Topp 15: hetaste kompetenserna för förskollärare 2022

utbildning.se har ännu en gång sammanställt en topplista på de hetaste kompetenserna hos en förskollärare. Pedagogisk, självsäker och driven är några av de egenskaper som toppar listan. Vi ger dig en överblick vilka kompetenser arbetsgivare söker just nu!

Topp 15: hetaste kompetenserna för förskollärare 2022

utbildning.se har ännu en gång sammanställt en topplista på de hetaste kompetenserna för förskollärare. Pedagogisk, självsäker och driven är några av de egenskaper som toppar listan. Vi ger dig en överblick vilka kompetenser arbetsgivare söker just nu!

Senast 2019 genomförde vi en undersökning om vilka de hetaste kompetenserna för förskollärare var – nu är det dags igen! Baserat på över 420 annonser och 900 jobb har vi nu sammanställt en topplista för 2022. Precis som för två år sedan toppas listan i år av egenskapen pedagogisk. På andra plats finner vi kompetensen förskollärarlegitimation, en nykomling på topplistan. Förskollärarlegitimation är ett krav för att få en tillsvidareanställning och ansöks efter avklarade studier.

Jämfört med topplistan från 2019 kan vi se en del förändringar i vad arbetsgivarna letar efter. Kompetenserna förskollärarlegitimation, initiativtagande, analytisk och strukturerad har tagit sig in på listan. Både positiv och samarbetsvillig har avancerat fem platser vardera. Kompetensen som avancerat mest i listan är självsäker som klättrat 12 placeringar.

Topplista – De 15 hetaste kompetenserna för förskollärare 2022

1. Pedagogisk  60,9 %
2. Förskollärarlegitimation  41,2 %
3. Självsäker  38,3 %
4. Driven 31,0 %
5. Nyfiken 29,6 %
6. Flexibel 25,1 %
7. Positiv 21,7 %
8. Kreativ 21,5 %
9. Ansvarsfull 20,4 %
10. Samarbetsvillig 18,0 %
11. Inspirerande  17,6 %
12. Initiativtagande 13,6 %
13. Lyhörd 11,3 %
14. Analytisk 7,1 %
15. Strukturerad 7,0 %

Arbetsmarknad för förskollärare

Efter avklarade studier välkomnas förskollärare med öppna armar på arbetsmarknaden. Förskollärare är, precis som tidigare år, ett eftertraktat yrke i hela landet och Arbetsförmedlingen menar att jobbmöjligheterna kommer fortsätta att se goda ut även de kommande fem åren. Förskolor över hela landet behöver kompetenta lärare!

Enligt Statistiska Centralbyrån ligger medellönen för förskollärare på 32 500 kronor. Lönen grundas också på personens erfarenhet och grad av ansvar på arbetsplatsen. 

Heta kompetenser

Heta kompetenser är en serie vi på utbildning.se gör för att undersöka de mest eftertraktade kompetenserna på arbetsmarknaden just nu. Varje år undersöker vi olika yrkesområden och sammanställer topplistor baserat på jobbannonser från Arbetsförmedlingens hemsida. Nu har vi ännu en gång undersökt förskollärare, ett yrke med stora jobbmöjligheter. Vi har undersökt hela 919 jobb den här gången, men det är bara början. Forsätt att hålla utkik på utbildning.se där det publiceras nya heta kompetenser!

Frågor?

Hör gärna av dig om du har frågor till oss i teamet på utbildning.se genom att maila info@utbildning.se!

Källa: Arbetsförmedlingen & Statistiska Centralbyrån.


Annonser