Visa utbildning.se som: Mobil

Missa inte Upskill & Reskill den 25 januari 2023 – ett digitalt och kostnadsfritt event! Anmäl dig idag 

Heta kompetenser programmerare

Topp 20: hetaste kompetenserna för programmerare 2022

Vill du ta reda på vilka kompetenser som egentligen är mest eftertraktade för en programmerare? Då har du kommit rätt. I den här artikeln har vi tagit fram heta kompetenser för programmerare 2022! I analysen har vi finkammat över 7 000 jobbannonser och sammanställt vilka kompetenser som arbetsmarknaden efterfrågar just nu. Spana in topplistan och se efter om du har vad som krävs för att en dag arbeta som programmerare!

I årets undersökning har totalt 7 803 jobbannonser för programmerare analyserats och den allra hetaste kompetensen visar sig vara examen (eller utbildning) (24.3%). På andra plats i undersökningen hittar vi kompetensen driven (23,7%). Driven är en kompetens som hamnade högt på förra årets undersökning men som vi nu kan se har klättrat upp en placering.Även nyfikenhet och kunskaper inom programmeringsspråken Java och Python hamnar i topp fem på årets lista.

Alla topp 20 kompetenser listar vi nedan! 

Topplista – 20 hetaste kompetenserna för programmerare 2022

1. Examen 24.3%
2. Driven 23.7%
3. Java 16.3%
4. Nyfiken 16.2%
5. Python 15.3%
6. SQL 12.8%
7. Social 11.8%
8. Javascript 11.40%
9. Pedagogisk 11.20%
10. Samarbetsvillig  11.0%
11. Flexibel 10.5%
12. C++ 10.3%
13. C# 10.3%
14. Agil 9.0%
15. Självsäker 8.4%
16. Självständig 8.3%
17. C 7.3%
18. Positiv 7.0%
19. Kreativ 7.0%
20. Ansvarsfull 7.0%

Hur förändras kompetenser över tid? 

Vi har genomfört den här typen av undersökningar specifikt för programmerare vid flera tillfällen. 

Undersökningar innan 2021 tog inte fasta på programmeringsspråken utan fokuserade istället på de personliga kompetenserna. Men en stadig trend är att examen är en kompetens som nästan alltid ligger i toppen. I undersökningen från 2018 hamnade examen på en andraplats och i förra årets undersökning kom examen på plats sex.

När vi i de senaste undersökningarna inkluderatprogrammeringsspråk har vi kunnat se vilka som efterfrågas mest.Python, C++, C#, JavaScript och SQL är alla med på topplistan både i årets och förra årets undersökning. När det kommer till de personliga kompetenserna kan vi se att liknande kompetenser återkommer i flera undersökningar. Samarbetsvillig, flexibel, positiv, självständig och driven är enligt vår analys de egenskaper som är mest eftertraktade på arbetsmarknaden för programmerare. 

Arbetsmarknad, lön och utbildning för programmerare

Som utbildad programmerare kommer du sannolikt ha många olika arbetsgivare att välja mellan. Yrket anses inte ha någon större konkurrens – efterfrågan är större än utbudet av kvalificerad arbetskraft. I en digitaliserad tillvaro kommer programmerare spela en stor roll och detta speglar arbetsmarknaden. Medellönen för en programmerare ligger på 46 500 kr men lönen kan alltid skilja sig beroende på hur mycket kompetens och erfarenhet du har samt var i landet du arbetar. 

Kikar du på årets undersökning och känner att ditt CV saknar något? Eller vill du kanske fördjupa dina kunskaper inom programmering? På utbildning.se kan du jämföra utbildning på området och se till att du är en attraktiv spelare på arbetsmarknaden. 

Utbildningar inom: 

  • Programmering
  • Java
  • Python
  • SQL
  • JavaScript
  • C++
  • C#

Fler heta kompetenser

Vi genomför flera undersökningar för heta kompetenser på utbildning.se varje år. Det är inte bara inom programmering vi kartlägger de hetaste kompetenserna utan du hittar även undersökningar för bland annat försäljning, ingenjörer, chefer och kommunikatörer.

Till heta kompetenser

Vi på utbildning.se älskar kompetensutveckling och vill vara det självklara valet när du ska hitta rätt utbildning. Om du har några frågor är du välkommen att höra av dig till oss på info@utbildning.se.

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB

Senast uppdaterad: 11 nov 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Topp 20: Hetaste kompetenser för utvecklare 2018

Med utbildning.se:s heta kompetenser tar vi återigen krafttag om arbetsmarknadens hetaste kompetenser. Nu har lotten fallit på systemutvecklare. Målet med vår undersökning är att kartlägga de mest önskvärda egenskaperna i arbetsgivarnas aktuella annonser. I 2018 års undersökning granskade ca 2 400 annonser.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-03

Topp 20: hetaste kompetenserna för utvecklare 2019

Vi har rotat oss igenom närmare 2 000 annonser för utvecklare och programmerare. Detta gör vi för att kartlägga de hetaste kompetenserna för utvecklare 2019. Det har hänt en hel del i årets lista jämfört med 2018, delvis på grund av att vi förfinat våra parametrar men också för att rollen som utvecklare verkar gradvis förändras.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-08-30

De hetaste datorkunskaperna 2018

I samband med vår årliga kartläggning av de hetaste kompetenserna för systemutvecklare passar vi även på att plocka fram de hetaste programvarukunskaperna för 2018! Vi granskade drygt 3 500 annonser inom IT och systemutveckling. Resultatet är de mest efterfrågade programvarukunskaperna 2018.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!