inte ditt ansvar att lösa alla problem som finns i projektet. Ditt jobb är att identifiera problemet och sedan delegera det till personen som kan lösa problemet. Ibland kommer det att vara du som sitter på rätt kunskap, men långt ifrån alltid. Om det alltid är du som löser problemen, då är det läge att se över projektgruppen och er projektplan.

2. Dålig kommunikation

Du är den centrala punkten i projektet men allt kan inte gå genom dig. Dålig kommunikation är ett av de vanligaste problemen inom projektledning. Det föder frustration och skapar misstro till projektet, vilket hindrar er från att samarbeta effektivt. Som projektledare är det ditt ansvar att hitta bra informationskanaler så att du och dina kollegor kan kommunicera. Händer det något nytt måste samtliga av projektets deltagare kunna informeras om förändringarna, snabbt och tydligt.

3. Bristande flexibilitet

Att inte kunna vara flexibel som projektledare kommer att göra dig svår att samarbeta med och det är motsatsen till att vara en projektledare. Ett projekt som går helt och hållet enligt er projektplan är sällsynt. Det kommer med största sannolikhet att ske förändringar av olika slag och det kommer att dyka upp komplikationer. Att anpassa sig efter nya förutsättningar i ett projekt och försöka hitta lösningar är det som skiljer den mediokra projektledaren från den fantastiska.

4. Otydlig projektplan

Det finns lika många sätt att skriva projektplaner som det finns projektledare. Hur du och dina kollegor kommer överens om en plan och vilken metod ni jobbar med är en fråga om preferens och projektets syfte. Men du behöver en tydlig plan för vad projektet går ut på, vilka delmål och mål ni har samt vad syftet är. Kan du inte definiera syftet och de olika steg som krävs för att projektet ska genomföras, finns en stor risk att ni kör fast eller drar iväg i fel riktning.

5. Att aldrig överge ett projekt

Ibland går det helt åt pipan och hur du väljer att hantera detta är kritiskt för hur skicklig du vill bli som projektledare. Förutsättningar förändras och tyvärr kan de förändras så pass mycket att ett projekt måste ställas in. Det krävs mod och en klok projektledare för att inse att ett projekt har misslyckats. Spara resurser och energi genom att ge upp i rätt tid.


Vill du veta mer? Läs vår fullmatade guide där vi går igenom projektledarens roll, ansvar, möjligheter och utmaningar. Projektledarguiden är både för dig som drömmer om att arbeta som projektledare och för dig som redan har många års erfarenhet av yrket.

Ta mig till Projektledarguiden

Senast uppdaterad: 07 maj 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-05-07

Hur sätter man ihop en effektiv projektgrupp?

Vad ska man tänka på när man sätter ihop en effektiv projektgrupp inför ett projekt? Vilken roll spelar personlighetstester? Hur förändras gruppen med tiden, och hur kan man mäta resultaten? Dessa, och flera andra frågor reder vi ut i denna artikel. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-07

Projektledarcertifiering – vilken ska du välja?

Vägen till att bli en certifierad projektledare behöver inte vara lång, men det är bäst att du vet vilken projektledarcertifiering du faktiskt behöver innan du ger dig ut och plockar diplom. Vi har sammanfattat de vanligaste certifieringarna inom projektledning.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-05

Projektledarguiden – Allt om projektledning

Intresserad av projektledning? Välkommen till vår fullmatade guide där vi dyker ner i ämnen som hur man skriver en projektplan, hur man sätter ihop ett effektivt projektteam och hur man egentligen följer upp ett projekt på bästa sätt.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!