Visa utbildning.se som: Mobil

Listan med hetaste kompetenserna för sjuksköterskor

PRESSMEDDELANDE 2015-06-26

utbildning.se har granskat över 400 aktuella jobbannonser för sjuksköterskor för att kartlägga vilka kompetenser som efterfrågas på arbetsmarknaden just nu. Söker du jobb som sjuksköterska är främsta kravet att du har legitimation. Erfarenhet och god samarbetsförmåga är även viktigt. Här är listan på den 20 mest efterfrågade kompetenserna för dig som söker jobb som sjuksköterska.

Jobbannonserna har granskats systematiskt och har innefattat jobbannonser från hela Sverige och med inriktningarna; allmänsjuksköterskor, distriktsjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnsjuksköterskor och operationssjuksköterskor. Jobbannonserna har varit jobb både inom offentlig sektor och privat sektor.

Legitimation och tidigare erfarenhet är de mest efterfrågade kompetenserna som båda omnämns i 70 procent av annonserna. Legitimation kan vara en grundförutsättning för anställning även i de andra 30 procent av tjänsterna även om det inte är angett, ofta uttrycks det i resterande annonser som att man ska “vara sjuksköterska”.

I hälften av jobbannonserna betonas god samarbetsförmåga och i sex procent av annonserna definieras detta som att sjuksköterskan ska ha god förmåga att arbeta i team. Likväl som god samarbetsförmåga är det även viktigt att kunna arbeta självständigt. Även vidareutbildning är viktigt för många tjänster.

I 18 procent av jobbannonserna efterfrågas körkort. Tittar man enbart på de jobbannonser som rör arbeten som distriktsjuksköterskor har dessa en högre efterfrågan på körkort som för dem är 32 procent.

Kravet på att kunna administrativa program är få. I ingen av de över 400 jobbannonserna efterfrågar man kompetenser inom MS Office, däremot omnämns i fem procent av jobbannonserna kunskap i någon typ av dokumentationsprogram eller journalsystem.

Topp-20-listan

Nedan har du listan över de 20 mest efterfrågade kompetenserna. Dessa kan vara bra att lägga på minnet om du vill gå vidare i din karriär och ska fila på en jobbansökan. I 40 procent av jobbannonserna poängterar man dock att den personliga lämpligheten är viktig vid tillsättning av tjänsten. Hur attraktiv är du som sjuksköterska på arbetsmarknaden?

Mest efterfrågade kompetenserna

Antal annonser kompetensen omnämns i

Alternativa benämningar i annonserna*

1

Legitimerad sjuksköterska

70 %

2

Tidigare erfarenhet

70 %

3

God samarbetsförmåga

49 %

Förmåga att arbeta i team

4

Kunna arbeta självständigt

36 %

5

Ha någon form av vidareutbildning

33 %

Specialistutbildning, kompletteringsutbildning

6

Ett positivt förhållningssätt

25 %

7

Engagerad

24 %

8

Flexibel

21 %

9

Ha körkort

18 %

10

Kunna god svenska

15 %

Definieras ibland som lägst C1 enligt Europarådets nivåskala.

11

Vara trygg i sin yrkesroll

14 %

12

Ha patienten i fokus

13 %

13

God servicekänsla

12 %

14

Kunna prioritera

9 %

15

Noggrann

7 %

17

Handledarförmåga

5 %

Kunna handleda

18

Kunna någon typ av dokumentationsprogram eller journalsystem.

5 %

VAS, Melior, PASiS och Våps

19

Stresstålig

4 %

20

Strukturerad

4 %

*Då samma eller liknande kompetenser kan skrivas på olika sätt i jobbannonserna har vi tittat på olika sätt att benämna dem och lagt ihop dessa till en och samma kompetens. I högerspalten redovisar vi några olika benämningar som vi har tagit hänsyn till. Totalt har 421 jobbannonser granskats.

Om utbildning.se

utbildning.se är Sveriges största söktjänst för kompetensutveckling för yrkesverksamma. Tusentals internetanvändare som letar efter utbildningar och kurser besöker dagligen utbildning.se, där de kan söka bland närmare 8.000 utbildningar från 300 utbildningsarrangörer.

Genom intresseanmälningar, analysverktyg och andra funktioner på utbildning.se samlas information om användarna och vad de efterfrågar. Vi på utbildning.se producerar inte utbildningar själva, men har tillgång till information om branschens utbud. utbildning.se gör även regelbundet olika undersökningar via frågeformulär rörande kompetensutveckling. Läs mer om utbildning.se.

Frågor?

Vid frågor kontakta kommunikationschef Mia Wahlberg på: mia.wahlberg@utbildning.se  


Senast uppdaterad: 26 jun 2015

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!