Visa utbildning.se som: Mobil
Intervju med projektledare

Tre projektledare berättar om jobbet

Projektledning är ett ständigt högaktuellt yrke. Men det är en sak att drömma om att jobba som projektledare och att faktiskt göra karriär. Vi har pratat med tre skickliga projektledare som delar med sig av sina erfarenheter kring hur det är att jobba som projektledare.

 

För att kunna ge dig en nyanserad bild om projektledning har vi intervjuat erfarna projektledare och ställt frågor som: Hur fungerar vardagen som projektledare och vilka utmaningar finns?" 

Syftet med den här artikeln är att samla kunskaper kring projektledning som sitter lite djupare än den kunskap vi kan läsa oss till. Vissa erfarenheter måste man bara uppleva för att förstå på djupet, på samma gång som det är sunt att få erfarna projektledares olika perspektiv på deras expertområde.

Ett stort tack till intervjuernas deltagare som så frikostigt delat med sig av sina erfarenheter och tips.

 Är du själv sugen på att bli projektledare? Ett första steg är vanligtvis att gå en projektledarutbildning.

Tre projektledare berättar om jobbet

 

Marcus Petterson, projektledare SEB

projektledare

Marcus är en grundlig tänkare och en person som inte skyr svåra frågor. Han har en kandidatexamen i kommunikation och engelska från Södertörns högskola. I skrivande stund arbetar han för SEB inom finansvärlden, SEB står för Skandinaviska Enskilda Banken. Ett jobb han trivs bra med eftersom arbetet är socialt och kräver ett stort nätverk, något som han har med sig sedan tidigare erfarenheter som frilansare.

Främst jobbar Marcus med att ta fram olika marknadsidéer och att köra kampanjer för segmentet SEB-kort, som han är ansvarig för.

 

Marcus, vilka är dina största utmaningar som projektledare för SEB?

– Att hålla tidsplan och  möta de förväntningar som finns i projekten som jag har hand om. Ibland kan det vara svårt att hålla isär alla inblandade parter: kollegor, partners eller byråer som vi i vissa fall samarbetar med.

 

Vilka egenskaper behöver en bra projektledare ha, enligt dig?

– Jag tror att lite social kompetens kombinerat med noggrannhet och struktur är en god början.

– Att vara lyhörd och kunna kommunicera väl är också A och O för att lyckas i rollen som projektledare.

 

Till den som är nyfiken på rollen, varför ska man bli projektledare och har du några tips på hur man bär sig åt för att få en projektledartjänst?

– Jag skulle rekommendera alla som är intresserade av projektledning att börja successivt. Kan du redan i din befintliga roll ta på dig lite juniora projekt för att samla erfarenhet? Annars rekommenderar jag att aktivt söka dig mot roller som innehåller visst mått av projektledning.


Erik Appelberg, projektledare Educations media group

projektledare

Erik jobbar på Educations Media Group (EMG) där utbildning.se är en av affärsenheterna. Numera har han en central roll i företagets utvecklingsteam, men han har innan dess arbetat som kommunikationschef för två andra affärsenheter på EMG. Den främsta arbetsuppgiften är att se till att kollegorna har ett fastställt mål och att alla involverade har det i åtanke under hela projektets livstid.

Erik är en mycket social kille som med trygg hand har implementerat och lett flera av EMG:s största projekt. Han är också en härlig person och uppskattad kollega. Erik berättar att det roligaste med att jobba som projektledare är att vara i stormens öga och hjälpa alla avdelningar och kollegor att hitta en gemensam väg framåt.

 

Vilka egenskaper behöver du ha som projektledare på EMG?

– Du behöver tycka om att ha många olika kontaktpunkter, vara organiserad och ha en hyfsad prioriteringsförmåga. Sedan tror jag att det är viktigt att vara oblyg, våga ställa ”dumma” frågor och vara lite tjatig ibland. Det ligger i rollen för att få projekten framåt, annars är det lätt att det fastnar.

