Visa utbildning.se som: Mobil

Topp 20: Hetaste kompetenserna för säljare

PRESSMEDDELANDE 2015-06-23

utbildning.se har granskat 400 aktuella jobbannonser för säljare/account managers för att kartlägga vilka kompetenser som efterfrågas på arbetsmarknaden just nu. Söker du jobb som säljare är det bra att ha jobbat som det innan, då tidigare erfarenhet är önskvärt. Dessutom är det bra att ha drivkraft och vara självgående.

Jobbannonserna har granskats systematiskt och har innefattat annonser för Account Managers och Key Account Managers.

Nedan har du listan över de 20 mest efterfrågade kompetenserna för säljare. Dessa kan vara bra att lägga på minnet om du funderar på att utvecklas i ditt yrke som säljare eller ska fila på en jobbansökan. Efterfrågan på “ekonomisk förståelse” som omnämns i 13 procent av annonserna är ofta kopplat till att du ska ha budgetansvar. Några arbetsgivare poängterar att den personliga lämpligheten är en viktig faktor vid rekryteringen.

Efterfrågan på språkkunskaper

Det är viktigt att behärska svenska i tal och skrift som säljare ‑ vilket påpekas i 40 procent av jobbannonserna, därefter kommer önskemål på engelska som omnämns i 33 procent av dem. Generellt är önskemålet på flerspråkiga säljare lågt, även om vi hittar efterfrågan på ytterligare språkkunskaper i vissa av jobbannonserna. Här är några fler språkkunskaper som kan vara bra att ha på meritförteckningen, men dock med så låg efterfrågan att de inte platsar in på topp-20-listan; tyska (3 %) danska (2 %), norska (2 %), spanska (1 %), ryska (1 %), finska (1 %) och etniska (1 %).

Topplistan

Här är listan med de mest efterfrågade kompetenserna för säljare. Har du det som krävs för att matcha arbetsmarknadens förväntningar på dig som säljare?

Mest efterfrågade

kompetenserna

Andel annonser där ordet nämns

1

Tidigare erfarenhet

77 %

2

Ha drivkraft

40 %

3

Behärska svenska i tal och skrift

40 %

4

Självgående

39 %

5

Engelska

33 %

6

Resultat- och målinriktad

35 %

7

Strukturerad

22 %

8

Positiv

15 %

9

Social kompetens

14 %

10

Ekonomisk förståelse

13 %

11

Långsiktighet i arbetet

11 %

12

Ansvarsfull

8 %

13

Ambitiös

8 %

14

Uthållig

8 %

15

Tävlingsinriktad

8 %

16

Utbildning på högskola/universitet eller annan eftergymnasial utbildning

7 %

17

Affärsmässig

7 %

18

Prestigelös

7 %

19

Relations- och samarbetsorienterad

7 %

20

Flexibel

5 %

*Då samma eller liknande kompetenser kan skrivas på olika sätt i jobbannonserna har vi tittat på olika sätt att benämna dem och lagt ihop dessa. Exempelvis har att vara “självgående” och “arbeta självständigt” slagits ihop till en och samma kompetens i listan.

Om utbildning.se

utbildning.se är Sveriges största söktjänst för kompetensutveckling för yrkesverksamma. Tusentals internetanvändare som letar efter utbildningar och kurser besöker dagligen utbildning.se, där de kan söka bland närmare 8.000 utbildningar från 300 utbildningsarrangörer.

Genom intresseanmälningar, analysverktyg och andra funktioner på utbildning.se samlas information om användarna och vad de efterfrågar. Vi på utbildning.se producerar inte utbildningar själva, men har tillgång till information om branschens utbud. utbildning.se gör även regelbundet olika undersökningar via frågeformulär rörande kompetensutveckling. Läs mer om utbildning.se här.

Tips på utbildningar för säljare

Här hittar du utbildningar för dig som jobbar som säljare eller är sugen på en karriär inom försäljning.

Frågor?

Vid frågor kontakta kommunikationschef Mia Wahlberg på mia.wahlberg@utbildning.se

Senast uppdaterad: 04 jan 2019

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!