Visa utbildning.se som: Mobil

Kursrecensioner hos utbildning.se blir till stöd för Mary's Library

Marys library i Kenya får stöd av utbildning.se

Invånarna i Homa Bay i Kenya har tillgång till utbildning via Mary´s Library

utbildning.se tillhör FindCourses Global som har samarbetat med och stöttat Mary´s Library sedan början av 2012. Stödet har exempelvis gått till att köpa in datorer, installera internetuppkoppling, anställa en handledare och flytta till större lokaler.

Samarbetet med Marys Library är en del av vårt mål att hjälpa människor att få tillgång till utbildning och främja utveckling. Vi vill fortsatt kommande år hjälpa Mary’s Library att växa och nå ut till ännu fler människor.

Mary´s Library är regionens enda stabila källa till internet och kommunens enda allmänna bibliotek. Med biblioteket vill vi göra internet mer tillgängligt för lokalbefolkningen, så att även de fattigaste invånarna ska kunna ta dela av uppkopplingen. Internettillgången har lett till förbättringar i det lokala samhället eftersom det genererar tillväxt. Biblioteket anses vara en plats med framåtanda.

Mary Ojijo Homa Bay

Mary Ojijo är den enda och första bibliotekarien i Homa Bay. Hon är över 50 år och tar hand om totalt 25 barn, barnbarn, adoptivbarn och adoptivbarnbarn. På morgonen säljer hon vatten och därefter tar hon hand om biblioteket samt har en butik som säljer sädesslag och nötter. När biblioteket grundades så började det som ett ”hål i väggen” i Marys butik där medlemmarna kunde låna böcker. Mary är fortfarande aktiv i biblioteket.

Skriv en recension och bidra till stödet

Kursanvändarna på utbildning.se bidrar till stödet till Mary’s Library genom att recensera kursutbudet och fylla i uppföljningsformuläret. För varje svar/recension som kommer in görs en donation till biblioteket, allt för att underlätta för invånarna Homa Bay i Kenya.

Historien om Mary´s Library

Mary´s Library startades i oktober 2005. När biblioteket öppnades gjordes det som en liten del av Marys butik. Det var endast cirka 1,5 x 1,5 meter och medlemmarna lånade böcker genom en lucka i väggen.  2007 hade man samlat in mer pengar och man kunde utvidga biblioteket och köpa in möbler och en kopiator. 2012 börjar FindCourses Global att samarbeta med och stödja Mary’s Library. Under 2013 lyckades biblioteket fördubbla sitt medlemsantal genom hårt arbete och tillgång till nya lokaler.

Idag har biblioteket möjlighet att hjälpa över 4000 medlemmar. Biblioteket är öppet för allmänheten men det finns vissa regler som skiljer sig från hur ett bibliotek fungerar i Sverige. För att registrera sig som medlem betalar man en medlemsavgift, och den justeras beroende på om det är en skolelev eller vuxen. Föräldralösa barn har tillgång till biblioteket utan kostnad. All vinst går till att köpa nya böcker. Biblioteket stöds av Homa Bays kommun som har lovat att hålla det fritt från kommunala avgifter.

Homa Bay

Homa Bay ligger i västra Kenya vid Victoriasjön. Kommunen har ungefär 60 000 invånare och beskrivs som en plats för sammakomst för delar av den afrikanska kontinenten. Det är rätt dåliga vägar till Homa Bay, och från Nairobi tar det därför cirka sju timmar med bil.

Text: Mia Wahlberg
Publicerat: 2015-02-11

Senast uppdaterad: 11 feb 2015

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!