 

Vad är några av de värsta fel man kan göra som projektledare, enligt dig?

– Att tro att du ska kunna lösa allt själv. Om du försöker dig på det kommer du snabbt inse att det inte finns tillräckligt många timmar på dagen för att fixa allt på egen hand. Det är också viktigt att ha en tydlig fördelning av ansvar och arbetsuppgifter för att kunna ro projektet i hamn.

 

Vilka är dina största utmaningar som projektledare?

– Att vara så tydlig som möjligt mot alla parter hela tiden. Det är värt att lägga lite extra tid på instruktioner och planering när det väl kommer till kritan. Att ta genvägar är ofta lockande men leder sällan till att du får ett bättre slutresultat.
 
Cia Hedenström, projektledarkonsult inom mediebranschen

projektledare

Cia är en karismatisk och energirik person och jobbar som projektledare i mediebranschen. Hon har under en 25 årsperiod arbetat med projektledning till och från. Hon sitter på mycket erfarenhet från en eftertraktad bransch. 

I dagsläget arbetar hon som konsult inom flera olika områden såsom medieproduktion, TV, videoinnehåll, företagskommunikation och coachning för att nämna några.

 

Vilka egenskaper behöver man ha som projektledare inom mediebranschen?

– En organisatorisk förmåga samt förmågan att förstå sammanhangen i respektive projekt. Du behöver också vara en problemlösare av stora mått och du behöver ha det tredje ögat, det vill säga förmågan att kunna läsa mellan raderna och upptäcka problem innan de eskalerar.

Cia berättar också att ledarskapsförmåga och entusiasm är viktigt för att kunna ligga steget före. Att vara projektledare är som att ha väldigt många små jobb samlat i ett.

 

Till den som är nyfiken på rollen, hur går man tillväga för att arbeta som projektledare?

– Numera är det viktigt att du utbildar dig för att nå hela vägen fram till yrket. Det finns många fina utbildningar som ger dig grunderna du behöver för att kunna driva projekt framgångsrikt. Sedan är det bara en fråga om erfarenhet.

 

Vad är några av de värsta felen man kan göra som projektledare, enligt dig?

– Det är mycket vanligt att nya projektledare underskattar hur komplext ett projekt kan vara. Dålig kultur och felrekryteringar är också stora problem för ett projekt. Projektledaren är inte en ensam roll, gruppen behöver stötta varandra.

Hon berättar också att ett vanligt fel som du verkligen bör undvika är att blanda in kunden i problem som bara rör projektgruppen. Det är inte intressant för kunden att vissa av kollegorna inte kommer överens.


Vill du veta mer? Läs vår fullmatade guide där vi går igenom projektledarens roll, ansvar, möjligheter och utmaningar. Projektledarguiden är både för dig som drömmer om att arbeta som projektledare och för dig som redan har många års erfarenhet av yrket.

Ta mig till Projektledarguiden

Senast uppdaterad: 07 maj 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-05-07

Projektbudget – så räknar du hem ditt projekt

Hur sätter du en lyckad projektbudget? För att kunna avgöra om ett projekt kommer bli lönsamt och för att kunna jämföra mellan olika alternativ, måste du göra en kalkyl över projektets olika kostnader. Här ger vi dig koll på 7 viktiga steg som ingår i budgetplaneringen för ett projekt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-07

Bra böcker om projektledning – inspiration för projektledare

Vill du bli en ännu vassare projektledare? Här har vi samlat 5 böcker som kan inspirera och utveckla dig i din roll. Både för dig som nyligen klivit in i projektledarrollen och för dig som är erfaren projektledare.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-05

7 smarta tips för projektledare

Vi har skannat av himmel och jord för att samla stoff till sju smarta tips för hur du lyckas med dina projekt. Med dessa hoppas vi kunna ge dig bättre förutsättningar att hantera projekt i framtiden. 

Läs mer
Recensionspolicy

Vill du lämna en recension om en utbildning eller en arrangör på utbildning.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta en utbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!