Topp 20: hetaste kompetenserna inom HR 2019

Vi är tillbaka! utbildning.se börjar året 2019 med de hetaste kompetenserna för HR och rekryterare. Hur mycket har hänt sedan förra året och vad letar arbetsgivarna efter när de ska rekrytera till sina HR-avdelningar? 571 annonser granskades i undersökningen, två annonser färre än föregående år. Precis som förra året är det eftergymnasial utbildning som toppar arbetsgivarnas önskelista.

Vi är tillbaka! utbildning.se börjar året 2019 med de hetaste kompetenserna för HR och rekryterare. Hur mycket har hänt sedan förra året och vad letar arbetsgivarna efter när de ska rekrytera till sina HR-avdelningar?

571 annonser granskades i undersökningen, två annonser färre än föregående år. Precis som förra året är det eftergymnasial utbildning som toppar arbetsgivarnas önskelistan. Det behöver inte vara en utbildning specifikt inom HR. Men det som är talande är att någon form av utbildning i kombination med erfarenhet och ett stort intresse för människor och rekrytering kommer att väga tyngst!

Brons går till social som klättrar ett par placeringar sedan förra året. Silver går inte allt för oväntat till driven som ofta följer examen i toppen av dessa undersökningar. Det är kanske inte heller så konstigt eftersom utbildning och driftighet är ganska universella kvitton på kapacitet.

Några markanta detaljer med årets undersökning är att erfarenhet och kunskap om sociala medier är önskvärt, främst är det då självfallet nätverksplattformen LinkedIn, men kunskap om Instagram och Facebook dök också upp i flera annonser. Det kan vara att HR-avdelningarna har fått upp ögonen för värdet av Employee Branding eller att de börjat använda sig mer och mer av sociala kanaler i sitt eget arbete.

Integritet är en spännande kompetens, till skillnad från examen och driven ser vi den sällan med på topp 20. Det tyder på att kompetensen är speciellt signifikant för HR-branschen, eller håller tiderna på att förändras i dessa datakänsliga tidevarv?

Topplista – Topp-20 hetaste kompetenserna inom HR

1. Examen  54,5 %
2. Driven  34,9 %
3. Social  24,2 %
4. Självständig  21,9 %
5. Flexibel  21,5 %
6. Strukturerad  19,8 %
7. Stresstålig  19,6 %
8. Positiv  18,0 %
9. Pedagogisk  15,1 %
10. Ansvarsfull  14,7 %
11. Detaljmedveten  14,2 %
12. Nyfiken  13,1 %
13. Självsäker  13,0 %
14. Samarbetsvillig  12,8 %
15. Erfarenhet av sociala medier   12,3 %
16. Integritet  11,6 %
17. Kreativ  11,2 %
18. Lyhörd  10,3 %
19. Resultatinriktad  10,2 %
20. Effektiv  10,0 % 

 

Nu och då

Det har hunnit hända en del på bara ett år. Social som vi redan nämnt knep en tredjeplats genom att klättra upp från plats åtta, en markant ökning! Stresstålig åker ner en placering, detsamma med strukturerad. De puttas ned av flexibel som går från plats tio till fem. Förmågan att kunna arbeta självständigt ligger oförändrad på plats fyra. Kanske för att många HR-avdelningarna tenderar att vara ganska små på mindre kontor och företag. Stor social kompetens efterfrågas fortfarande, kanske inte förvånande i ett så människoinriktat yrke.

Förändringarna visar att det finns en nytta att göra dessa undersökningar årligen eftersom det hinner hända så pass mycket på kort tid. Det ger även oss på utbildning.se en stor tillgång till spännande data om branschernas olika trender. Allt för att vi ska veta bäst, när det kommer till kompetensutveckling.

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Arbetsmarknaden för HR-personer ligger mellan balans och god tillgång på jobben. Bäst är att försöka undvika Uppsala där det är relativt tuff konkurrens om jobben.

Den genomsnittliga lönen för HR-specialister, HR-assistenter och HR-konsulter ligger kring 38 000–40 000 kr i månaden.

De flesta utbildningsvägarna till yrket går genom YH eller universitetet, men inte enkom. Som vi tidigare nämnde är det ofta viktigare att ha intresset och arbetslivserfarenhet i kombination med någon form av utbildning, även om denna inte är just inom HR, men kanske angränsar på något sätt till pedagogik eller administration.

Heta kompetenser

Januari är kallt, men sociala, utbildade HR-personer med framåtanda kan känna sig heta! En arbetsmarknad i balans och en god genomsnittlig lön gör att HR-personer inte behöver gå hungriga.

Vi genomförde denna undersökning i slutet av januari. Detta är den första undersökningen för året. Kommande undersökningar fram till sommaren kommer att vara: lärare, förskollärare, chefer, ekonomer och jurister. För dig som vill göra din egen jämförelse hittar du föregående årets HR-undersökning!

Frågor

utbildning.se representerar det bästa när det kommer till kompetensutveckling! HR, ledarskap eller projektledning. Vad det än må vara hittar du rätt steg i din karriär med oss. Frågor om våra undersökningar, artiklar och annat spännande innehåll kan ni vända till info@utbildning.se. Tack och ha ett lysande 2019!

 

Källor: Arbetsförmedlingen & Statistiska Centralbyrån.


Annonser