Visa utbildning.se som: Mobil

Kvinnliga chefer ger de anställda mer kompetensutveckling

Anställda med kvinnlig chef får mer kompetensutveckling

Har du en kvinnlig chef? Då är chanserna att du får kompetensutveckling via jobbet större. Enligt en undersökning av utbildning.se förser kvinnliga chefer sina anställda med individanpassad och organisationsövergripande kompetensutveckling oftare än vad manliga chefer gör.


Undersökningen som genomfördes bland 179 svenska chefer visar på en stor skillnad i hur mycket kompetensutveckling manliga respektive kvinnliga chefer ger till sina anställda. 29 procent av de kvinnliga cheferna bistår sina anställda med individanpassad kompetensutveckling tre gånger per år eller mer. Detta medan endast 9 procent av de manliga cheferna låter sin personal få individanpassad kompetensutveckling tre gånger per år eller mer.

Även vad gäller yrkes- eller organisationsövergripande kompetensutveckling i form av gemensamma utbildningsdagar och konferenser skiljer sig de manliga och kvinnliga cheferna åt. 24 procent av de kvinnliga cheferna och 14 procent av de manliga cheferna uppger att de anställda får yrkes- eller organisationsövergripande kompetensutveckling mer än tre gånger per år.

– Alla individer har ett behov av att utvecklas och se att det finns möjligheter till att göra karriär, menar Anita Furö, verksamhetschef på Onkologi Thoraxdivisionen vid Karolinska Universitetssjukhuset. Varför kvinnor ger mer kompetensutveckling kan jag egentligen bara spekulera i, men att den anställde tror att det inte går att komma längre är förödande och leder till högre personalomsättning. Jag tror att känslan av att veta att det inom organisationen finns möjligheter att klättra och utvecklas är ännu viktigare än exempelvis lönen.

Om undersökningen

Den kvalitativa enkätundersökningen genomfördes av utbildning.se under hösten 2015. Resultatet baseras på svaren från sammanlagt 179 högt uppsatta svenska chefer. Syftet med undersökningen var att kartlägga hur chefer ser på den egna och medarbetarnas kompetensutveckling.

Frågor?

Har du frågor eller vill ta del av statistik kring utbildning och kompetensutveckling – kontakta kommunikationschef Nina Rimmerfeldt på nina.rimmerfeldt@utbildning.se

Om utbildning.se

utbildning.se är Sveriges största söktjänst för kompetensutveckling för yrkesverksamma. Tusentals internetanvändare som söker vidareutbildning besöker vår webbplats varje dag där de kan söka bland närmare 8.000 utbildningar från 300 utbildningsarrangörer. Vi samlar kontinuerligt in statistik kring utbildning och kompetensutveckling som vi regelbundet förmedlar i pressmeddelanden och rapporter. Genom intresseanmälningar, analysverktyg och andra funktioner på utbildning.se får vi information om användarna och vad de efterfrågar.

Sugen på mer statistik?

Årligen sammanställer vi en omfattande rapport kallad Utbildningsbarometern som baseras på statistik från över 800.000 personer. Senaste Utbildningsbarometern lanserades den 4 februari 2016. Ladda ner Utbildningsbarometern 2015 här

Senast uppdaterad: 07 mar 2016

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!