Visa utbildning.se som: Mobil
Heta kompetenser kommunikatörer 2019

Topp 20: hetaste kompetenserna för kommunikatörer 2019

Vi kör så den potentiella snön ryker! Två undersökningar återstår av detta årtionde och vi tänker inte sänka farten förrän vi är i mål. Vi är kommunikatörer som granskat 180 annonser för kommunikatörer. Nu kör vi!

2019 var ett bra år för heta kompetenser, men vi har fortfarande en undersökning kvar efter denna. Vi tog oss igenom 180 annonser med kommunikatörer, informatörer och PR-människor för att ge dig årets färskaste kompetenser.

Topp fem består av: Examen, driven, kreativ, samarbetsvillig och nyfiken, vilket inte är en särskilt förvånande topp fem, men det har ändå lyckats hända lite till årets upplaga. Speciellt förvånande är kanske att sociala medier, förra årets femte plats, trillar av listan helt och hållet. Men mer om detta i en senare del av undersökningen.

 

Topp 20 hetaste kompetenserna för kommunikatörer 2019

 

1. Examen  60,6 % 
2. Driven  35,6 %
3. Kreativ  34,4 %
4. Samarbetsvillig   26,7 %
5. Nyfiken  26,1 %
6. Flexibel  25,0 %
7. Photoshop  24,4 %
8. Social  23,3 %
9. Pedagogisk   22,2 %
10. Problemlösare  21,1 %
11. Självständig  20,0 %
12. Strategisk  20,0 %
13. Strukturerad  20,0 %
14. Initiativtagande   17,2 %
15. Positiv  16,7 %
16. Lyhörd  15,0 %
17. Inspirerande  14,4 %
18. Detaljmedveten  13,3 %
19. Självsäker  12,8 %
20. Ansvarsfull  11,7 %

 

Nu och då

Internet, precis som arbetsmarknaden, är knappast en statisk plats. Det händer mycket under ett år och alla förändringar som skett på listan behöver inte vara lika drastiska som de kanske verkar, men låt oss kika på de mest uppseendeväckande förändringarna.

Vad hände med sociala medier som 2018 var på plats fem och nu inte ens längre finns med på listan? Förutom det som nämnts tidigare, kan det handla om trender i hur arbetsgivarna skriver annonserna. Det som är hett ett år behöver inte vara det ett annat.

Vissa kompetenser som ”att vara en god skribent” faller bort från 2018, men det ska sägas att kompetensen hade tagit sig in om vi gjort en topplista på de 25 mest eftersökta kompetenserna. Kärnan av kompetenserna verkar trots allt vara kvar och när urvalet är så förhållandevis litet gentemot andra yrken vi granskar, kan väldigt små förändringar få stora effekter.

 

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Som alltid beror snittlön på flera faktorer: din erfarenhet, var du jobbar, vilket land du jobbar i, vilka avtal som finns på företaget, din utbildningsnivå etc. För en kommunikatör med några års erfarenhet och utbildning ligger snittlönen på 38 000-40 000. Men om du tjänar lite under det ska du inte känna dig allt för missnöjd, det är främst de som jobbat länge i branschen som drar upp snittlönen.

Konkurrensen om jobben är i relativt god balans just nu. Hårdast är den i Skåne där antal jobb per kommunikatör är färre än i övriga landet. Stockholm har många jobb men också absolut störst antal kommunikatörer.

Vägen till yrket går genom universitet eller yrkeshögskola, med vissa privata alternativ. För att sticka ut från mängden kommunikatörer rekommenderar vi att du specialiserar dig lite. Bli UX-designer istället för bara kommunikatör eller plocka på dig extra kurser i video under din studietid.

Praktik eller extrajobb under studietiden kan vara skillnaden mellan dig och dina konkurrenter. Intressant faktum, nästan hela redaktionen på utbildning.se startade som praktikanter.

 

Heta kompetenser

November är snart slut och den sista månaden för tiotalet börjar nå sin kulm. Vi granskade i slutet av november 180 annonser för kommunikatörer. Vårt mål, entydigt, att ge dig de hetaste kompetenserna för kommunikatörer 2019.

Tidigare i år har vi kikat på lärare, försäljare och chefer för att nämna några yrkesgrupper. Kvar för i år är endast ingenjörer, en undersökning som vi kommer släppa till mitten av december.

Frågor

Vi är lyktan i vintermörkret, din fyr på kunskap och kompetensutveckling. Vill du ta din karriär framåt? Då är du på rätt ställe. Vi jobbar aktivt med att våra undersökningar samt redaktionella innehåll ska möta förväntningar och hålla en lättsmält, härlig standard. Vill du veta mer om oss och våra undersökningar, rikta då vänligen dessa till info@utbildning.se.

 

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB

Senast uppdaterad: 04 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Vad är BAS-P / BAS-U och vilken utbildning behöver du?

BAS-P / BAS-U står för ”byggarbetsmiljösamordnare” och är två olika arbetsmiljöuppdrag som någon måste ansvara för på en byggarbetsplats. P står för planeringsfasen och U för utförandefasen. Båda är ett krav enligt svensk lag vid planering och upprättning av byggprojekt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-04

Topp 20: Hetaste kompetenser för utvecklare

Med utbildning.se:s heta kompetenser tar vi återigen krafttag om arbetsmarknadens hetaste kompetenser. Nu har lotten fallit på systemutvecklare. Målet med vår undersökning är att kartlägga de mest önskvärda egenskaperna i arbetsgivarnas aktuella annonser. I 2018 års undersökning granskade ca 2 400 annonser.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-19

LinkedIn tips – öka dina möjligheter att få jobb

Letar du efter ett nytt jobb eller vill du bara vara aktiv på sociala medier? Då är LinkedIn ett värdefullt verktyg. Vi ger dig tips på hur du optimerar din LinkedIn-profil för att lättare bli upptäckt av potentiella arbetsgivare och rekryterare.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!