Topp 15: hetaste kompetenserna för jurister 2020

Jurister, se hit! Vi på utbildning.se har än en gång gjort en djupdykning bland platsannonser för jurister för att hitta de mest attraktiva kompetenserna på arbetsmarknaden just nu. Klicka här för att få inblick i årets 15 hetaste kompetenser hos jurister!

Jurister, se hit! Vi på utbildning.se har än en gång gjort en djupdykning bland platsannonser för jurister för att hitta de mest attraktiva kompetenserna på arbetsmarknaden just nu. Se nedan för att få inblick i årets 15 hetaste kompetenser för jurister!

Söker du jobb inom juristbranschen? Eller är du kanske blivande jurist? Då har du hittat rätt! Denna gång har vi granskat 136 platsannonser för jurister, advokater, domare och åklagare med målet att ta fram de 15 mest eftertraktade karaktärsdragen bland arbetsgivarna. 

Även om de flesta kompetenser på listan har stannat kvar sedan förra årets undersökning kan vi se en hel del förändringar. Driven, som var förra årets mest populära egenskap, har glidit ned på en tredjeplats. Förstaplatsen övertas istället av samarbetsförmåga, som med sina 27,5 procent klättrar tre placeringar jämfört med förra året. På en stadig andraplats hittar vi juristexamen som föga förvånande behåller sin placering från 2019 års undersökning.

Topplista – Topp 15 hetaste kompetenserna för jurister 2020

1. Samarbetsförmåga

2. Examen 

3. Driven 

4. Detaljmedveten  

5. Analytisk 

6. Prestigelös  

7. Självständig 

8. Strukturerad 

9. Stresstålig  

10. Positiv 

11. Social 

12. Pedagogisk

13. Ansvarsfull 

14. Välformulerad 

15. Effektiv

27,5 %

25,1 %

24,5 %

21,6 %

21,0 %

20,4 %

17,4 %

16,1 %

15,6 %

15,0 %

14,4 %

13,7 % 

12,6 %

12,0 %

11,4 %

Nu och då 

Många kompetenser från förra årets lista har hängt kvar även detta år, även om vi ser att det skett en liten ommöblering i rangordningen. Driven, detaljmedveten, samarbetsförmåga och juristexamen har återigen höga placeringar på topplistan, och det är uppenbart att dessa kvalifikationer fortsätter att vara eftersträvansvärda bland jurister på arbetsmarknaden. 

Kompetenser som social, positiv och pedagogisk har halkat längre ned på listan och istället ersatts av analytisk, självständig och återvändaren prestigelös. Stresstålig och välformulerad från 2018 har även de gjort en comeback på årets topplista, och debutanten effektiv gör entré från femtonde plats. Dessa förändringar har samtidigt inneburit att nyfiken, IT-kunskaper, självsäker och integritet hamnat utanför årets lista.

Arbetsmarknad och löneprognos

För jurister ser arbetsmarknaden lovande ut under det kommande året. Det finns just nu en stor efterfrågan på yrkesgruppen inom såväl privat som offentlig sektor, och det är relativt lite konkurrens om juristjobben i större delen av landet. Värt att ha i åtanke är att den pågående pandemin för närvarande påverkar arbetsmarknaden i landet på olika sätt, och denna prognos bör därför studeras med viss försiktighet. 

Data från Statistiska Centralbyrån visar att snittlönen för en jurist ligger på mellan 42 000–51 000 kr i månaden. Hur hög lön du har är också i hög grad beroende av din yrkesroll, din erfarenhet och vilken sektor du arbetar inom. Exempelvis tjänar jurister inom den privata sektorn i genomsnitt mer än anställda i den offentliga sektorn.  Avlagd juristexamen är ett krav för att få jobba som jurist, och vägen dit går genom högskole- och universitetsstudier. 

Heta kompetenser

Inför årets undersökning undersökte utbildning.se 136 platsannonser för att sammanställa en lista över de 15 hetaste kompetenserna för jurister 2020. I urvalet som granskades ingick annonser för jurister, åklagare, advokater, domare, affärs- och företagsjurister samt förvaltnings- och organisationsjurister. 

Frågor

Vi på utbildning.se har som mål att hjälpa alla människor att hitta rätt utbildning och ta sin kompetensutveckling till nya nivåer. Har du frågor om utbildning.se eller våra undersökningar får du gärna kontakta oss på info@utbildning.se

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB


Annonser

Du kanske också är intresserad av: