Visa utbildning.se som: Mobil

Topp 20: hetaste kompetenserna för marknadsförare 2021

Vilka är de mest efterfrågade kompetenserna för marknadsförare just nu? utbildning.se har ännu en gång granskat jobbannonser för att få fram vad arbetsgivare anser är de viktigaste färdigheterna. 500 jobbannonser har kokats ner till 20 heta kompetenser.

Det har gått nästan ett år sedan utbildning.se presenterade listan över 2020:s mest eftertraktade kompetenser för marknadsförare. Nu är det dags igen. Vi har granskat aktuella platsannonser på Arbetsförmedlingen för att kunna presentera kompetenserna som är eftertraktade på arbetsmarknaden just nu.

Topp 20 hetaste kompetenserna för marknadsförare 2021

 1. Social
 2. Driven
 3. Nyfiken
 4. Självständig
 5. Strukturerad
 6. Flexibel
 7. Resultatinriktad
 8. Positiv
 9. Strategisk
 10. Pedagogisk
 11. Självsäker
 12. Ansvarsfull
 13. Budgetansvar
 14. Inspirerande
 15. Inbound marketing
 16. Illustrator
 17. Orädd
 18. InDesign
 19. Servicekänsla
 20. Lojal

Nu och då

På förra årets lista hittade vi flera kompetenser som vittnade om att den digitala marknadsföringen på allvar tagit plats på arbetsgivarnas önskelistor. Då efterfrågades kompetenser inom SEO, sociala medier och marketing automation. I år har flera av dessa förvånande nog fallit bort. Vi vill inte dra slutsatsen att dessa kompetenser är mindre viktiga för det. Men kanske premieras andra, mjukare värden, framför dem. Resultatinriktad som är ny på listan samt flexibel och strategisk som klättrar några platser upp är alla kompetenser som är viktiga för att arbeta framgångsrikt med de kompetenser som fallit bort.

Marknadsföringsyrken ingår i en mycket varierad yrkeskategori vilket kan vara en förklaring till att listan förändrats mycket från föregående år. Vi kan se att både nyfiken och självständig är två kompetenser som puttats upp på listan. Bland nykomlingarna hittar vi även kompetenser som ansvarsfull, självsäker, inspirerande och orädd. Flera kompetenser som kanske blir allt viktigare i en föränderlig bransch?  

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Snittlönen för marknadsförare ligger på 47 400 kr enligt SCB:s lönestatistik från 2020. Lön baseras på flera parametrar som bland annat bransch, utbildning, erfarenhet och spetskompetens. Inom det närmsta året bedömer Arbetsförmedlingen att det kommer råda konkurrens om jobben, men på fem års sikt ser möjligheterna till jobb bättre ut då konkurrensen bedöms vara lägre då.

Då marknadsföring är ett konkurrenskraftigt område är det viktigt att ha de färdigheter som kommer att skilja dig från mängden. För att hålla dina kunskaper uppdaterade kan du vidareutbilda dig med yrkesutbildningar. Är du ny på arbetsmarknaden är praktik ett bra sätt att få in en fot på arbetsmarknaden.

Om heta kompetenser

Heta kompetenser är en årlig undersökning som genomförs av utbildning.se. I år har vi gått igenom 501 jobbannonser på Arbetsförmedlingen med målet att kartlägga de mest eftersökta kompetenserna för marknadsförare 2021. utbildning.se finns till för att ge dig bästa möjliga verktyg i din karriär och kompetensutveckling. Har du några frågor kan du vända dig till info@utbildning.se.

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB

Senast uppdaterad: 14 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-11-30

Topp 20: hetaste kompetenserna för marknadsförare 2018

Marknadsförare förespråkas! Under oktober har utbildning.se granskat 444 jobbannonser för att ge dig de mest eftertraktade egenskaperna för marknadsförare 2018. Ingen kompetens oavsett yrkeskategori tycks vara så viktig som att vara driven på den svenska arbetsmarknaden. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-05

Heta kompetenser: Marknadsförare 2019

Det har blivit marknadsförarnas tur i vår löpande undersökningsserie: Heta kompetenser. Vi gick igenom nästan 700 annonser för marknadsförare för att kunna kartlägga arbetsgivarnas mest önskade kvalifikationer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-04

Topp 20: Hetaste kompetenserna för marknadsförare 2017

utbildning.se har granskat drygt 400 platsannonser inom marknadsföring och PR.Resultatet är dem hetaste kompetenserna som arbetsgivarna eftertraktar just nu.I år toppas listen av: driftighet, social kompetens och kunnighet i sociala medier.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!