Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Projektledning bok

Bra böcker om projektledning – inspiration för projektledare

Vill du bli en ännu vassare projektledare? Här har vi samlat 5 böcker som kan inspirera och utveckla dig i din roll. Både för dig som nyligen klivit in i projektledarrollen och för dig som är erfaren projektledare. Det finns en stor mängd litteratur inom området, men vi har försökt samla informativa och inspirerande böcker med olika inriktningar. De täcker allt ifrån hur du lyckas med projektkommunikationen till hur du kommer igång med agila metoder. Trevlig och inspirerande läsning!

Projektkommunikation: så får du den att fungera – Elisabeth Kamél

Det sägs att 80 procent av en projektledares tid läggs på kommunikation. Ändå är projektkommunikation ett relativt outforskat område. I sin bok delar Elisabeth Kamél med sig av sina kunskaper om projektkommunikation från sin långa erfarenhet som projektledare. Du får lära dig konkreta metoder för att kommunicera bättre i dina projekt och får ta del av Elisabeths personliga erfarenheter såväl som resultat från forskning. Boken tilldelades även priset “Årets projektledarbok” 2012 av föreningen Svenskt Projektforum.

Varför du ska läsa den här boken: Många projekt misslyckas på grund av brister i kommunikationen, den här boken hjälper dig undvika de vanligaste fallgroparna.

Projektledning – Bo Tonnquist

Bo Tonnquists bok om projektledning är en vanlig syn i klassrum runt om i Sverige. Det är en flitigt använd kursbok som går igenom projektledning i grunden. Boken ger en ingående genomgång av projektmetodiken och ledarskapsrollen i projekt. Boken har släppts i ett flertal upplagor och är en bra utgångspunkt för projektledare oavsett bransch och typ av projekt. 

Varför du ska läsa den här boken: I den här boken får du en grundlig genomgång av hela projektledningsområdet. Om du endast ska läsa en bok om projektledning är det här boken vi rekommenderar. 

projektledning bok

Lyckas med projekt – Louise Bergman

Boktiteln gör kanske att det låter som en vanlig kursbok. Men Louise Bergmans bok handlar inte om metoder och verktyg utan fokuserar på hur du bygger och hanterar relationer i ett projekt. Boken bygger på Louise långa erfarenhet som projektledare inom den offentliga sektorn men innehåller även en rad intervjuer med andra projektledare, chefer, politiker och forskare. Även om boken tar avstamp i offentlig verksamhet finns det många lärdomar att dra även för projektledare inom den privata sektorn. Boken tog hem priset som Årets projektledarbok 2018.

Varför du ska läsa den här boken: Är du intresserad av människor och vill lära dig mer om hur du hanterar sociala relationer i ett projekt är det här boken för dig.

Vill du utvecklas som projektledare? Här hittar du fördjupningskurser inom projektledning.

Agil projektledning – Tomas Gustavsson

Tomas Gustavsson är doktorand på Karlstads universitet och forskar om projektledning med fokus på agila metoder. Agil projektledning kommer från IT-världen och detsamma gäller för Tomas. I sin bok går han igenom den teoretiska grunden samt guidar dig genom den praktiska tillämpningen av de agila metoderna. Är du nyfiken på att komma igång med agil projektledning är det här boken för dig. Det agila tankesättet har letat sig in i flera branscher och är inte längre än nisch inom projektledning. I ett alltmer snabbrörligt samhälle finns det en stor chans att de mer flexibla agila metoderna kommer att vinna mark över traditionell projektledning.

Varför du ska läsa den här boken: Det här är boken för dig som blivit nyfiken på agil projektledning och vill lära dig mer om det agila tankesättet.

Psykologi för projektledare – Leif E Andersson

Ännu en “Årets projektledarbok”-vinnare. Leif Anderssons bok går in på djupet om hur du kan använda psykologiska verktyg som hjälpmedel för att ro dina projekt i hamn. Boken är fullsmockad av exempel som visar hur du får människor att fungera tillsammans och samarbeta på bättre sätt. Du får lära dig mer om hur du motiverar projektmedarbetare, hanterar konflikter och skapar en samsyn i projektet. En intressant bok som tittar på projektledning ur en annan synvinkel. 

Varför du ska läsa den här boken: En bok för dig som redan har läst en hel del böcker om projektledning och letar efter en ny infallsvinkel.  


Vill du veta mer? Läs vår fullmatade guide där vi går igenom projektledarens roll, ansvar, möjligheter och utmaningar. Projektledarguiden är både för dig som drömmer om att arbeta som projektledare och för dig som redan har många års erfarenhet av yrket.

Ta mig till Projektledarguiden

Senast uppdaterad: 07 maj 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-05-07

Projektledarcertifiering – vilken ska du välja?

Vägen till att bli en certifierad projektledare behöver inte vara lång, men det är bäst att du vet vilken projektledarcertifiering du faktiskt behöver innan du ger dig ut och plockar diplom. Vi har sammanfattat de vanligaste certifieringarna inom projektledning.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-07

Gantt-schema – allt du behöver veta

Ett Gantt-schema är ett populärt sätt att visualisera tidslinjen i ett projekt. I Gantt-schemat är projektets olika aktiviteter utfördelade på en tidsaxel så att du enkelt kan få en överblick över hela projektets livslängd.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-05

7 smarta tips för projektledare

Vi har skannat av himmel och jord för att samla stoff till sju smarta tips för hur du lyckas med dina projekt. Med dessa hoppas vi kunna ge dig bättre förutsättningar att hantera projekt i framtiden. 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!